Георги Токов: НАЛБ е с класи над А група

507

Георги ТоковПродължава серията от интервюта със състезатели от различните отбори в Националната аматьорска лига по баскетбол през сезон 2013/2014. Всеки ще разкаже как е започнал с баскетбола и как е стигнал до НАЛБ, както и как намира лигата, а и какви перспективи вижда пред нея.

Трети на въпросите отговаря Георги Токов – състезател в отбора на Локомотив. Локомотив продължава да мачка и все още няма загуба, и с баланс от 16 победи и 0 загуби, отборът уверено върви към първото място в редовния сезон. Георги Токов пък прави страхотен сезон, а това в комбинация с трите сезона, прекарани в НАЛБ, предвещава интересно четиво. Нека видим какво ще ни каже Токов:

НАЛБ: Здравей! Разкажи ни малко повече за своята баскетболна история. Как започна всичко и как стигна до НАЛБ?

Георги Токов: Всичко започна, когато бях на 10-11-годишна възраст. Тогава за първи път стъпих в залата на стадион „Локомотив” и веднага бях запленен от магията на най-великата игра. Баскетболът ми даде невероятно много – запознах се с някои от най-близките си хора, с които поддържаме връзка и до днес. За моя огромна радост, с по-голямата част от тях продължаваме и да играем. Бих искал също да изкажа благодарност към треньора си от детските години – Христо Дойчинов, който ни направи отбор и ни помогна да станем мъже. Не само на мен – на всички негови възпитаници. Веднага щом разбрахме за НАЛБ, взехме единодушно решение да участваме – аз и всички мои съотборници от Локомотив. И до днес не съжаляваме за това си решение, тъй като НАЛБ е най-добрият турнир, в който сме участвали до момента.

Локомотив - ЕмблемаНАЛБ: Отборът на Локомотив е без загуба до момента през сезона и върви уверено към първото място в редовния сезон. С какво сте по-силни от предишни години?

Георги Токов: През първите два сезона не ни достигаше малко. Това, което ни липсваше, според мен, бе вътрешната организация – да играем спокойно и без прибързани решения. За момента играта ни се получава и резултатите са налице. Искрено се надявам, че ще съумеем да продължим да играем по този начин и да спечелим първото място.

НАЛБ: Искаш ли да отличиш някого? Съотборник, съперник, отбор?

Георги Токов: Бих искал да отлича нашия играещ до скоро треньор – Александър Войнов. Познаваме се от над 10 години и винаги ме е мотивирал с играта и волята си за победа. Страшно много съжалявам, че претърпя контузия и няма да може да играе до края на сезона. От друга страна, ще бъде на пейката и ще ръководи отбора, което също ще помогне много по пътя към първото място. Искам също да благодаря на всички от „Локомотив” за отборната игра, която показваме до момента, както и на момчетата от останалите отбори – за интелигентната и коректна игра, която демонстрират.

ЛокомотивНАЛБ: Ти участваш в лигата за трети пореден сезон и си с нея от самото начало. Как виждаш развитието й?

Георги Токов: Развитието на лигата достигна значителен напредък. Бих искал тук да отлича Мартин Механджиев и неговите воля и желание за развитие на баскетбола като цяло. Мартин показа на всички, че всичко е постижимо в сферата на спорта, стига да имаш желание и време, и най-важното – парите, които се инвестират в даден проект, да отиват по предназначение.

НАЛБ: Как намираш лигата в организационен план?

Георги Токов: Организацията е чудесна. Радвам се, че мога да бъда част от нея. Искам да отбележа и че съм в баскетбола от много години и смело мога да твърдя, че организацията в НАЛБ е с класи над тази в професионалните ни шампионати, като А група, например.

НАЛБ: А какви перспективи виждаш пред нея?

Георги Токов: Според мен НАЛБ ще се развива с всяка следваща година. Надявам се условията в зала „Локомотив” също да се подобрят. Смятам за подигравка да се провежда турнир, безкрайно добре организиран, с мотивирани участници, с професионално изготвен сайт, статистика и т.н. при температури под нулата. За съжаление това не зависи от организаторите на турнира. Искрено се надявам участниците в следващите издания на турнира да се чувстват по-добре в залата, в която се провеждат мачовете.

Георги ТоковНАЛБ: Последно… Кой ще стане шампион в НАЛБ през този сезон?

Георги Токов: Надявам се това да е нашият отбор – Локомотив.

НАЛБ: Благодарим много! Успех на теб и на целия ти отбор!

Георги Токов: Благодаря! Успех на лигата и всички участници!

Сърдечни благодарности на Георги Токов за отличната оценка за работата ни! Що се отнася до сравненията на НАЛБ с професионални първенства в България, колкото и нескромно да звучи, ако в целия ни баскетбол се работеше с желанието, с което се работи в НАЛБ, то баскетболът ни вероятно щеше да е на поне малко по-високо ниво. За нас е удоволствие, че предоставяме възможност на толкова много хора да практикуват любимата си игра, и то в най-чистата й форма – където баскетболът наистина е баскетбол. Пожелаваме успех на Георги Токов и на всички състезатели в отбора на Локомотив, а и на отбора като цяло!