Спортни Настилки-Зуум Дизайн е новият носител на купата на НАЛБ!

1035

НАЛБОтборът на Спортни Настилки-Зуум Дизайн е новият носител на купата на Националната аматьорска лига по баскетбол!

Спортни Настилки-Зуум Дизайн триумфира с купата на НАЛБ за сезон 2015/2016. Повторение на финала в турнира за купата ще наблюдаваме преди старта на сезон 2016/2017, когато Брикс и Спортни Настилки-Зуум Дизайн ще се изправят в спор за Суперкупата на НАЛБ.

На финала в турнира за купата на НАЛБ, проведен на 30.07.2016 година в зала Овергаз Арена, Спортни Настилки-Зуум Дизайн се наложи над Брикс с 83:72. За втора поредна година „Тухлите“ отстъпват във финалната среща и завършват сезона с титла и второ място в турнира за купата. И докато през сезон 2014/2015 срещу Норт Уест отборът на Брикс беше водач в резултата в повече от 34 минути от двубоя, но изпусна победата в края на мача, то сега ситуацията далеч не беше такава.

Спортни Настилки-Зуум Дизайн беше сочен като един от фаворитите от самото начало на надпреварата. Прогнозите на мнозина за финал именно между Спортни Настилки-Зуум Дизайн и Брикс се сбъднаха. И тъй като започнахме със сравнението с предишната загуба на финал на Брикс, то трябва да споменем, че през сезон 2015/2016 Спортни Настилки-Зуум Дизайн имаше преднина в резултата в 38 минути от срещата и напълно закономерно стигна до най-големия си успех в историята.

Турнир за купата на НАЛБ - Крайно класиранеЕто го и крайното класиране в турнира за купата на НАЛБ за сезон 2015/2016:

1. Спортни Настилки-Зуум Дизайн
2. Брикс
3. Кучетата от Младост
4. Норт Уест
5. София Лайънс
6. АктивТрейдс
7. 61
8. София Хоукс
9. Паляците
10. Гуми-Нет
11. Фитстоун
12. Монстарс
13. Блу Девилс
14. Джобтайгър Дюдс
15. Ти Ес Ди Сървисиз-Троян
16. Панда
17. Ботев 2012
18. Дървоядите
19. Шадоус
20. Любимец
21. Гути 2016

В тази статия няма да отличим никого персонално. Индивидуалните статистики на всички състезатели са въведени в индивидуалните им профили, като статистиката и от кариерата на всеки един състезател е актуализирана в профила му. Съвсем скоро очаквайте и информация относно индивидуалните призьори в турнира за купата на НАЛБ + топ 5 във всяка категория.

Кучетата от МладостОтборът на Кучетата от Младост завърши на трето място и също постигна най-големия си успех в историята до момента. Тимът се наложи над миналогодишните носители на купата от Норт Уест в спора за бронзовите медали. По този начин „Кучетата“ надградиха над миналогодишното четвърто място и със сигурност догодина ще се прицелят още по-високо.

БриксНа второ място завърши тимът на Брикс. Несъмнено никой в Брикс не е задоволен от това поредно второ място в турнира за купата. Голямата амбиция пред тима беше да постигне дубъл през настоящата кампания. Трябва да признаем и че „Тухлите“ подходиха много по-отговорно към турнира за купата спрямо миналия сезон. Със сигурност обаче умората от 10-месечния маратон, който Брикс успя да спечели, си казваше думата, както и липсата на ключови единици (Хрисимир Димитров и Веселин Господинов във финалния двубой, както и Иван Николов, и Александър Иванов през целия турнир). „Тухлите“ завършиха със само една загуба в турнира за купата на НАЛБ, но тя дойде именно във финалната среща. Един от основните проблеми във финала за тима при всички случаи се оказа фактът, че трима състезатели (Петрослав Зафиров, Ивайло Константинов и Филип Сребров) отбелязаха 69 от 72-те точки на тима. И въпреки че далеч не са свикнали да губят често, трябва да признаем, че от Брикс показаха, че големите спортисти са големи и когато губят – почти минута преди края на финала „Тухлите“ спряха да играят, за да отдадат заслуженото, поздравявайки новите носители на купата на НАЛБ. Оттук нататък пред Брикс остава да се борят за развой като година по-рано – титла, второ място в турнира за купата и спечелване на Суперкупата на НАЛБ, като несъмнено тимът ще даде всичко от себе си да вземе реванш от Спортни Настилки-Зуум Дизайн още в срещата за Суперкупата.

Спортни Настилки-Зуум ДизайнСпортни Настилки-Зуум Дизайн. Въпреки че казахме, че няма да отличаваме никого персонално, тук трябва да споменем ръководителя на отбора Виктор Виденов, който успя да извлече максимума от този отбор. Тимът имаше огромен потенциал и въпросителните пред това да постигне огромни успехи бяха свързани с правилната организация. Виденов и компания успяха да опровергаят всички, които не вярваха, че толкова добри индивидуалности могат да постигнат и отборни успехи. И отново се затвърди правилото, че когато ръководителят не е натоварен и с най-сериозните функции на терена, то отборът само печели от това. А трябва да признаем и че отборът на Спортни Настилки-Зуум Дизайн в този състав има безумен потенциал. Във финалната среща дори не се включиха играчи като Атанас Даракчиев, Иван Тилев, Илия Станков и Борис Монов, но това не се оказа фатално за новите носители на купата. Ядрото на отбора, което беше много сериозно подсилено за турнира, се справи блестящо и позволи на Спортни Настилки-Зуум Дизайн да спечели всичките си 8 срещи в турнира. Борис Матраков, Дамян Стоянов и Георги Дангалаков отбелязаха 69 от 83-те точки на тима във финала (точно толкова, колкото отбеляза триото на Брикс (ЗафировКонстантиновСребров), но докато останалата част от отбора на „Тухлите“ реализира едва 3 точки, то при „Настилките“ състезателите извън тримата основни точконосители се отчетоха с 14 точки). Интересен факт е, че през сезон 2013/2014 Матраков и Дангалаков бяха част от отбора на Хелга, като тогава изпуснаха купата в последните секунди на двубоя, отстъпвайки на Ботев 2012. Ударното трио на „Настилките“ е и изключително младо. Матраков, Стоянов и Дангалаков са родени през 1993 година. И докато за състезатели като Стефан Георгиев, Хрисимир Димитров и Ивайло Константинов може да се възприеме, че до някаква степен е нормално вече да не се състезават професионално, единствено и само заради възрастта си, то ситуацията с тримата младоци от Спортни Настилки-Зуум Дизайн идва да ни покаже за пореден път безумното положение, в което се намира българският баскетбол. И за съжаление, което се влошава все повече. И трябва да признаем, че колкото положително говори цялото това невероятно качество на отбори и състезатели в НАЛБ, толкова зле говори за т.нар. „професионален“ баскетбол. Разбира се, трябва да отдадем заслуженото и на всички останали в отбора на Спортни Настилки-Зуум Дизайн, които дадоха всичко от себе си в турнира за купата на НАЛБНиколай МораровГеорги Тилов, Димитър Ганчев, Светлин Йочев, Петър Данчев, Димитър Талов, Драгомир Цанов, както и помощник-треньорът Цветан Маринов. Пъзелът беше нареден по блестящ начин, пред тима остава единствено да го запазят непокътнат и вероятно новите успехи няма да закъснеят.

Поздравления за всички в Спортни Настилки-Зуум Дизайн! Отборът запази своето място в историята. А със сигурност вече пред тима има и нова цел – спечелването на Суперкупата на НАЛБ. А там отново препятствието няма да е лесно и е добре познато – Брикс.

От ръководството на Националната аматьорска лига по баскетбол поздравяваме всички участници и благодарим за прекрасния сезон!

История

Време за история…

Отборът на Спортни Настилки-Зуум Дизайн е носител на купата в петия сезон на НАЛБ и четвъртият различен отбор, достигнал до отличието. Нека отдадем нужното внимание и на тези, сторили това преди Спортни Настилки-Зуум Дизайн:

Турнир за купата - НАЛБСезон 2011/2012Хелга: Димитър Станиславов, Стефан Стоянов, Петър Иванов, Пламен Пенев, Сашко Лазов, Владимир Петров, Петър МариновГеорги Брестнички. Треньор: Евгени Жеков

Финал: ХелгаБезименните 81:65

Най-полезен състезател: Георги Брестнички (Хелга)

Най-добър реализатор: Мартин Механджиев (Безименните) – 29.0 точки средно на мач

ХелгаСезон 2012/2013Хелга: Стефан Стоянов, Живко Радевски, Петър ИвановПламен Пенев, Сашко Лазов, Владимир Петров, Михаил Дянков, Петър Маринов, Александър Енев, Георги Брестнички, Стефан Ангелов, Антон Миленков, Тихомир Широв. Треньор: Евгени Жеков

Финал: ХелгаПаляците 65:54

Най-полезен състезател: Стефан Стоянов (Хелга)

Най-добър реализатор: Георги Георгиев (София Булс) – 22.7 точки средно на мач

Ботев 2012Сезон 2013/2014Ботев 2012: Филип Каменов, Владимир Дичев, Иван Ангелов, Михаил Иванов, Анатоли Стоянов, Зоран Йовановски, Саша Стаменов, Христо Цветков, Тихомир Климентов, Антонио Петров, Албертин Йорданов, Цветан Георгиев, Илко Кръстителски, Христо Цеков, Мартин Аврамски, Пламен Тодоров. Треньор: Христо Цветков

Финал: ХелгаБотев 2012 93:95

Най-полезен състезател: Христо Цеков (Ботев 2012)

Най-добър реализатор: Борис Матраков (Хелга) – 28.3 точки средно на мач

Норт УестСезон 2014/2015Норт Уест: Борил Кънчев, Ангел Ташков, Леон ЛаловДимитър Минев, Емил Петров, Георги Пеков, Севделин Манчев, Петър Петков, Калоян Радев, Владимир Миленков, Калоян Николов, Борис Маринов, Радослав Томов, Христо Манолов, Петър Радев, Михаил Синапов. Треньор: Леон Лалов

Финал: БриксНорт Уест 60:63

Най-полезен състезател: Калоян Николов (Норт Уест)

Най-добър реализатор: Георги Гулабчев (Политехника) – 26.6 точки средно на мач

Спортни Настилки-Зуум ДизайнСезон 2015/2016 – Спортни Настилки-Зуум Дизайн: Дамян Стоянов, Георги Дангалаков, Драгомир Цанов, Борис Матраков, Александър Овчаров, Атанас Даракчиев, Георги Тилов, Петко Тинчев, Петър Данчев, Борис Монов, Димитър Талов, Виктор Виденов, Светлин Йочев, Николай Мораров, Илия Станков, Димитър Ганчев, Иван Тилев. Треньор: Виктор Виденов. Помощник-треньори: Илия Станков, Цветан Маринов

Финал: Спортни Настилки-Зуум Дизайн – Брикс 83:72

Най-полезен състезател: Борис Матраков (Спортни Настилки-Зуум Дизайн)

Най-добър реализатор: Станислав Иванов (Гуми-Нет) – 35.0 точки средно на мач

Спортни Настилки-Зуум ДизайнА от Спортни Настилки-Зуум Дизайн определено имаха много поводи за радост след края на турнира за купата. Честито още веднъж!

Благодарим на всички замесени за положителните емоции, свързани с всички събития, които от НАЛБ организирахме през сезон 2015/2016За нас беше чест!

За още информация и много интересни снимки, не спирайте да ни следите и във Фейсбукhttps://www.facebook.com/NALB.BG