Брикс дублира титлата си в НАЛБ

1025

НАЛБОтборът на Брикс спечели титлата на Националната аматьорска лига по баскетбол за втора поредна година!

Разбира се, в случая вече трябва да конкретизираме и че става дума за титлата в първа дивизия от първенството на НАЛБ в София.

На 22 Юни 2016 година завършиха мачовете от първа дивизия от първенството на НАЛБ в София. След близо 10-месечната надпревара тимът на Брикс се наложи над Олд Старс 22 с 2:0 във финалната серия, с което напълно заслужено грабна златото. След общо 27 победи през сезона, само една загуба в редовния сезон, първо място преди плейофите и само една загуба в плейофите, Брикс дублира титлата си и спечели петата поредна такава от първенството на НАЛБ в София.

Тъй като до сезон 2015/2016 всички отбори са участвали в една надпревара, смело можем да кажем, че Брикс е шампион в петия сезон на НАЛБ в София.

Олд Старс 22Отборът на Олд Старс 22 напълно заслужено грабна сребърните медали след изключително силния сезон и невероятното израстване, което тимът демонстрира спрямо предходната кампания.

ХелгаВ серията за трето място Хелга се наложи с 2:0 над Олд Таймърс, като по този начин завърши с бронзовите медали.

След изключително успешния сезон 2014/2015 беше взето решение участниците в първенството на НАЛБ в София да бъдат разделени в дивизии според класирането им от предходния сезон. Така през сезон 2015/2016 за първи път в първенството на НАЛБ в София има две дивизии.

В първа дивизия бяха поканени 12-те отбора с най-предно класиране от сезон 2014/2015. В редовния сезон те изиграха по 2 мача срещу останалите 11 тима в дивизията, след което стартираха плейофите. 12-те отбора в първа дивизия бяха поканени на базата на класирането от предходния сезон. Минималната промяна в тези 12 отбора на сезон е 1 тим (първият от втора дивизия за сметка на последния в първия), максималната – 4 (ако вторият, третият и четвъртият от втора дивизия спечелят баражите си с единадесетия, десетия и деветия от първа дивизия).

НАЛБ - Първа дивизия, СофияВсичко започва на 6 Ноември 2011 година, когато се играят първите срещи в Националната аматьорска лига по баскетбол. И докато тогава отборите се броят на пръстите на двете ръце, сега в НАЛБ участват почти 50 мъжки отбора в цялата страна.

Шампиони - Сезон 2015/2016След като станаха ясни шампионите в Южна България – Берое (Стара Загора), Централна България – Велико Търново и втора дивизия в София – Микс, вече е ясен и този в може би най-очакваната надпревара – първа дивизия в София – Брикс.

От 03.10.2015 година до 23.06.2016 година 12-те тима в първа дивизия през сезон 2015/2016 изиграха общо 165 мача, което несъмнено говори за качеството и стойността на шампионата.

Интересен факт е и че се запази правилото победителят в редовния сезон да става и шампион след това. Досега през всички сезони и във всички надпревари за мъже в НАЛБ е триумфирал отборът, който е завършил на първо място в редовния сезон – изключение не прави нито един от предишните 4 сезона в НАЛБ, нито първенствата за сезон 2015/2016 в Централна България, във втора дивизия в София, както и в първа дивизия в София.

Първа дивизия, София, Сезон 2015-2016, Крайно класиранеЕто го и крайното класиране в първа дивизия от първенството на НАЛБ в София за сезон 2015/2016:

Крайно класиране:

1. Брикс
2. Олд Старс 22
3. Хелга
4. Олд Таймърс
5. Политехника
6. Спортни Настилки-Зуум Дизайн
7. Кучетата от Младост
8. Дефект-Вип Рипеър
9. Норт Уест
10. София Лайънс
11. Ботев 2012
12. АктивТрейдс

В тази статия няма да отличим никого персонално. Индивидуалните статистики на всички състезатели са въведени в индивидуалните им профили, като статистиката и от кариерата на всеки един състезател е актуализирана в профила му (изключение за момента правят само участниците в баражите за оставане в първа дивизия). Съвсем скоро очаквайте и информация относно индивидуалните призьори в плейофите + топ 5 във всяка категория.

БриксВъпреки това няма как да подминем някои факти, които може би дават отговори на въпроси, свързани с успехите на Брикс и по-конкретно успехите, продължаващи през годините (Шампион: 2015; 2016, Носител на Суперкупата: 2015, Победител в редовния сезон: 2014/2015; 2015/2016, Финалист за Купата: 2015). Трябва да стартираме със стройната организация в тима, дело най-вече на ръководителя на тима Николай Кръстев. Факт, който ни напомня и че по-голямата част от най-успешните отбори в НАЛБ имат за ръководители хора, които не са водещи фигури на терена, а имат по-различни функции, които често се оказват крайно безценни за един отбор. Освен това, дълбочината в състава на Брикс е пословична. И понеже обещахме да не отличаваме никого персонално, само ще споменем, че Хрисимир Димитров беше избран за най-полезен състезател в плейофите, Ивайло Константинов стана първият състезател с трипъл-дабъл във финален мач, а Петрослав Зафиров подобри рекорда за най-много точки във финален плейоф.

Трябва да признаем отново, че разделението на дивизии през настоящия сезон допринесе изключително много както за оспорваността на срещите, така и за интереса към тях. А със сигурност т.нар. „професионални“ лиги могат с пълно основание да завидят на качеството и нивото на първа дивизия в НАЛБ.

Изказваме сърдечни благодарности на всички участници в първа дивизия! Надпревара, която продължи почти 10 месеца и за която бяха необходими 165 срещи, за да бъде излъчен шампионът!

Поздравления за всички в Брикс! „Тухлите“ запазиха поредното си място в историята. А със сигурност вече имат и нова цел – да спечелят и единствената надпревара, която досега им убягва – турнирът за купата на НАЛБ.

Първите 8 отбора в първа дивизия ще играят в нея и през сезон 2016/2017. Следващите 3 тима в подреждането в първа дивизия стигнаха до баражи за оставане в първа дивизия. 2 от баражите вече завършиха, а след като завърши и последният очаквайте повече информация по въпроса. Последният тим в крайното класиране пък ще се състезава във втора дивизия догодина, в случай че всички класирани преди него отбори участват в НАЛБ и през следващия сезон.

Идеята за сезон 2016/2017 е във втора дивизия да има 12 отбора, както в първа през настоящия сезон. За целта участниците в София трябва да бъдат поне 32 отбора отново (ако приемем, че за трета дивизия минималният брой отбори би бил 8). Повече информация по въпроса ще има преди началото на следващия сезон, в зависимост от броя на участниците, както и от броя на участниците, които наследяват отбори от този сезон.

Трябва да признаем и че много голяма част от отборите в първа дивизия вече са подали заявки за участие и през сезон 2016/2017, което определено ни прави щастливи и благодарни за положителната оценка за работата ни.
История

Време за история…

Отборът на Брикс е шампион в петия сезон на НАЛБ и вторият, който успява да дублира титлата си. Нека отдадем нужното внимание и на всички, които могат да се похвалят с титла досега:

Своге и ЛокомотивСезон 2011/2012Своге: Руслан Богданов, Емил Горанов, Пепо БурешАнтонио Антов, Георги Соколов, Даниел Цанков, Петър Недков, Светлин Тодоров, Велислав Йотов, Мирослав Иванов, Александра Попова. Треньор: Емил Горанов

ХелгаСезон 2012/2013Хелга: Стефан Стоянов, Живко Радевски, Петър Иванов, Пламен Пенев, Сашко Лазов, Владимир Петров, Михаил ДянковПетър Маринов, Александър Енев, Георги Брестнички, Стефан АнгеловАнтон Миленков, Тихомир Широв. Треньор: Евгени Жеков

ХелгаСезон 2013/2014ХелгаСтефан Стоянов, Живко Радевски, Петър Иванов, Пламен Пенев, Сашко Лазов, Владимир Петров, Михаил ДянковПетър МариновГеорги Брестнички, Стефан Ангелов, Антон МиленковТихомир Широв, Дарко Арнаудовски, Богдан Ставрев, Филип Неделчев, Георги Дангалаков. Треньор: Евгени Жеков

БриксСезон 2014/2015Брикс: Николай Кръстев, Филип Сребров, Теодор Александров, Георги Пашов, Ивайло Константинов, Симеон ГеоргиевАлександър Иванов, Веселин Господинов, Петрослав Зафиров, Петър Георгиев, Иван Николов, Кристиян Райчев, Йовчо Атанасов, Ясен Кръстев. Треньор: Николай Кръстев

БриксСезон 2015/2016 – Брикс: Хрисимир ДимитровНиколай Кръстев, Филип Сребров, Теодор Александров, Георги Пашов, Ивайло КонстантиновСимеон ГеоргиевАлександър Иванов, Веселин ГосподиновПетрослав Зафиров, Петър Георгиев, Иван НиколовКристиян Райчев, Христо Георгиев, Серафим Георгиев, Мартин Горунов. Треньор: Николай Кръстев

Благодарим още веднъж на всички участници за доверието! За поредна година първенството на НАЛБ в София става все по-силно и това няма как да не бъде отразено. Точно затова от фундаментално значение беше и разделението на дивизии. Вярваме, че никой не е останал разочарован и вярваме, че въпреки успехите на НАЛБ до момента, каузата на НАЛБ ще търпи все по-сериозно развитие и занапред.

БриксА от Брикс определено имаха много поводи за радост след края на шампионата в първа дивизия. Честито още веднъж!

Благодарим на всички замесени за положителните емоции, свързани с тези 165 мача в първа дивизия от първенството на НАЛБ в СофияЗа нас беше чест!