Ботев 2012 триумфира с купата на НАЛБ за втори път

1354

НАЛБОтборът на Ботев 2012 е новият носител на купата на Националната аматьорска лига по баскетбол!

Ботев 2012 триумфира с купата на НАЛБ за сезон 2016/2017. Това е второто подобно отличие за тима след победата в турнира и през сезон 2013/2014. Отборът от Враца си осигури участие и в двубоя за Суперкупата на НАЛБ, който ще се проведе преди началото на сезон 2017/2018. Опонент на Ботев 2012 ще бъде победителят от турнира, противопоставящ призьорите от турнирите и първенствата на НАЛБ през сезон 2016/2017, който също ще се проведе преди началото на сезон 2017/2018.

На финала в турнира за купата на НАЛБ, проведен на 29.07.2017 година в зала Овергаз АренаБотев 2012 се наложи над Паляците с 94:76.

И докато през сезон 2013/2014 тимът от Враца определено направи един от най-великите обрати в историята на Националната аматьорска лига по баскетбол и се наложи над Хелга с 95:93, то сега Ботев 2012 беше сочен като един от фаворитите от самото начало на надпреварата. С оглед на невероятния състав, с който участва в турнира за купата на НАЛБ през сезон 2016/2017, съвсем закономерно отборът на Ботев 2012 достигна до златото и несъмнено от него можем да очакваме сериозни успехи оттук нататък, ако ядрото на тима се запази.

По време на финалите в турнира за купата на Националната аматьорска лига по баскетбол се проведоха и традиционните конкурси – за стрелба от линията за наказателни удари, за стрелба от зоната за три точки и по забивки. Право на участие в конкурсите имаха представители на всички участници в турнира за купата на НАЛБ, като интересът към тези индивидуални състезания определено беше сериозен.

Пълен запис от конкурсите можете да гледате тук:

Христо Цветков, Зоран Йовановски и Емил ГергинскиВ конкурса за стрелба от линията за наказателни удари триумфира Зоран Йовановски от Ботев 2012. На второ място завърши Емил Гергински от София Уориърс, а трети остана Христо Цветков от Ботев 2012.

Емил Гергински, Зоран Йовановски и Ерик ДимитровВ конкурса за стрелба от зоната за три точки на първо място завърши отново Зоран Йовановски от Ботев 2012, като този път той остави след себе си Ерик Димитров от Шампион 2014 (Перник) на второ място и Емил Гергински от София Уориърс на трето.

Ерик Димитров и Павел АнтоновВ конкурса по забивки на първо място завърши Ерик Димитров от Шампион 2014 (Перник), а втори остана Павел Антонов от Ботев 2012, като и двамата демонстрираха изключителни умения по време на конкурса…

Нелсон Бориславов, Боян Алексиев и Любомир Борисов…и разбира се, бяха оценени по достойнство от многоуважаемото жури в състав Нелсон Бориславов, Боян Алексиев, Любомир Борисов.

Ерик Димитров и Павел АнтоновЧаст от изпълненията на Димитров и Антонов

Интересен факт е, че сред четвъртфиналистите в турнира за купата на Националната аматьорска лига по баскетбол имаше 6 отбора, които или са били във втора дивизия през сезон 2016/2017, или ще бъдат във втора дивизия през сезон 2017/2018. Факт, който показва оспорваността в дивизиите, а и пределната мотивация на тимовете от по-долните дивизии, когато мерят сили с отбори от по-горните такива.

Ето го и крайното класиране в турнира за купата на НАЛБ за сезон 2016/2017:

1. Ботев 2012
2. Паляците
3. Сейнтс
4. Кучетата от Младост
5. Рейнджърс
6. София Хоукс
7. Фитстоун
8. София Ентъртейнмънт
9. В.И.С.
10. Спорт и здраве (Кърджали)
11. Фантом Дюдс
12. Топ Тен
13. Любимец
14. Стрийт Бенгърс
15. София Лайънс
16. Джедай Мастърс
17. Монстарс
18. Бойз Фром Да Хууд
19. Шампион 2014 (Перник)
20. Локомотив София
21. София Уориърс
22. София Скай Уокърс

В тази статия няма да отличим никого персонално. Индивидуалните статистики на всички състезатели са въведени в индивидуалните им профили, като статистиката и от кариерата на всеки един състезател е актуализирана в профила му. Съвсем скоро очаквайте и информация относно индивидуалните призьори в турнира за купата на НАЛБ + топ 5 във всяка категория.

СейнтсОтборът на Сейнтс завърши на трето място и също постигна най-големия успех в историята си до момента. Наследниците на Дефект-Вип Рипеър достигнаха до медалите още при първото си участие под името Сейнтс. Трябва да споменем и че отборът на Сейнтс беше много близо до това да отстрани Ботев 2012 на полуфинал и въпреки че в целия турнир за тима играха едва 7 състезатели (за доста мачове и по-малко), то „Светците“ също недвусмислено показаха, че вероятно ще бъдат един от фаворитите за медали и в първа дивизия през сезон 2017/2018.

Друг интересен факт е, че отборът на Кучетата от Младост игра в двубоя за трето място за трета поредна година. През сезон 2014/2015 отстъпи на Политехника в малкия финал, през сезон 2015/2016 се наложи над Норт Уест, а сега загуби от Сейнтс.

ПаляцитеНа второ място завърши тимът на Паляците. Един от емблематичните отбори за Националната аматьорска лига по баскетбол достига до второто място в турнира за купата на НАЛБ за втори път. И докато през сезон 2012/2013 в турнира участват 4 отбора, от които „Паляците“ завършват на второ място, то сега постижението е изключително, тъй като в турнира участват цели 23 тима. Несъмнено отборът, практикуващ „Паляците-баскетбол“ се превърна в приятната изненада на турнира, тъй като вероятно са малцина тези, които са очаквали отборът на Паляците да достигне до финал. Невероятната отборна игра и несломимият дух отново дадоха резултат и отборът на Паляците достигна до сребърните медали, като по пътя си до финала отстрани някои от фаворитите като Рейнджърс и Кучетата от Младост. Трябва също да отчетем и че тимът не изневери на късата си ротация и дори във финалния мач за отбора на Паляците участие взеха едва петима състезатели.

Ботев 2012Ботев 2012. Въпреки че обещахме да не отличаваме никого персонално, тук трябва да споменем ръководителя на отбора Михаил Иванов. Още преди началото на турнира той афишира амбициите пред тима да достигне до втората си купа. Съставът на Ботев 2012 говори сам по себе си за намеренията. В тима от Враца за турнира акостираха много класни състезатели, които бързо се сработиха с ядрото на Ботев 2012 и сформираха машина, която завърши без загуба в 8 мача. Трябва да отчетем и ключовите действия на ръководството на тима, което извлече това, което се целеше от тима, а именно триумф. Нещо, което не е за пренебрегване, особено със състав, в който има достатъчно много състезатели, които определено биха били основни претенденти за много индивидуални призове, ако се състезаваха в други отбори. Отново можем само да адмирираме действията на радетелите на баскетбола във Враца, които за поредна година бяха ангажирани и със сериозната организация за всеки свой двубой да преминават разстоянието от Враца и обратно. И въпреки че вече определено тимът не е съставен само от представители от Враца, то успехът за баскетбола във Враца е грандиозен. Ботев 2012 печели втората си купа и изравнява Хелга (предшественик на Рейнджърс) по брой купи. Със сигурност и успехите пред този изключително амбициозен проект предстоят, в случай че той продължи да се развива със същите темпове. Пъзелът беше нареден по блестящ начин, пред тима остава единствено да го запазят непокътнат и вероятно новите успехи няма да закъснеят.

Преди 29.07.2017 година имаше само 8 души, които са печелили купата на НАЛБ повече от веднъж – всички представители на Хелга: Стефан Стоянов, Петър Иванов, Пламен Пенев, Сашко Лазов, Владимир Петров, Петър МариновГеорги Брестнички и Евгени Жеков. Вече и 10 представители на Ботев 2012 могат да се похвалят с повече от един триумф в турнира за купата на НАЛБ във визитките си: Анатоли Стоянов, Зоран Йовановски, Саша Стаменов, Христо Цветков, Тихомир КлиментовАлбертин Йорданов, Цветан Георгиев, Христо Цеков, Мартин Аврамски и Михаил Иванов (един път като състезател и един път като треньор). Поздравления!

Георги ГулабчевСлед триумфа на Ботев 2012 в турнира за купата на Националната аматьорска лига по баскетбол Георги Гулабчев се превърна в първия състезател в историята на НАЛБ, който печели титла и купа в рамките на един сезон с два различни отбора. Поздравления!

Въпреки проблемите с контузии той беше основна част от успешните проекти и на Олд Таймърс в първенството, и на Ботев 2012 в турнира за купата.

На него и на всички останали участници пожелаваме сезон 2017/2018 да бъде лишен от каквито и да е здравословни проблеми!

Поздравления за всички в Ботев 2012 и Враца! Отборът запази своето място в историята. А със сигурност вече пред тима има и нова цел в близко бъдеще – спечелването на Суперкупата на НАЛБ. А там отново препятствието няма да е лесно.

От ръководството на Националната аматьорска лига по баскетбол поздравяваме всички участници и благодарим за прекрасния сезон!

ИсторияВреме за история…

Отборът на Ботев 2012 е носител на купата в шестия сезон на НАЛБ. Нека отдадем нужното внимание и на тези, сторили това преди Ботев 2012 да го направи за втори път в историята си:

Турнир за купата - НАЛБСезон 2011/2012 – ХелгаДимитър СтаниславовСтефан СтояновПетър ИвановПламен ПеневСашко ЛазовВладимир ПетровПетър МариновГеорги Брестнички. Треньор: Евгени Жеков

Финал: Хелга – Безименните 81:65

Най-полезен състезател: Георги Брестнички (Хелга)

Най-добър реализатор: Мартин Механджиев (Безименните) – 29.0 точки средно на мач

ХелгаСезон 2012/2013 – ХелгаСтефан СтояновЖивко РадевскиПетър ИвановПламен ПеневСашко ЛазовВладимир ПетровМихаил ДянковПетър МариновАлександър ЕневГеорги БрестничкиСтефан АнгеловАнтон МиленковТихомир Широв. Треньор: Евгени Жеков

Финал: Хелга – Паляците 65:54

Най-полезен състезател: Стефан Стоянов (Хелга)

Най-добър реализатор: Георги Георгиев (София Булс) – 22.7 точки средно на мач

Ботев 2012Сезон 2013/2014 – Ботев 2012Филип КаменовВладимир ДичевИван АнгеловМихаил ИвановАнатоли СтояновЗоран ЙовановскиСаша СтаменовХристо ЦветковТихомир КлиментовАнтонио ПетровАлбертин ЙордановЦветан ГеоргиевИлко КръстителскиХристо ЦековМартин АврамскиПламен Тодоров. Треньор: Христо Цветков

Финал: Хелга – Ботев 2012 93:95

Най-полезен състезател: Христо Цеков (Ботев 2012)

Най-добър реализатор: Борис Матраков (Хелга) – 28.3 точки средно на мач

Норт УестСезон 2014/2015 – Норт УестБорил КънчевАнгел ТашковЛеон ЛаловДимитър МиневЕмил ПетровГеорги ПековСевделин МанчевПетър ПетковКалоян РадевВладимир МиленковКалоян НиколовБорис МариновРадослав ТомовХристо МаноловПетър РадевМихаил Синапов. Треньор: Леон Лалов

Финал: Брикс – Норт Уест 60:63

Най-полезен състезател: Калоян Николов (Норт Уест)

Най-добър реализатор: Георги Гулабчев (Политехника) – 26.6 точки средно на мач

Спортни Настилки-Зуум ДизайнСезон 2015/2016 – Спортни Настилки-Зуум ДизайнДамян СтояновГеорги ДангалаковДрагомир ЦановБорис МатраковАлександър ОвчаровАтанас ДаракчиевГеорги ТиловПетко ТинчевПетър ДанчевБорис МоновДимитър ТаловВиктор ВиденовСветлин ЙочевНиколай МораровИлия СтанковДимитър ГанчевИван Тилев. Треньор: Виктор Виденов. Помощник-треньори: Илия СтанковЦветан Маринов

Финал: Спортни Настилки-Зуум Дизайн – Брикс 83:72

Най-полезен състезател: Борис Матраков (Спортни Настилки-Зуум Дизайн)

Най-добър реализатор: Станислав Иванов (Гуми-Нет) – 35.0 точки средно на мач

Ботев 2012Сезон 2016/2017 – Ботев 2012: Анатоли Стоянов, Зоран Йовановски, Саша Стаменов, Христо Цветков, Тихомир Климентов, Албертин Йорданов, Цветан Георгиев, Христо Цеков, Мартин Аврамски, Георги Гулабчев, Христо Ангелов, Павел Антонов, Иван Иванов, Георги Георгиев, Димитър Найденов, Лъчезар Лефтеров, Владимир Петров, Мартин Климентов, Драган Йованович. Треньор: Цветан Георгиев. Помощник-треньор: Михаил Иванов

Финал: Ботев 2012Паляците 94:76

Най-полезен състезател: Павел Антонов (Ботев 2012)

Най-добър реализатор: Любомир Рачев (Кучетата от Младост) – 33.3 точки средно на мач

Ботев 2012А от Ботев 2012 определено имаха много поводи за радост след края на турнира за купата. Честито още веднъж!

Благодарим на всички замесени за положителните емоции, свързани с всички събития, които от НАЛБ организирахме през сезон 2016/2017За нас беше чест!

За още информация и много интересни снимки, не спирайте да ни следите и във Фейсбукhttps://www.facebook.com/NALB.BG