Александър Сотиров и Адам Баргути: Организацията в НАЛБ е на много високо ниво

664

НАЛБ - ЕмблемаПродължават интервютата с представители на шестте отбора в Националната аматьорска лига по баскетбол. Състезател от всеки тим ще сподели какви са вижданията на отбора му за надпреварата до момента. Играчите ще кажат и какво смятат, че може да се подобри в НАЛБ. Пети на въпросите отговарят състезателите на Орландо Александър Сотиров и Адам Баргути.

НАЛБ: Здравей, кажи няколко думи за себе си и за баскетболната си кариера. Как се запали по този спорт?

Александър Сотиров: Здравейте, казвам се Александър Сотиров и съм част от тима на Орландо. Играя баскетбол откакто се помня, започнах в БК „Искър” с Юлия Стоянова и Таня Михайлова, а след това бях в Лукойл Академик, където изкарах най-дълго време, при Янко Янчев и Бояна Митрева, а след това и при Данчо Колев. За последно съм играл организирано в Шампион 2006 на Лъчо Коцев. След като завърших гимназия, имаше възможност да замина за САЩ, но нещата не се получиха и лека-полека започнах с аматьорския баскет. Семейството ми като цяло е свързано с баскетбола, така че може да се каже, че нямаше как да не се захвана и аз, без значение под каква форма. Първите ми стъпки бяха в 108-о училище в Дружба 1, именно тогава се запалих по играта.

Адам Баргути: Здравейте. Когато бях 5 клас в училище, започнах да играя на уличните игрища, гледайки и надъхвайки се от по-големите момчета, след което започнах да играя в училището си (45-то ОУ). След няколко години БК „Буба баскет” ме харесаха как играя и ме взеха да играя при тях. Играх 2 години при тях и след това реших да се запиша в 57-мо СУ, защото виждах, а и другите около мене, някаква перспектива и започнах да играя в БК „Септември” от 7 клас до 11 клас. Виждаха се постижения от другата страна, но от моя гледна точка вече се отчайвах и реших да пробвам в чужбина. Отидох да играя в Йордания за 2 месеца и бях наистина доволен! Даваха прилична заплата, пълна стипендия за един от най-елитните университети в държавата им, плюс куп други екстри, на които няма как да откажете, но за съжаление започнаха да ми липсват близките и реших да се върна. 

 

Орландо - ЕмблемаНАЛБ: Как се решихте да участвате в НАЛБ със съотборниците ти? Трудно ли беше да се организирате?

Александър Сотиров: Аз се присъединих към отбора на Орландо в по-късен етап след началото на НАЛБ, но познавах част от момчетата, така че не беше трудно да взема решение да играя в лигата. Определено мога да кажа, че съм доволен от това свое решение.

Адам Баргути: Беше голям късмет, че отидох да играя в НАЛБ. Един мой колега играе в тази лига и ми каза, че мой близък приятел (Мартин Механджиев) е един от организаторите и реших да участвам за спорта. Момчетата ме харесаха как играя и ме взеха при тях да играя с екипа на Орландо.

 

Адам БаргутиНАЛБ: Какво смяташ за останалите отбори в лигата? На ниво ли е спортсменският дух?

Александър Сотиров: Мисля, че по-голяма част от отборите са наистина равностойни и стават много добри и оспорвани мачове. Определено срещите протичат в една добра атмосфера, все пак всички сме се събрали да се забавляваме с любимата игра. В останалите тимове има доста момчета, с които сме играли като юноши и са много талантливи, но поради една или друга прична не са стигнали до мъжкия баскетбол. Определно има добра конкуренция.

Адам Баргути (на снимката): Бих казал, че нивото е доста високо. Има хора от старата школа, с които се познаваме и сме играли заедно. Има наистина добри момчета с баскетболни сърца.

 

НАЛБ: На кое място виждаш отбора си в края на сезона? Искаш ли да отличиш някого до момента?

Александър Сотиров: Надявам се да се преборим за третото място с тима на Хелга. Ако покажем пълните си възможности, смятам, че е възможно да го направим. Бих отличил отбора като цяло, тъй като в отсъствието на Митко Велев, който е основният ни реализатор, всеки трябва да играе с една идея по-добре и по-мотивирано, за да продължим да бием.

Адам Баргути: Борбата за първото място винаги си остава, макар че засега Локомотив има честта да застане на най-високата позиция.

 

Александър СотировНАЛБ: Какво смяташ за организацията в Националната аматьорска лига по баскетбол? Има ли нещо, което считаш, че трябва да се подобри?

Александър Сотиров (на снимката): Организацията на НАЛБ е на високо ниво, особено като се има предвид, че това е първият сезон на състезанието. Разбира се, че винаги има елементи, които могат да се подобрят, но това ще става постепенно с времето. До този момент всичко е супер, а най-хубавото е, че на по-оспорваните мачове идват доста хора. Това само по себе си е успех за лигата.

Адам Баргути: Мисля, че всичко е направено идеално.

 

НАЛБ: Как виждаш бъдещето на НАЛБ? Смяташ ли, че лигата има потенциал за сериозно развитие?

Александър Сотиров: Определено НАЛБ има потенциал, този първи сезон се развива успешно до момента и смятам, че от следващия ще има голям наплив на още отбори, които ще искат да вземат участие.

Адам Баргути: НАЛБ има голямо бъдеще, но просто с времето си другите ще разберат, че тази лига е по-добра от другите, а и по-евтина.

 

Орландо - ОтборНАЛБ: Ръководството на НАЛБ изказва своите благодарности на теб и на целия отбор за участието и голямото желание за игра! Успех занапред!

Александър Сотиров: Благодаря, пожелавам успех на НАЛБ, защото винаги е хубаво да има повече баскетбол.

Адам Баргути: Благодаря Ви много!