Зала на славата на НАЛБ

4334

Зала на славатаТук ще бъдат помествани имената на състезатели, треньори, ръководители, членове на екипа на НАЛБ и хора, допринесли изключително много за развитието на НАЛБ през годините, които са приети в Залата на славата на НАЛБ. Освен имената на членовете на Залата на славата, на вашето внимание ще представяме и кратка справка за постиженията им. Списъкът ще бъде обновяван при всяко приемане на нов член в Залата на славата на Националната аматьорска лига по баскетбол.

Веселин Господинов

Веселин Тенчев Господинов е роден на 05.06.1975 година в Хасково, България. Висок 208 сантиметра и тежащ 120 килограма. Играе на позицията център.

Веселин Господинов се включва в НАЛБ заедно с Брикс през сезон 2014/2015. Играе първия си мач на 17.11.2014 година срещу София Хоукс, като в него се отчита с 15 точки и 10 борби за коефициент от 24. Играе 45 мача в Националната аматьорска лига по баскетбол, за които реализира 412 точки и овладява 300 борби – 9.2 точки и 6.7 борби средно на мач. Неизменно помага на тима си и с огромния си опит.

Част от успехите на Веселин Господинов: трикратен шампион с Брикс, двукратен носител на суперкупата с тима, 3 пъти победител в редовния сезон и 2 пъти финалист за купата. Посмъртно е обявен и за най-полезен състезател в плейофите на първа дивизия от първенството на НАЛБ в София през сезон 2016/2017. Финалната серия не се доиграва заради внезапната смърт на Веселин Господинов по време на втория двубой от серията, а двата финалиста са обявени за шампиони.

Ще запомним Веско освен като голям спортист, изключителен баскетболист и спортсмен, и като невероятен човек. Той беше винаги усмихнат, в добро настроение и зареждаше с положителна енергия всички около себе си. Човек, който излъчваше доброта. Отиде си на 29 Юни – Петровден, празникът посветен на християнските първоапостоли Св. Петър и Св. Павел. Според народното вярване Св. Петър е господар и ключар на рая – още една причина да сме убедени, че Веско е на по-добро място.

В памет на Веселин Господинов

Освен че получава посмъртно индивидуалната награда за най-полезен състезател в плейофите в първа дивизия и финалната серия не се доиграва, от Националната аматьорска лига по баскетбол организираме турнира „Веселин Господинов“ в памет на нашия добър приятел и съмишленик преди старта на сезон 2017/2018. Турнирът противопоставя призьорите в различните турнири на НАЛБ в страната от сезон 2016/2017, както и най-добрите тимове от първенството на НАЛБ в София.

С поведението си както на терена, така и извън него, Веско Господинов даваше чудесен пример. Освен отличен състезател, той беше и невероятен човек. Затова от сезон 2017/2018 наградата за спортсменство в Националната аматьорска лига по баскетбол вече носи името на Веселин Господинов.

В памет на Веселин Господинов (видео)

Информация относно турнира „Веселин Господинов“

Репортаж по Канал 3 относно турнира „Веселин Господинов“

Емоционално обръщение на Ирина Господинова към НАЛБ, изпратено 2 дни преди старта на турнира в памет на съпруга й

Пълна информация за успехите и статистиката му може да бъде открита в индивидуалния му профил.

На специална церемония по време на турнира в негова памет Веселин Господинов става първият състезател в историята на Националната аматьорска лига по баскетбол, който влиза в Залата на славата на НАЛБ – на 10.09.2017 година.

Никога няма да те забравим, Веско! Почивай в мир! Завинаги оставаш един от нас, приятелю!