Станимира Златкова: НАЛБ неуморно доказва как се прави спорт за учащи

764

Станимира ЗлатковаПрез месец Март 2017 година завърши третият изключително успешен сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол. ТУК можете да прочетете повече по въпроса.

Потърсихме Станимира Златкова от Националната финансово-стопанска гимназия и я помолихме да ни отговори на няколко въпроса.

Юношите на НФСГ, водени от Златкова, спечелиха титлата в Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ за втора поредна година.

На вашето внимание представяме и пълното интервю със Станимира Златкова:

Здравей! Наскоро завърши третият сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол. В него участие отново взе юношеският отбор на Националната финансово-стопанска гимназия, като за втора поредна година успяхте да се поздравите с титлата. Какъв е коментарът ти за изминалия сезон?

Станимира Златкова: Много съм доволна отново, за пореден път, че сме част от този проект, от условията и организацията, от Вас, колеги от НАЛБ, които неуморно показвате и доказвате как се прави спорт за учащи! Изминалият трети сезон беше също много успешен, динамичен и интересен!

НФСГКакво смяташ за инициативата на НАЛБ да обръща все повече внимание на ученическия спорт? И претърпя ли идеята развитие спрямо предишните си сезони според теб?

Станимира Златкова: Адмирации за пореден път изказвам за усърдието и вниманието, което отделя НАЛБ на ученическия спорт. Смятам, че идеята набра пълна скорост и работи на пълни обороти вече трети сезон! Иска ми се да има повече колеги като Вас и мен!

Какви перспективи виждаш пред Софийската ученическа лига по баскетбол?

Станимира Златкова: Виждам голяма перспектива! Всички ще работим за това да продължава все така успешно да се развива и усъвършенства. Убедена съм, че напред във времето ще се докаже още повече.

Станимира Златкова и Марин МеханджиевВсички знаем какво е нивото на ученическия спорт и в частност на ученическия баскетбол в България. Видими ли са разликите между действителността и Софийската ученическа лига по баскетбол според теб? И с какво тя спечели НФСГ, за да участвате отново в нея?

Станимира Златкова: И друг път съм го казвала – че нещата не вървят към добро. Разликите са огромни, условия и материална база другаде няма. Софийската ученическа лига по баскетбол организира и провежда състезанието в изключителна и модерна материална база, дава възможност на децата да се почувстват като истински професионалисти, мотивира ги да покажат най-доброто, на което са способни.

Смяташ ли, че с тази инициатива и други подобни можем да излезем от тази действителност и да повярваме, че истинската идея за ученическия спорт е постижима и тук?

Станимира Златкова: Можем и ще го направим, само ако има повече хора като нас! Положили сме основите и традициите, ще вървим напред, надявам се и други да ни последват.

Станимира ЗлатковаКакво те мотивира да си толкова всеотдайна вече толкова години?

Станимира Златкова: Спортът ми е дал много, а сега това правят децата, с които работя. Обичам децата и искам да са горди, доволни и щастливи от това, което са постигнали. Училищният отбор никога не се забравя, както и какво си постигнал с него. Времето минава, но споменът остава.

Следиш ли развитието на НАЛБ като цяло? Какво смяташ за развитието на НАЛБ през годините?

Станимира Златкова: Следя го с интерес и смятам, че това е най-добре организираното състезание в баскетболната игра. Професионално и с голям мащаб, обхващащ цялата страна. Развивате се много интензивно и имате голям успех. Поздравления!

Станимира Златкова и Надежда ПоповаРазличаваш се изключително много от свои колеги. Дори бихме казали, че нямаш допирни точки с тях. Какво те мотивира да се занимаваш толкова всеотдайно с извънкласна дейност, в която инвестираш време и лични средства?

Станимира Златкова: Благодаря Ви! Не мисля, че съм толкова различна. Всичко, което правя в училище и извън него ми носи голяма радост. Правя го и за децата най-вече, искам да излезем от стереотипа на ученическо състезание, алтернатива винаги ме е привличала, благодарна съм на моите момчета и ги поздравявам, че за втора поредна година не слизат от първото място. Гордея се с тях и си пожелавам догодина да потретим.

Благодарим много! Пожелаваме на теб и на отбора на НФСГ много здраве, успехи и все такава всеотдайност! Продължавай да предаваш знанията си на своите възпитаници все така целеустремено. Вярваме, че заедно можем да помогнем за промяна на статуквото в ученическия баскетбол.

Станимира Златкова: Благодаря за всичко, което правите за ученическия спорт и че ни направихте част от своя проект за поредна година! Пожелавам на целия екип на НАЛБ много здраве и успех!