Иво Караджов: Организацията в НАЛБ е на високо ниво и това се вижда и този сезон

653

Иво КараджовПрез месец Април 2017 година отпаднаха първите отбори в плейофната фаза на първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София сезон 2016/2017. ТУК можете да откриете повече информация по въпроса.

Потърсихме Иво Караджов от отбора на Джедай Мастърс и го помолихме да ни отговори на няколко въпроса.

Отборът на Джедай Мастърс завърши на седмо място в редовния сезон в трета дивизия от първенството на НАЛБ в София, а след това отпадна изключително драматично на осминафиналната фаза от Бойз Фром Да Хууд след невероятен сблъсък в 3 мача. От началото на сезона „Джедаите“ бяха спрягани за един от основните фаворити в трета дивизия. Всъщност именно отборът на Джедай Мастърс беше първият отбор под чертата за влизане в първа или втора дивизия преди началото на сезон 2016/2017. Въпреки ранното отпадане от плейофите обаче, колективът, който успя да изгради тимът през настоящия сезон, е невероятен. Както ще видите в интервюто, самият Караджов отчита фактът, че именно през сезон 2016/2017 отборът на Джедай Мастърс е най-силният откакто тимът съществува. Отличното отношение както между състезателите в тима, така и към Националната аматьорска лига по баскетбол, а и към любимата игра въобще, превръщат Джедай Мастърс в изключително успешен проект – проект, в който не се гонят само резултатите на терена. Няма причина и развитието му оттук нататък да не продължи в подобна положителна посока.

Интервюта след края на сезон 2016/2017 в първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София до момента:

Борислав Каменов: Всеки един отбор е останал впечатлен от организацията в НАЛБ

Георги Кърлиев: Не се чудете, участвайте в НАЛБ, заслужава си!

Цветан Иванов: Участието в НАЛБ е тръпка, която трябва да се изпита

Александър Дунев: Много ни е приятно да играем в НАЛБ

На вашето внимание представяме пълното интервю с Иво Караджов, който е дългогодишен приятел на НАЛБ и част от Комисията по контестации към НАЛБ:

Джедай МастърсЗдравей, наскоро завърши участието на Джедай Мастърс в първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София за сезон 2016/2017. През този сезон отборите в София наброяват 40 и са разделени в 3 дивизии. Как видя ти сезона – и като участник, и като наблюдател?

Иво Караджов: Сезонът беше стабилен – както винаги, с доста интересни и оспорвани мачове. Ние имахме някои такива, а също така станах свидетел и на други. Има нови отбори, които играят с желание и влагат доста старание въпреки трудния старт. Адмирации за тях. Ще следя с интерес развитието на плейофите в нашата, а и в другите дивизии.

Иво КараджовОтборът на Джедай Мастърс изигра третия си сезон в НАЛБ. Постепенно се превръщате в един от емблематичните тимове в лигата. Докъде се простират мечтите на състезателите в Джедай Мастърс?

Иво Караджов: Като цяло целта ни е да има постоянство. Мечти е леко пресилено, но се стремим да ставаме по-силен отбор с всяка година. Докъде ще стигнем зависи от нас.

За пореден път демонстрирахте сериозно развитие през сезона, но малшанс в плейофите ви лишава отново от извоюването на нещо по-голямо. За втора поредна година отпадате в плейофите от отбор, който е по-назад от вас в класирането от редовния сезон. Бяхте сочен и като един от основните фаворити за промоция във втора дивизия. Амбицира ли ви всичко това през следващия сезон да надградите? И все пак, доволни ли сте от сезона?

Иво Караджов: Тази година съставът ни е най-силният откакто сме отбор. Взехме няколко нови попълнения, които ни помогнаха много и които смятам ще останат и в следващите сезони. От сезона сме доволни с изключение на няколко мача, които сами изпуснахме, а от плейофите – не особено. Не ни достигна много малко, което винаги оставя лека горчивина, но вече мислим какво ще става оттук нататък. Смятам, че трябва да се научим как да затваряме мачове в критични моменти и това ще ни помогне да печелим доста повече.

Иво КараджовТи си ангажиран организационно с отбора на Джедай Мастърс. Отношенията в тима изглеждат изключително добри и поне страничните наблюдатели вероятно остават с впечатление, че организацията във вашия отбор тече гладко и безпроблемно. Така ли е наистина? Какви усилия ти коства организацията на тима и през какви трудности преминахте през тези вече 3 сезона в НАЛБ?

Иво Караджов: Ключът за мен е фактът, че освен съотборници, ние сме и приятели. С някои от момчетата се познавам от над 10 години. Честно казано не бих създал или играл в отбор, където се играе само за спорта, имайки предвид естеството на лигата. За мен е важно отношенията да са добри. Ако това не е така – не си заслужава просто. Разбира се, че може да има напрегнати моменти в някой мач, но това е част от играта. С организацията нямам проблем и всичко върви гладко, защото всички мислят в една посока и помагат с различни неща. Особено след предния ни тежък сезон, този е като глътка свеж въздух, изпълнен с нова надежда (Star Wars референция).

Иво КараджовКой е твоят фаворит за титлата в трета дивизия през този сезон? А в другите дивизии?

Иво Караджов: Очевидно е, че Волтрон са фаворити. Другият отбор, който има шансове според мен, е Фантомс, тъй като има победа срещу Волтрон, но за съжаление смятам, че по-интересните мачове ще са преди финала. В първа дивизия залагам на Брикс, а във втора – на Гуми-Нет.

Вече сте заявили участие в първенството на НАЛБ и през сезон 2017/2018. Какви са плановете ви? Какви са новите амбиции?

Иво Караджов: Плановете са да продължим да играем с характер и да надградим играта си, особено в заключителните минути на всеки двубой. Амбицията е главно за по-добро представяне и шанс за игра във втора дивизия.

Иво КараджовТова беше трети сезон за Джедай Мастърс и за Иво Караджов в НАЛБ. Какво смяташ за организацията в НАЛБ от първо лице и за развитието й през годините?

Иво Караджов: Неведнъж съм споменавал, че организацията в НАЛБ е на високо ниво и това се вижда и този сезон. Тази година прави впечатление още по-големият брой странични турнири и състезания, които НАЛБ организира. Това помага за популяризиране на спорта, а и на самата лига. Тъй като не сме стигнали момента всеки отбор да си има спонсор (което за мен е идеалният вариант), то надявам се лигата да започне да отваря очите на хората и да получи някакво спонсорство.

Иво КараджовНапоследък хвърляме все повече усилия за богатата база от данни – подробна визитка на всеки един състезател, всеки един отбор, пълна и ясна информация в сайта, все по-качествени снимкови и видео материали. Какви перспективи виждаш пред НАЛБ?

Иво Караджов: Следващата стъпка е излъчване по телевизията според мен. Някои от мачовете, особено в първа дивизия, си заслужават гледането, а и това би популяризирало още лигата. Смятам обаче, че видео качеството на излъчване на мачовете в YouTube би могло да бъде по-добро и като за начало да се инвестира още в тази насока.

Може би тук е моментът да споменем и че 15 от 16-те отбора в трета дивизия през сезон 2016/2017 вече официално са заявили желанието и намерението си да участват в НАЛБ и през следващия сезон. Какво означава това според теб? Какво би казал на тези, които се чудят дали да участват в НАЛБ?

Иво Караджов: Това означава, че на хората им се играе баскетбол и са останали доволни от това, което лигата им е предложила. Ние също сме потвърдили участие. Ако има хора, на които им се играе, но се чудят, имат опции. Ако нямат отбор – може да се запишат за драфта, ако пък просто се притесняват – аз бих казал да се пробват. Първият сезон може да е труден, но впоследствие ще видят, че си е заслужавало.

Иво КараджовЩе видим ли отборът на Джедай Мастърс в турнира за купата на НАЛБ за сезон 2016/2017 или да ви очакваме директно през сезон 2017/2018?

Иво Караджов: За купата още не сме сигурни. Може да се наложи да се съберем с друг отбор, за да участваме, но ако има желание, ще го направим.

Благодарим много! Пожелаваме успех на теб и на целия ти отбор! Поздравяваме ви за характера, който демонстрирахте по време на целия сезон! Благодарим за сериозното отношение и се радваме, че сте част от НАЛБ!

Иво Караджов: Благодарим и ние за предоставената възможност, добрата организация и сериозното отношение!