Димитър Гатев – MVP на втория кръг в I дивизия

1012

Димитър ГатевДимитър Гатев от отбора на Микс е най-полезният състезател на втория кръг в първа дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София за сезон 2016/2017. Гатев ще получи наградата си в Неделя, на 16.10.2016 година, когато неговият тим се изправя срещу Рейнджърс от 14:45 часа в зала Овергаз Арена. ТУК можете да откриете и пълната програма. ТУК пък можете да си припомните критериите за определяне на най-полезен състезател на кръга.

Отборът на Микс записа първата си победа в първа дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол. След като триумфира във втора дивизия през сезон 2015/2016 сега тимът на Микс демонстрира класата си и на най-голямата сцена за аматьорски баскетбол в България. Микс се наложи в изключително драматичен мач над носителите на купата на НАЛБ за сезон 2014/2015 Норт Уест – с 1 точка разлика. При равен резултат в края на редовното време беше отсъдено нарушение срещу Константин Маринов от Микс, който реализира първия наказателен удар и с това подпечата успеха на своя тим. Въпреки че в Микс бяха привлечени цели 8 нови състезатели за настоящата кампания, в хода на целия двубой най-силно блеснаха качествата на Димитър Гатев. 22-годишният състезател, който остана на четвърто място в класацията за топ изпълнение през сезон 2015/2016, изигра пореден много силен мач. Гатев прекара на терена малко повече от 31 минути и демонстрира много добра форма. Той завърши с 16 точки при почти перфектна стрелба (6/9 за 2 точки и 1/1 за 3 точки) и 7 борби за коефициент от 20. И въпреки че атлетизмът и уменията на Димитър Гатев не са загадка за никого, той достига до първата си индивидуална награда при своя мач номер 38 в кариерата си в НАЛБ. В първите 2 мача от сезона той е истински лидер на Микс и със сигурност най-доброто за него предстои, а тази награда вероятно е само началото.

Трябва да отбележим и че във втори пореден кръг наградата за най-полезен състезател в първа дивизия отива при състезател на не повече от 23 години. Разбира се, като се абстрахираме от заключенията, които за пореден път можем да си направим за българския баскетбол като цяло, този факт дава повод и за размисли в друга насока – кои са състезателите, които след 5 или 10 години ще могат да бъдат определяни като суперзвезди (терминът е заимстван от NBA, ползваме го като синоним на „най-изявените състезатели“ и не бихме искали да навлизаме в полемика относно това, че в българския баскетбол няма „звезди“) в НАЛБ и ще обират индивидуалните награди, съответно и кои от настоящите суперзвезди ще могат да се похвалят с най-сериозно дълголетие. С удоволствие бихме публикували вашите коментари по темата.

Димитър ГатевНай-много точки за класацията за най-полезен състезател на кръга събра Димитър Гатев от Микс. Той постигна коефициент от 20, а тимът му се наложи с 1 точка разлика над Норт Уест. По този начин Гатев събра 19 точки за класацията. След него се нарежда Васил Голов от Олд Таймърс с 18 (коефициент от 21 и победа на тима му с 3 точки разлика над Ботев 2012). Иван Вачков от Рейнджърс е трети със 17 точки за класацията (коефициент от 26 и победа на тима му с 9 точки разлика над Олд Старс 22). Топ 5 допълват съотборниците в Олд Таймърс Цветан Стоилов (коефициент от 18) и Христо Гатев (коефициент от 17) с 15 и 14 точки за класацията.

Най-висок коефициент в кръга (на база на статистиките, а не на класацията за най-полезен състезател) постигна Калоян Николов от Норт Уест – 39. Втори с по 26 останаха Иван Вачков от Рейнджърс и Христо Ангелов от Дефект-Вип Рипеър. Цветан Георгиев от Ботев 2012 завърши с коефициент на полезно действие от 24, а топ 5 с по 22 допълват Гълъбин Казълджиев от Рейнджърс и Владимир Петров от Дефект-Вип Рипеър.

Цветан ГеоргиевНай-много точки в кръга вкара Цветан Георгиев от Ботев 2012 – 27. Калоян Николов от Норт Уест завърши с 25, а Стилиян Димитров от Политехника се отчете с 21. С по 20 точки приключиха Нестор Несторов от Олд Старс 22 и Ивайло Иванов от Кучетата от Младост.

Калоян НиколовНай-много борби в кръга овладя Калоян Николов от Норт Уест – 20. Владимир Петров от Дефект-Вип Рипиеър е втори с 18, а топ 3 със 17 допълва Калоян Радев от Норт Уест. Тодор Тодоров от Рейнджърс и Васил Костов от София Лайънс пък завършиха с по 14 овладени топки под двата коша.

С най-много асистенции в кръга приключиха Владислав Шуранов от Дефект-Вип Рипеър и Ивайло Константинов от Брикс – по 10. Искрен Иванов от Олд Старс 22 и Цветан Георгиев от Ботев 2012 останаха с по 8, а с по 7 на пето място се наредиха Минчо Коцев от Микс и Иван Петков от София Лайънс.

Най-добър “крадец” на кръга е Марио Александров от Кучетата от Младост с 5 откраднати топки. Нестор Несторов от Олд Старс 22 и Иван Ненчев от Кучетата от Младост са след него с по 4, а с по 3 останаха Искрен Иванов от Олд Старс 22, Зоран Йовановски от Ботев 2012, Горан Кошанин от Олд Таймърс, Венислав Наумов от АктивТрейдс и Валери Ассев от София Лайънс.

Топ блокировачите в кръга са Ивайло Иванов от Кучетата от Младост, Венислав Наумов от АктивТрейдс и Васил Костов от София Лайънс с по 2 чадъра.

Марио Александров и Марин МеханджиевНай-полезният състезател на първия кръг в първа дивизия за сезон 2016/2017 Марио Александров от Кучетата от Младост получи наградата си.

Не пропускайте да ни следите във Фейсбук, където сме изключително активни: https://www.facebook.com/NALB.BG