Започва записването за сезон 2016/2017 в НАЛБ!

1828

НАЛБЗапочва записването в Националната аматьорска лига по баскетбол за предстоящия сезон 2016/2017 в град София!

Сезон 2016/2017 е шестият пореден за НАЛБ. След изключително успешния сезон 2015/2016, сега е време да погледнем напред към един още по-добър сезон.

Трябва да отбележим и че за момента записването стартира официално за първенството на НАЛБ в София и настоящата статия е свързана изцяло с него. Надяваме се, че скоро ще имаме възможността да обявим началото на записванията и в други региони в страната. Абсолютно всичко откъм условия в София през сезон 2015/2016 се запазва и за предстоящия сезон 2016/2017.

Записването стартира днес и продължава повече от месец – до 14 Септември 2016 година, 22:00 часа. Интересното този път е, че записването официално стартира днес, но вече има записани цели 14 отбора за предстоящия сезон. Това е така, тъй като от сезон 2015/2016 се даде възможност на отборите, които са сигурни, че ще участват и през следващата кампания, да могат да подадат декларации за участие и през предстоящия сезон. Трябва да отчетем и факта, че повече от 90% от останалите отбори в първенството на НАЛБ в София и в турнира за купата на НАЛБ недвусмислено изразиха желание и сигурност, че ще участват в НАЛБ отново, като единствено размествания в съставите спряха участниците да заявят категорично участието си и през следващия сезон. Разбира се, колкото по-бързо станат ясни отборите, толкова по-рано ще могат да се оформят и отделните дивизии според класирането от сезон 2015/2016. ТУК можете да си припомните какви решения бяха взети относно дивизиите в София. Файлът може да бъде открит и в долното меню в сайта на НАЛБ.

Преди началото на предстоящия сезон ще бъде обсъден отново с участниците пътят за развитие откъм дивизии. За момента след любителско проучване беше установено, че повечето участници предпочитат при наличието на повече от 32 отбора да има трета дивизия, но решенията относно формата ще бъдат дискутирани още веднъж преди началото на сезона с всички ръководители на отборите, за които тези решения биха имали значение (отборите от втора и потенциалната трета дивизия). Със сигурност в първа дивизия отново ще участват 12 отбора, като единствено трябва да бъде уточнено дали във втора дивизия също ще има 12 отбора, съответно ще бъде създадена и трета дивизия, или втора дивизия отново ще бъде с повече отбори. Вариантът с наличието на трета дивизия изглежда по-вероятен към момента, но окончателното решение ще бъде взето след дискусия с подалите заявки за участие за сезон 2016/2017.

НАЛБИскаме да уверим всички настоящи и бъдещи участници, че няма да се откажем от пътя, по който сме поели. Няма да се откажем да правим нещо въпреки цялата система. Продължаваме да следваме концепцията си и да правим всичко възможно всеки мач да се превръща в баскетболен празник, организацията да е на високо ниво, всичко да е коректно, правилно, принципно и прозрачно, а и на участниците да се предоставят оптимални условия. Баскетболът заслужава нещо много повече от действителността, в която се намира. Правим и ще продължаваме да правим всичко възможно НАЛБ да е свежият въздух в българския баскетбол. Искаме и да обясним, че ние нямаме нищо против която и да е баскетболна организация, в която ръководителите се опитват да правят нещо в името на баскетбола, а не просто за себе си. НАЛБ не е ничия опозиция. НАЛБ обаче се разграничава от цялата простотия в баскетбола ни. НАЛБ не иска да има нищо общо с хората от „системата“, които доведоха любимия ни спорт до това ниво.

Използваме възможността да благодарим за всички поздравления за изминалия сезон! Благодарим и за харесванията в страницата на НАЛБ във Фейсбук, които вече гонят 16000 – което пък прави НАЛБ не просто най-харесваната баскетболна организация в България, но и един от лидерите въобще в спорта!

Кои сме ние?

В секцията За нас можете да прочетете повече по въпроса, както и относно най-значимите ни успехи през изминалите 5 години, в които съществува Националната аматьорска лига по баскетбол. Както се вижда, в структурата, съставена и от Комисия по прием на заявките, Дисциплинарна комисия и Комисия по контестациите, все повече доказани участници и състезатели в НАЛБ стават част от управлението на лигата. Съвсем скоро предстои и обновяване на състава на въпросните Комисии. В тази връзка, предстои и приемане на Дисциплинарен правилник като приложение към Наредбата за сезон 2016/2017, който допълнително ще улесни както работата на въпросните Комисии, така и дейността на НАЛБ като цяло.

Във връзка с множество запитвания от страна на състезатели без отбори, през сезон 2014/2015 в сайта на НАЛБ беше създадена секцията Драфт, която е едно допълнително улеснение за всички желаещи да играят баскетбол. Макар и без подобна секция в сайта преди това, от НАЛБ създадохме няколко чисто нови отбора от напълно непознати хора през изминалите сезони. Все пак, Драфтът, оформен по този начин, беше логичната модернизация, от която НАЛБ и любителите на баскетбола имахме нужда. Вече много състезатели намериха своите отбори именно благодарение на Драфта. Съвсем скоро очаквайте и новости, свързани с тази секция.

Как да се включите в драфта?

За да се включите в драфта, просто следвайте някой от методите за комуникация, описани в секцията с Контакти.

НАЛБКакви са условията?

ТУК можете да се запознаете с Наредбата на НАЛБ за сезон 2016/2017 в София. Тя може да бъде намерена и в долното меню в сайта на НАЛБ.

Овергаз Арена остава първа опция за зала, като в най-скоро време ще обявим и коя друга зала в София ще бъде ползвана при необходимост (като идеята е тя да не отстъпва откъм условия на Овергаз Арена). За целта е необходимо да знаем бройката на участващите отбори, респективно и бройката на срещите, които ще се провеждат ежеседмично.

Във всеки отбор отново могат да бъдат картотекирани до 19 състезатели, които не са картотекирани в мъжки или женски отбор към която и да е национална федерация. Друго важно условие е състезателите да имат навършени 18 години, като изключение се прави за до шестима състезатели в отбор. Това е така заради многобройните запитвания от страна на непълнолетни състезатели и нищожните възможности за изява в първенствата за подрастващи. Една от тънкостите обаче е, че максимум четирима непълнолетни състезатели могат да бъдат вписани в тимовия лист на отбор за даден мач. Това е така, за да може винаги на терена да има и пълнолетен състезател.

От сезон 2015/2016 има и възможност за трансфери по време на сезона, като от всеки отбор право да напуснат на полусезона имат до двама състезатели. Това правило остава валидно и за предстоящия сезон.

На живо - НАЛБВсички срещи от първенството на НАЛБ в София отново ще бъдат излъчвани на живо – ТУК. Малко след края на всяка среща видеозаписът от нея ще може да бъде намиран в канала на НАЛБ в YouTube. Т.е. всичко относно видеозаписите се запазва, като се надяваме за новия сезон да разполагаме и с чисто нова техника, която да позволи повишаване на качеството на записите.

Абсолютно всичко от сезон 2015/2016 се запазва, като над него единствено ще се надгражда. Всеки състезател ще има свой профил с подробни данни в сайта на НАЛБ, от всеки мач ще има снимкивидео (включително на живо), статистика (включително на живо), предстоят и много изненади, включително и още подобрения в сайта. Очаквайте и много новости около въведената наскоро секция в сайта на НАЛБЗала на славата.

Продължаваме и с наградите за най-полезен състезател на всеки кръг, като подобни награди ще има за всяка дивизия. Същото важи и за най-полезните състезатели на всеки месец.

Разбира се, ще се запази тенденцията да раздаваме множество награди на всички отличили се участници. Както сте се убедили, от НАЛБ определено държим много и на историята си. Всеки състезател има свой профил в сайта, като именно в него може да бъде открита пълната статистика на състезателя от всички първенства и турнири в НАЛБ, в които е участвал. Друго, което беше завършено през сезон 2015/2016, е в профилите на участниците да бъдат изписвани и всичките им постижения – било то отборни или индивидуални. Така вече за всеки състезател много бързо и лесно може да бъде направена справка какви успехи има в кариерата си в НАЛБ.

Всеки състезател в НАЛБ има състезателна карта, която освен хубав спомен, ще продължи да служи и за все повече отстъпки в различни магазини. ТУК можете да прочетете за отстъпките, които носят тези карти към момента.

Таксата от 120 лева на среща, която е описана в Наредбата, се запазва. Продължаваме да правим всичко възможно част от таксата да бъде намалена чрез външно финансиране. В петте си сезона до момента НАЛБ е изцяло самоиздържаща се организация. Вярваме, че вече имаме предпоставки за намиране на спонсори повече от всякога. С други думи, таксата може да бъде намалена преди или по време на сезона, но със сигурност няма да бъде увеличена.

Отново ще има и турнир за купата, турнири 3х3, Мач на звездите, конкурси, игри и много други. Скоро се надяваме, че ще имаме възможността да съобщим и за нови инициативи, по които ще работим.

Постарали сме се в Наредбата да бъде описано всичко изключително подробно и ясно, но сме на разположение при въпроси.

Представителите на всеки записан отбор ще бъдат добавени в организационната група на НАЛБ във Фейсбук. Всеки ще може да дава предложения и идеи за подобряване на Наредбата. Не е тайна, че преди всеки сезон до момента се нанасят корекции след предложения на бъдещите участници.

Разбира се, въпреки че вече официално в управлението на НАЛБ са въвлечени доста участници, ще продължаваме да търсим постоянна обратна връзка от абсолютно всички. Наясно сме с всичко, което е добре да бъде подобрено и усилията ни са насочени изцяло в тази посока.

НАЛБКога започваме?

Техническата конференция преди началото на сезона ще се проведе на 19 или 20 Септември, като допълнително ще бъде уточнена датата, часът и мястото на събитието. Идеята е сезонът в НАЛБ да стартира през седмицата от 26 Септември 2016 година.

На 11 Септември 2016 година ще бъде организиран демонстративен мач за състезателите в Драфта, а веднага след него ще се проведе и мачът за Суперкупата на НАЛБ.

Записването продължава до 14.09.2016 година. До 16 Септември 2016 година пък отборите трябва да внесат депозитите си за участие (тези, които не са ги оставили в НАЛБ), като това е крайният срок и за изпращане на списъка за картотека в електронен формат.

Как да се запишете за участие?

ТУК можете да намерите заявката за участие, която трябва да бъде попълнена и изпратена на имейл us_nalb@abv.bg. След това ние ще се свържем с вас.

Отново всеки трябва официално да декларира дали е наследник на участник в НАЛБ от сезон 2015/2016. Това ще улесни драстично разпределението на отборите в дивизии.

Ръководителите на отборите пък ще получат удостоверения за собственост на дадения отбор. Тези промени бяха наложени през сезон 2015/2016, за да се избегнат конфликтни ситуации при разделяне на даден отбор на две или повече части. Представляването на отбора ще бъде в ръцете на ръководителя на тима (при негово желание това ще може да прави и друг представител на отбора). Целта е да се избегнат въпросителни и неудобства при унаследяването на даден отбор – нещо, което е изключително важно освен за историята, и за позиционирането на тима в определена дивизия.

НАЛБКакви документи са необходими за картотекиране?

ТУК можете да намерите списъка за картотека, който трябва да бъде попълнен и подписан от ръководителя.

ТУК можете да намерите декларацията за участие. Такава трябва да бъде представена от всеки състезател.

ТУК пък можете да намерите декларацията за участниците под 18-годишна възраст. Тя трябва да бъде попълнена от техните родители. Важно уточнение е, че непълнолетните състезатели трябва да представят и от двата вида декларации – както от себе си, така и от своите родители.

Последният необходим документ е медицинско удостоверение, издадено от правоспособен лекар, в което да става ясно, че състезателят няма проблеми да участва в баскетболните срещи в НАЛБ.

Таксите за картотека също остават непроменени. Таксата за картотека на състезател, който е участвал в НАЛБ, е 10 лева. Таксата за картотека на нов състезател (такъв, който не е участвал в първенствата на НАЛБ до момента) е 20 лева. На новите състезатели се издава състезателна карта, с която, както стана дума, се ползват различни отстъпки в търговски обекти. Всеки отбор трябва да картотекира между 10 и 19 състезатели. Всеки отбор може да картотекира и до 9 души, които да имат право да бъдат на отборната скамейка на тима по време на мач, без да са картотекирани като състезатели.

ТУК пък можете да намерите тимовия лист, какъвто трябва да се предоставя преди всяка среща. В него се попълват имената и номерата на състезателите, които ще вземат участие в дадената среща. Промяната, свързана с тимовия лист, е че той трябва да бъде подписван от ръководителя на отбора, а не от треньора. По този начин тимовете, които използват различни свои състезатели за треньори в различните срещи, ще бъдат максимално улеснени.

Всички тези документи, включително и преведените Официални баскетболни правила, както и Официалните тълкувания към правилатаможете да намерите в долното меню на сайта, като те ще бъдат на свободен достъп през целия сезон.

НАЛБЗа повече информация можете да посетите и Фейсбук страницата на НАЛБ – https://www.facebook.com/NALB.BG

Ако имате някакви въпроси, можете да пишете на имейл us_nalb@abv.bg или да се обадите на някой от следните телефони: 0889 862 033 / 0894 262 838 (Мартин Механджиев).

Постоянно ще ви информираме както за броя на записалите се участници, така и за всякакви новости около НАЛБПродължаваме заедно! От любов към играта!