Ботев 2012 – носител на купата на НАЛБ за сезон 2013/2014

1489

Ботев 2012На 12.07.2014 година, Събота, завърши турнирът за купата на Националната аматьорска лига по баскетбол.

Тогава бяха изиграни мачът за трето място, както и финалът.

Едуард Вълчев и Деян ВеселиновМежду двата мача бяха проведени и 3 конкурса – за стрелба от линията за наказателни удари, за стрелба от зоната за три точки, по забивки. В мероприятието взеха участие и известни баскетболни личности. Част от тях можете да видите на снимката – става дума за Едуард Вълчев и Деян Веселинов. Поканени за участие бяха и Иво Иванов, както и Влади Лазарова. При поканите следвахме изцяло концепцията си за НАЛБ и за баскетбола ни като цяло. Може би има по-„гръмки“ или „комерсиални“ имена, но за нас е важно кой работи за баскетбола ни и кой просто иска да печели от него и да живее на негов гръб. Това са причините да поканим именно тези 4 личности, които са доказали, че обичат спорта и се стремят всячески да му помагат.

За конкурсите и индивидуалните награди ще можете да прочетете повече в следващата статия.

Сега нека се насочим към последните 2 мача от турнира за купата за сезон 2013/2014.

София Лайънс – Лъвовете 71:74 (19:22; 16:14; 19:24; 17:14) – натиснете върху двубоя, за да видите пълната статистика от него

ЛъвоветеПреди срещата беше сигурно единствено, че „лъвове“ ще спечелят медалите, но загадката кои „лъвове“ ще ги грабнат, оставаше. И двата отбора бяха оставили впечатление, че са много силни и постоянни, а „Лъвовете“ демонстрираха и страхотно израстване в сравнение с първенството, като вероятно за това израстване спомагаха и „трансферите“ в отбора. Въпреки че и двата отбора не бяха в пълните си състави в спора за бронза, те ни предложиха изключително интересна продукция. Водачеството се сменяше в хода на цялата среща, като на полувремето „Лъвовете“ имаха преднина от 1 точка. Изходът от двубоя не беше ясен до самия му край, като от София Лайънс пропуснаха и стрелба от зоната за три точки в последната секунда, с която можеха да изравнят резултата и да пратят мача в продължение. Все пак, това не се случи и отборът на Лъвовете заслужи бронзовите си медали.

Борислав Георгиев направи много силен мач за Лъвовете, като вкара 27 точки. Христо Владимиров остана с 18, а с 11 точки и 8 борби се включи Георги Димитров. Илиян Василев приключи с 8 точки, 8 борби и 6 асистенции. Познатите лидери бяха Христо Христов и Никола Михайлов и въпреки че отбелязаха общо 10 точки, те имаха ключови изяви в мача. Невероятен мач за София Лайънс изигра Валери Ассев, който завърши с дабъл-дабъл от 26 точки и 15 борби. Отново с дабъл-дабъл завършиха още двама от София Лайънс. Михаил Нацкин се отчете с 16 точки и 14 борби, а Иван Василев – с 10 точки, 12 борби и 5 асистенции. Мартин Ассев вкара 11 точки, а Сашко Лазов – 8.

Насочваме се към един от най-интересните двубои не само в НАЛБ, ами в България въобще за сезон 2013/2014.

Хелга – Ботев 2012 93:95 (27:26; 19:17; 27:20; 20:32) – натиснете върху двубоя, за да видите пълната статистика от него

Хелга - Ботев 2012В началото правим уточнение, че и двата отбора са всичко друго, но не и аматьорски. Отборът на Хелга беше сочен за фаворит от повечето хора около НАЛБ, като за това допринесе и фактът, че в тима на Ботев 2012 отсъстваха състезатели като Цветан Георгиев. Тези сметки обаче се оказаха напълно погрешни. Срещата започна много оспорвано от самото начало. Хелга спечели първата четвърт с 1 точка и увеличи преднината си на 3 до полувремето. След третата част разликата се вдигна на 10 точки, а около 6 минути преди края шампионите от Хелга поведоха с 14 точки и изходът от мача започваше да изглежда ясен за много хора. Не на това мнение обаче бяха Зоран Йовановски и компания. 2 минути преди края на срещата Хелга отново имаше преднина – този път от 5 точки. Минута преди края на двубоя пасивът на Ботев 2012 беше 6 точки. Тройка на Антонио Петров (след асистенция на Филип Каменов) направи разликата 3 точки, след което последва неуспешно нападение за Хелга. Тройка на Зоран Йовановски изравни резултата, а малка подробност е, че срещу него беше извършено и нарушение. Той сполучи и при наказателния удар, като това беше един от първите моменти в цялата среща, в който Ботев 2012 поведе за 92:91. Отново неуспешно нападение за Хелга, кош за Ботев 2012 на Саша Стаменов (отново след асистенция на Филип Каменов), след което от Хелга отново сбъркаха. След това последваха и логичните нарушения, за да бъде спряно времето. Христо Цеков вкара един от двата наказателни удара и направи разликата 4 точки. В последната секунда срещу Борис Матраков от Хелга беше извършено нарушение, когато той опита да вкара от центъра. Той вкара 2 от трите наказателни удара и така оформи крайния резултат.

Изключителен мач за Ботев 2012 изигра Зоран Йовановски, който реализира 30 точки при стрелба 7/9 за 3 точки и 5/5 от линията за наказателни удари. С 24 точки, 7 борби и 7 асистенции се отчете Христо Цеков. Много полезни бяха и младите Антонио Петров и Филип Каменов. Петров вкара 16 точки и овладя 8 борби, а Каменов приключи с 16 точки, 12 борби и 5 асистенции. Саша Стаменов реализира 7 точки. Пореден силен мач за Хелга изигра Борис Матраков, който постигна коефициент от 44 след 32 точки и 11 борби. По 18 точки реализираха Георги Георгиев и Георги Дангалаков. Калоян Николов остана с 15, а Николай Мораров вкара 10 точки и овладя 8 борби.

Между другото, на една от почивките по време на финала, на терена нахлу фен. Вижте ТУК.

ВратовръзкиОт НАЛБ изказваме най-искрени благодарности на всички участници в турнира за купата! Всички отбори показаха много сериозни качества, спортсменски дух и допринесоха целият турнир да бъде празник на баскетбола. Благодарим на всички състезатели от Хелга, Дървоядите, Ботев 2012, Блейдс, Съмар Джам, София Булс, София Лайънс, Лъвовете и София Спартанс! Надяваме се, че баскетболните ни срещи ще продължат с пълна сила.

На снимката пък можете да видите Боян Жеков и Марин Механджиев, както и най-новия артикул на НАЛБ – вратовръзка. Очаквайте повече информация за него съвсем скоро.

Спечеленият турнир за купата на НАЛБ предизвика много широк отзвук във Враца, като почти всички местни медии отразиха случилото се в Националната аматьорска лига по баскетбол. Статиите можете да четете ТУК, ТУК, ТУК, ТУК. Успехът на Ботев 2012 беше отразен и в местни телевизии – ТУК и ТУК – кадрите обаче не са от двубои в НАЛБ. Използваме възможността да изкажем благодарностите си на Ботев 2012 за високите оценки, които поставиха публично за работата ни.

ХелгаВъпреки че очакваха да се сдобият с трета поредна купа на НАЛБ, състезателите на Хелга също заслужават поздравления както за невероятното представяне през целия сезон, така и за мъжкия начин, по който приеха загубата.

Така изглеждат носителите на купата на НАЛБ през годините:

Сезон 2011/2012Хелга
Сезон 2012/2013Хелга
Сезон 2013/2014Ботев 2012

Шампионите на НАЛБ пък изглеждат по следния начин:

Сезон 2011/2012Своге
Сезон 2012/2013Хелга
Сезон 2013/2014Хелга

ТУК можете да намерите много клипове от сезона в НАЛБ, включително и от финалния двубой. Отново в страницата на НАЛБ във Фейсбук можете да намерите и изключително много снимки, както и още повече информация – https://www.facebook.com/NALB.BG