Владин Иванов: Възродихме мъжкия баскетбол в Кърджали

767

Владин ИвановНа 13.07.2017 година в novjivot.info излезе интервю с Владин Иванов от Спорт и здраве (Кърджали), което можете да прочетете ТУК. Акцентът на разговора е възраждането на баскетбола в Кърджали, за което Иванов е една от ключовите фигури. Интервюто е дадено непосредствено след това с Михаил Захариев, което можете да прочетете ТУК. Ето го и целия материал с Владин Иванов:

Турнирът в помощ на Цецо започва в събота в зала „Арпезеос”

Владин Иванов е роден в Кърджали на 31 януари 1979 г. Завършва средното си образование в ГПЧЕ „Христо Ботев“, след което Лесотехническия университет в София, специалност „Дървообработване и производство на мебели”. В момента учи икономика на туризма. Развива собствен бизнес в сферата на телекомуникациите, впоследствие открива в родния град и по морето няколко питейни заведения, търгува с цветя, оперира в застраховането като агент. Женен с две дъщери.

Майка му Мариана Иванова е бивша учителка, вече пенсионер. Баща му Марин Владинов, вече покойник, културен деец и 13 години директор на Дома на културата. Като ученик Владин свири на пиано, в гимназията участва в рок група.

Баскетбол започва да тренира през 1992 година. Състезавал се  и е бил капитан в ученически отбор, в „Арда Метеор”, в отбора на Лесотехническия университет и понастоящем в Баскетболен клуб „Спорт и здраве”.

Владин Иванов– Готвите благотворителен турнир в Кърджали „Дари надежда за Цецо”. Баскетболистите бяха от първите, които обявиха своята подкрепа за Цветан Карипов…

– Благотворителният турнир ще се проведе на 15 юли, събота, в спортна зала „Арпезос”.  Чрез него се надявахме да помогнем финансово на Цветан Карипов, но той вече е събрал нужната сума за трансплантация и предложи средствата от нашия турнир да бъдат дарени на някой друг нуждаещ се.

Най-важното в случая е, че спортната, културната, образователната обществености и много граждани в Кърджали се активизираха. Бяха организирани много кампании, турнири, представления и прояви, които по своята същност бяха импровизирани, но бяха изпълнени с искрен ентусиазъм. Нещата се случват бързо, лавинообразно, „заразно“. Хората, ангажирани с тази кауза, бяха всеотдайни, бяха любящи, бяха човеци. Но това може би е така, защото всички искаха едно, а именно да „Дарят надежда“! И успяха!

– Вие сте млад отбор, създаден през месец март. Каква е равносметката за представянето на баскетболния клуб „Спорт и здраве” досега?

– През сезон 2016/ 2017 година се проведоха няколко турнира, в които клуб „Спорт и здраве” се включи. Участвахме в турнири, организирани от НАЛБ. Те са много сериозна, професионално структурирана организация, работят по американски модел. Поне веднъж на месец ни предоставят възможност да задоволим жаждата си за изява.

Всеки, който някога през живота си е излизал на баскетболния терен, със сигурност е усетил тръпката да премери сили с противниковия отбор и същевременно да зарадва феновете и почитателите на магията, наречена „Баскетбол”! Основната ни цел бе да стартираме нашата състезателна дейност. Във всички срещи, които изиграхме, мисля, че се представихме добре.

– Освен че практикувате любимия си спорт, организирахте и турнир на името на вашия съотборник Пенчо Пенчев, загинал в автомобилна катастрофа. Защо искате да направите този спорт популярен?

– През далечната 1992 година, когато аз се състезавах активно, поради големия брой състезатели, в Кърджали имаше два представителни отбора старша възраст. Бяхме разделени на ”Арда”1 и „Арда”2. Тренирахме  всеки ден, а понякога дори двуразово. Ученическите първенства се провеждаха два пъти годишно и се превръщаха в празник за града. В тях се включваха по 10 отбора, а спортната зала се изпълваше до краен предел с публика.

25 години по-късно обстоятелствата са се влошили до такава степен, че на малкото млади състезатели на местния клуб им се отказва участие в турнири поради липса на средства, а ученическите първенства са сведени до протоколно провеждане веднъж на година и участват едва 3-4 отбора. А на всеки един играч са му необходими най-вече участия и изяви, за да е жив състезателният дух, за да „гори” сърцето! Нашият план беше покрай тръпката да се „върнем” в играта, да дадем шанс на млади баскетболисти да трупат безценен опит, участвайки в турнири.

Владин Иванов– Успяхте ли да реализирате това намерение – да дадете шанс за изява на млади момчета?

– Имаме колеги ученици, които тренират с нас и участват наравно с нас в състезанията. Това са 15-16-17-годишни момчета, които смело застават срещу опитни играчи и се представят много добре. Именно в тези двубои младите спортисти могат да се докоснат до опита и рутината на „батковците”, по-голямата част от които са преминали през дългогодишна състезателна дейност, а някои са и бивши национали! На младежите в началото им куцаше дисциплината, но вече са уравновесени, дисциплинирани, мога да кажа, че са моторът на отбора.

– Помага ли ви някоя организация или държавно учреждение? Намират ли се спонсори, които да дават средства?

– За момента успяваме да се справяме сами, като заделяме лични средства. И по-възрастните и работещи състезатели поемаме разноските и на по-младите съотборници. В турнирите се заплаща участието във всеки мач. Екипите също сами си ги осигуряваме.

– Какво те мотивира да се ангажираш и организационно с тима? Много усилия ли ти струва?

Владин Иванов– Това, че не съм сам в тази дейност! Организационно помагат Тодор Радев, Георги Димитров, а и Михаил Захариев, въпреки че живее в София. Следваме девиза на НАЛБ „От любов към играта”! Желанието да запалим подрастващото поколение, да го накараме да усети тази тръпка, която ние носим в сърцата си и е най-важна за нас. Тази тръпка ни е карала навремето като по-млади да разчистваме снега в училищния двор и да замръкваме на игрището. Колкото до усилията… Най-тежко ми бе ставането сутрин рано, защото тази зима със съотборниците ми от клуб „Спорт и здраве” тренирахме баскетбол два пъти в седмицата от 7,30 часа сутринта!

Надяваме се от догодина да получим разрешение от община Кърджали да ползваме залата поне три пъти в седмицата и то в по-подходящо време, за което естествено сме готови да плащаме наем.

– Какви са намеренията и очакванията ви за бъдещето?

– Смятаме нашият проект за възраждане на мъжкия баскетбол в Кърджали за осъществен и ще работим за неговото надграждане. Продължаваме да се забавляваме, защото освен здраве, спортът ни дава и развлечение, откъсва ни от напрегнатото всекидневие и ни доставя много положителни емоции! От следващата година ще се включим в редовния сезон в софийската /НАЛБ/.

Много ни се иска да организираме заедно с НАЛБ турнир в Кърджали. Мислим това да е турнирът „Пенчо Пенчев”, който да стане ежегоден и да е част от календара на НАЛБ.

В близък план имаме идея да направим турнир за набиране на средства за кошове и осветление, за да се комплектоват най-накрая баскетболните игрища в новия парк „Арпезос – Север” на Кърджали.