Георги Чакъров – MVP на шестия кръг в I дивизия

975

Георги Чакъров от отбора на Ероус е най-полезният състезател на шестия кръг в първа дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2017/2018Чакъров ще получи наградата си в Неделя, на 12.11.2017 година, когато неговият тим се изправя срещу Торнадо от 13:00 часа в зала Овергаз АренаТУК можете да откриете и пълната програма. ТУК пък можете да си припомните критериите за определяне на най-полезен състезател на кръга.

След 6 кръга отборът на Ероус е с баланс от 3 победи и 3 загуби в първа дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2017/2018. В последния кръг тимът се наложи много трудно над София Лайънс със 79:76. Пореден много силен мач изигра лидерът на Ероус Георги Чакъров. Той завърши с 23 точки (11/16 за 2 точки) и 11 борби (5 в нападение) за коефициент от 24. 31-годишният състезател участва в НАЛБ от сезон 2015/2016, като преди началото на сезон 2017/2018 има 48 мача зад гърба си в Националната аматьорска лига по баскетбол, за които записва средни показатели от 18.8 точки, 8.0 борби, 3.0 асистенции и 2.0 откраднати топки. Особено силен за Чакъров е сезон 2016/2017, в който е с водеща роля и за оставането на тима в първа дивизия. За 26 мача през миналия сезон Георги Чакъров записва средни показатели от 22.3 точки (общо 580), 10.0 борби, 3.9 асистенции и 2.0 откраднати топки. През сезон 2016/2017 193-сантиметровият състезател участва и в Мача на звездите на НАЛБ. И въпреки отличните си изяви и преди началото на сезон 2017/2018, през настоящия сезон определено Чакъров отново е с основна роля за доброто представяне на Ероус, който вече има 3 победи от 6 мача. За сравнение, тимът завърши на последно място в редовния сезон през изминалата кампания с едва 5 победи от 22 мача. Разбира се, трябва да отдадем нужното и на кадровите проблеми в тима през миналия сезон. Факт, който прави успехите на тима още по-значими – едва няколко души успяха да изиграят цял полусезон почти без смяна, след което геройски се спасиха и от изпадане, а в момента тимът определено е напълно конкурентен на всички отбори в първа дивизия, включително и на тези, които са сочени за фаворити. Постоянство и воля – част от рецептата, която няма как да не доведе до успехи. През сезон 2017/2018 за 6 мача до момента пък Георги Чакъров записва средни показатели от 20.3 точки, 12.0 борби и 2.2 асистенции, като несъмнено след 54 мача в кариерата си в Националната аматьорска лига по баскетбол Чакъров напълно заслужено достига до своето първо индивидуално отличие в НАЛБ, давайки заявка и за още много такива.

Интересен факт е, че Георги Чакъров не е на първо място в класацията за най-полезен състезател на кръга. Най-много точки за класацията за най-полезен състезател на кръга събра Владимир Петров от Ботев 2012. Той постигна коефициент от 31, а тимът му се наложи над Сейнтс с 3 точки разлика. Така Петров събира 28 точки за класацията. Той обаче вече е достигал до отличието през настоящия сезон, а според правилата, описани ТУК, един състезател може да грабне материалната награда само веднъж на сезон. Постижението на Владимир Петров обаче също остава в историята, като е отразено и в индивидуалния му профил. На второ място е Георги Чакъров от Ероус с 21 точки (коефициент от 24 и победа на тима му с 3 точки разлика над София Лайънс). Трети е Красимир Кирилов от Олд Старс 22 с 19 точки (коефициент от 24 и победа на тима му над Торнадо с 5 точки разлика). Четвърти е Гълъбин Казълджиев отново от отбора на Олд Старс 22 с 13 точки за класацията (коефициент от 18). С по 12 точки и коефициент от по 15 са съотборниците Христо Цеков и Цветан Георгиев от Ботев 2012.

За историята:

Най-полезен състезател на шестия кръг в първа дивизия: Владимир Петров (Ботев 2012), Георги Чакъров (Ероус)

Най-висок коефициент в кръга (на база на статистиките, а не на класацията за най-полезен състезател) постигна Мартин Димов от Гуми-Нет – 46. С 36 е Васко Коцев от Сейнтс. Васил Голов от Олд Таймърс, Владимир Петров от Ботев 2012 и Христо Гатев от Олд Таймърс са с коефициент от по 31.

Най-много точки в кръга вкара Мартин Димов от Гуми-Нет – 46. Втори е Васил Голов от Олд Таймърс с 36. Васко Коцев от Сейнтс е с 32. На четвърто място е Георги Чакъров от Ероус с 23, а Владимир Петров от София Лайънс отбеляза 20 точки.

Най-много борби в кръга овладя Мартин Димов от Гуми-Нет – 26. След него с по 15 са Борис Недев от София Хоукс и Любомир Недков от ФитСпо Баскет. Калоян Николов от Норт-Уест Онлайн Машини и Цветан Топалов от Гуми-Нет са с по 14 овладени топки под двата коша.

С най-много асистенции в кръга приключи Христо Гатев от Олд Таймърс – 11. На второ място е Иван Иванов от Ботев 2012 с 10. Топ 3 допълва Мартин Димов от Гуми-Нет с 9. Владимир Петров от Ботев 2012, съотборниците Радослав Райчев и Димитър Георгиев от Ероус, Антон Начев и Валери Ассев от София Лайънс, както и Теодор Атанасов от ФитСпо Баскет останаха с по 7 точни завършващи подавания.

Най-добър “крадец” на кръга е Мартин Механджиев от София Хоукс с 5 откраднати топки. Мирослав Стоянов от Торнадо е с 4. Тони Прокопиев от Олд Старс 22, Владимир Петров от Ботев 2012, Калоян Радев от Норт-Уест Онлайн Машини, Христо Гатев от Олд Таймърс, Радослав Райчев от Ероус, Георги Георгиев от София Хоукс, Владимир Груев от Гуми-Нет, Венислав Наумов от ФитСпо Баскет, Марио Александров и Антонио Илиев от Кучетата от Младост завършиха с по 3 откраднати топки.

Топ блокировачите в кръга са Тони Прокопиев от Олд Старс 22, Евстати Евстатиев от Сейнтс и Константин Коев от ФитСпо Баскет с по 3 чадъра. С по 2 блокирани стрелби на противникови състезатели са Красимир Кирилов от Олд Старс 22, Димитър Гатев от Торнадо, Христо Цеков от Ботев 2012, Калоян Николов от Норт-Уест Онлайн Машини, Лъчезар Радев от Олд Таймърс и Георги Георгиев от София Хоукс.

Най-полезният състезател на третия кръг в първа дивизия за сезон 2017/2018 Борис Недев от София Хоукс получи наградата си. Тя му беше връчена от дългогодишния член на екипа на НАЛБ Спас Колев.

Най-полезният състезател на четвъртия кръг в първа дивизия за сезон 2017/2018 Антонио Илиев от Кучетата от Младост също получи наградата си.

За историята:

Най-полезен състезател на първия кръг в първа дивизия: Любомир Рачев (Кучетата от Младост)
Най-полезен състезател на втория кръг в първа дивизия: Владимир Петров (Ботев 2012)
Най-полезен състезател на третия кръг в първа дивизия: Борис Недев (София Хоукс)
Най-полезен състезател на четвъртия кръг в първа дивизия: Антонио Илиев (Кучетата от Младост)

Не пропускайте да ни следите във Фейсбук, където сме изключително активни: https://www.facebook.com/NALB.BG