Надка Голчева: Баскетболът ни имаше нужда от НАЛБ

1175

Надка ГолчеваОт Националната аматьорска лига по баскетбол продължаваме с кампанията „Забравените лица„.

Легендарната Надка Голчева стана част от кампанията ни още в началото на сезона, когато награди най-полезната състезателка на първия кръг в женското първенство на НАЛБ. Тогава отдадохме и нужното уважение към Голчева, запознавайки участниците и зрителите в залата с някои от най-значимите успехи на Голчева.

Надка Голчева е една от най-добрите баскетболисти на Стария континент за всички времена. Еврпопейски първенец с Левски през 1984 година. Двукратен носител на купа „Лиляна Ронкети„, бронзов медалист от Игрите в Монреал през 1976 и сребърен медалист 4 години по-късно в Москва. С националния ни отбор Голчева има 2 сребърни медала от Европейски първенства, един бронзов и още доста с подрастващи отбори. Участва и на две Световни първенства, където отборът ни се представя повече от достойно, завършвайки на шесто и седмо място. 6 пъти шампионка на България, 9 пъти носителка на купата, 8 пъти балкански шампион и още страшно много…

В момента Голчева е в заслужена почивка, както сама казва. Разбира се, не пропуска да следи изявите на сина си Валентин Голчев, който е един от лидерите на Олд Таймърс в НАЛБ.

Надка ГолчеваПотърсихме Надка Голчева за интервю, тъй като продължаваме да вярваме, че баскетболът ни печели изключително много от контакти с хора, постигнали толкова много. Вижте какво сподели легендарната Голчева за НАЛБ:

НАЛБ: Здравейте! Баскетболът ни има страшно много успехи в миналото и Вие сте част от тях. Каква е разликата между баскетбола преди и сега?

Надка Голчева: Баскетболът е любима игра на милиони млади хора, а и не само млади. От създаването досега и той търпи развитие – става все по-атрактивен и зрелищен. Само правилникът какви промени претърпя досега. Сега защитата стана по-агресивна и техниката за владеене на топката при висока скорост са едни от важните промени. По наше време спортът беше национален приоритет – отделяха се повече средства.

НАЛБ: Какво Ви мотивираше да се занимавате с баскетбол?

Надка Голчева: В училището, в което учех, имаше един учител – той ме откри за спорта. Тренирах атлетика в началото, но баскетболът ме плени с по-интересните тренировки. Това стана в град Петрич, където имахме осветено игрище в училището и имаше възможност да се играе до късно вечер. Имахме и отбор по баскетбол, който през 1967 година стана шампион.

НАЛБ: Защо сега професионалният баскетбол в България няма такива успехи, каквито има в миналото?

Надка Голчева: Сега липсва мотивация у младите за израстване чрез спорт, липсва материална база, липсват ерудирани и добри специалисти. Ние израснахме по площадките на открито. Съвременният свят е много по-интересен за младите и това намалява желанието им да спортуват.

НАЛБ: През 1984 година ставате европейска шампионка с Левски. Разкажете ни повече за този грандиозен успех.

Надка Голчева: Успехът през 1984 г. не беше случаен – от дълго време отборът се изграждаше. Аз бях привлечена в отбора през 1969 г., през 1976 г. се присъедини и Макавеева. През 1977 г. дойде нов треньор – С. Бояджиев и още през 1978 г. спечелихме първата награда – Ронкети, през 1979 г. за втори път спечелихме Ронкети. В отбора постъпиха нови млади състезателки като М. Станева, С. Германова, Р. Василева, К. Радкова, К. Банова, Н. Хаджиянкова. Всички бяхме и национални състезателки и мечтата ни беше да играем на финал. Така шансът се оказа на наша страна и спечелихме европейската шампионска купа.

НАЛБ: Къде се намирате сега в баскетболната ни действителност?

Надка Голчева: В заслужена почивка след 22 години активна състезателна дейност и близо 20 години дейност като треньор. Била съм треньор в Левски Спартак, 2 години треньор в Септември и 14 години треньор в Славия не само на жени, но и на млади момичета – българки. С труда си съм изпитала удоволствие не само като състезателка, но и като треньор.

НАЛБ: Какво Ви е мнението за НАЛБ и организацията в лигата?

Надка Голчева: Много се радвам за вас! Баскетболът ни имаше нужда от такава организация като НАЛБ. Поколения млади хора обичат тази игра. По този начин те остават свързани със света на баскетбола, на който са отдали много време от детските си години.

НАЛБ: Какво мислите за кампанията на НАЛБ „Забравените лица“, от която станахте част?

Надка Голчева: Много хубава идея! Има какво да кажем на младите, преживели сме успехи, имало е и трудни моменти, но не сме се отказали. Баскетболът е начин на живот. Без него нямаше да бъда това, което съм.

Весела КовачеваНАЛБ: Синът Ви също играе в НАЛБ, а в женската лига се състезават и доста състезателки, на които сте били треньорка, като за пример можем да дадем Весела Ковачева, която наградихте за най-полезна в първия кръг. Какво смятате за нивото в НАЛБ, както в мъжкото, така и в женското първенство?

Надка Голчева: Две години близо се занимавах и с аматьорски отбор – в НАЛБ се играе добър, много емоционален баскетбол и най-важното с желание. А това е много хубаво да се вижда на игрището.

НАЛБ: Смятате ли, че НАЛБ може да постигне една от най-големите си цели, а именно обединение на всички, които истински обичат баскетбола?

Надка Голчева: Да, мисля, че ще се увеличават участниците. В днешния забързан живот, младите намират място за малко да се отдадат на хобитото си, за да са по-жизнени и по-работоспособни. Пожелавам ви здраве и много успехи в начинанието! Много е хубаво, че ви има!

Надка ГолчеваБлагодарим на Надка Голчева за хубавите думи! Още веднъж поклон и пред всичките й успехи! За нас е чест, че Голчева стана част от кампанията на Националната аматьорска лига по баскетбол и се надяваме на още много баскетболни срещи с нея. Желаем на Надка Голева много здраве и успехи, а и ентусиазъм, за да могат младите състезатели да продължават да се заразяват от любовта й към играта!