Идеалната петица в I дивизия, София, сезон 2016/2017: Калоян Николов, Ивайло Константинов, Георги Гулабчев, Мартин Славов, Цветан Георгиев

636

Идеална петица, първа дивизияСлед като ТУК обявихме имената на състезателите, които попаднаха във втората и третата петица в първа дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София за сезон 2016/2017, дойде време да разкрием имената и на петимата, които са част от идеалната (първата) петица.

Какъв е регламентът за идеалните петици?

Общият коефициент на всеки състезател, постигнат в редовния сезон, се умножава по коефициента на отбора.

По този начин всеки състезател има шанс да попадне в идеалните петици, но отборите, които са се класирали на по-предно място логично имат предимство.

Ползва се общият коефициент на състезателите от всичките им мачове, а не средният такъв, с идеята да се стимулира постоянството и в петиците да не попадат играчи, които са изиграли малък брой мачове през сезона (или най-малкото това да е по-трудно). Освен това, умножаването с коефициентите на отборите, в случай че се ползват средни коефициенти на състезателите, се превръща до голяма степен в безпредметно.

Ето ги и коефициентите на отборите от редовния сезон:

1. Брикс – 1.00
2. Олд Таймърс – 0.97
3. Норт Уест – 0.94
4. Дефект-Вип Рипеър – 0.91
5. София Лайънс – 0.88
6. Олд Старс 22 – 0.85
7. ФитСпо Баскет – 0.82
8. Микс – 0.79
9. Кучетата от Младост – 0.76
10. Ботев 2012 – 0.73
11. Рейнджърс – 0.70
12. Ероус – 0.67

В символичната трета петица попаднаха Валери Ассев (София Лайънс), Тиаго Алмейда (ФитСпо Баскет), Васил Голов (Олд Таймърс), Христо Гатев (Олд Таймърс), Тони Прокопиев (Олд Старс 22), Димитър Мещерски (Кучетата от Младост).

В третата петица има шестима състезатели, тъй като двамата на пето място са с равни точки за класацията.

Във втората петица пък място намериха Филип Сребров (Брикс), Христо Ангелов (Дефект-Вип Рипеър), Владимир Петров (Дефект-Вип Рипеър), Красимир Кирилов (Рейнджърс), Горан Кошанин (Олд Таймърс).

А ето я и идеалната петица в първа дивизия в НАЛБ, София, сезон 2016/2017 (състезателите ще получат наградите си преди следващите мачове на своите отбори):

Ивайло КонстантиновPG: Ивайло Константинов (Брикс) – 524 (общ коефициент) * 1.00 (коефициент на отбора) = 524.00. Показатели в редовния сезон: 16.0 точки, 9.0 борби, 9.2 асистенции, 2.0 откраднати топки, 0.1 чадъра за 20 мача. Ивайло Константинов продължава да пише история. Двукратен шампион, носител на суперкупата на НАЛБ и два пъти финалист в турнира за купата на НАЛБ. Лидерът на Брикс достига със своя отбор до трети пореден триумф в редовния сезон. Рекордьор по трипъл-дабъли в историята на Националната аматьорска лига по баскетбол – нещо, което „прозира“ и от средните му показатели за сезона – 11. Неизменно е част от идеалната петица от сезон 2014/2015, когато прави своя дебют в НАЛБ. Индивидуалните му отличия са меко казано изключително много, а единствените такива, до които не е достигал все още, са тези за най-полезен състезател в редовния сезон и за най-полезен състезател в турнира за купата. Респективно, на отбора Брикс му убягва единствено купата на НАЛБ. Това далеч не означава, че Константинов и компания няма да дадат всичко от себе си, за да „поправят“ историята за пореден път и да се превърнат в първия отбор, който е печелил титлата в НАЛБ 3 пъти, и то 3 пъти подред.

Цветан ГеоргиевSG: Цветан Георгиев (Ботев 2012) – 466 * 0.73 = 340.18. Показатели в редовния сезон: 16.8 точки, 8.1 борби, 7.2 асистенции, 1.1 откраднати топки, 0.1 чадъра за 21 мача. 22-годишният състезател е трикратен участник в мача на звездите. През сезон 2014/2015 Цветан Георгиев е част от третата петица, а след миналогодишното „отсъствие“ от идеалните петици, ето, че сега Георгиев достига до едно от най-престижните признания в кариерата си в Националната аматьорска лига по баскетбол. През настоящия сезон достигна до едно отличие за MVP на кръга и до един трипъл-дабъл (трети в кариерата му), а през голяма част от сезона беше номер едно в първа дивизия по коефициент. Трябва да отбележим, че въпреки доста ниския отборен коефициент на Ботев 2012 заради по-слабото класиране в редовния сезон, Георгиев успява да намери място в идеалната петица, което само по себе си е невероятно постижение. Във Враца определено могат да се гордеят с Цветан Георгиев и да се надяват, че успехите на тима с лидер като Георгиев тепърва предстоят.

Мартин СлавовSF: Мартин Славов (Олд Таймърс) – 388 * 0.97 = 376.36. Показатели в редовния сезон: 16.0 точки, 8.3 борби, 5.1 асистенции, 3.0 откраднати топки, 0.2 чадъра за 19 мача. Отборът на Олд Таймърс направи изключителна селекция преди началото на сезон 2016/2017 и несъмнено можем смело да заявим, че е меко казано трудно да блеснеш при такава вътрешна конкуренция. С постоянството си и невероятното себераздаване обаче Мартин Славов успя да го направи. През настоящия сезон той достигна до 3 отличия за MVP на кръга, участва в мача на звездите в първа дивизия и записа своя първи трипъл-дабъл. С отбора на Олд Таймърс завърши на второ място в редовния сезон, а за разлика от доста от другите състезатели в тима с изключителни качества, Славов беше постоянен и през целия редовен сезон. Трябва да признаем и че за разлика от доста други състезатели, при които може да се каже, че статистиката им дори надценява действията им на терена, то при Мартин Славов е точно обратното, тъй като често той провокира грешки на съперници, помага в защита и оставя празни пространства на свои съотборници – все „неща“, които не са отразени в статистиката. При всички случаи това е най-ценната награда за Мартин Славов в кариерата му в Националната аматьорска лига по баскетбол до момента, и то дошла напълно заслужено.

Георги ГулабчевPF: Георги Гулабчев (Олд Таймърс) – 397 * 0.97 = 385.09. Показатели в редовния сезон: 13.1 точки, 11.6 борби, 1.8 асистенции, 1.0 открадната топка, 0.4 чадъра за 21 мача. Гулабчев стартира кариерата си в Националната аматьорска лига по баскетбол в отбора на Политехника, но още за турнира за купата на НАЛБ през сезон 2015/2016 е част от София Хоукс, а от сезон 2016/2017 вече е в Олд Таймърс. Георги Гулабчев е част от „звездната“ селекция на „Старовремците“, като той напълно достойно защити името и успехите си до момента в НАЛБ. През сезон 2014/2015 е част от втората петица, през миналия сезон е в идеалната петица, а сега доказва, че промяната на отбора далеч не е попречила на играта му и Гулабчев отново е част от идеалната петица. С невероятното си пласиране и изключителна борбеност, Георги Гулабчев много умело компенсира факта, че е нисък (190 сантиметра) в сравнение с тежките крила и центровете на повечето отбори в първа дивизия. Въпреки че вкарва малко по-малко в сравнение с преди, Гулабчев записва много висока успеваемост и въпреки че често изпълнява дори функциите на „черноработник“, то неговото присъствие е не просто безценно за Олд Таймърс, но без него надали щяхме да видим „Старовремците“ на второ място в редовния сезон. Трябва да споменем и че той е един от състезателите в Националната аматьорска лига по баскетбол, които заслужават признание и за примера, който дават с поведението си на терена.

Калоян НиколовC: Калоян Николов (Норт Уест) – 616 * 0.94 = 579.04. Показатели в редовния сезон: 19.5 точки, 13.0 борби, 3.1 асистенции, 1.5 откраднати топки, 1.4 чадъра за 20 мача. Калоян Николов е четвъртият от петимата състезатели, които са родени през 1988 година или след това. Той прави дебюта си в НАЛБ още през сезон 2011/2012, а от сезон 2014/2015 е неизменна част от отбора на Норт Уест, чийто капитан е именно Калоян Николов. 28-годишният врачанин бързо се превръща в един от най-титулуваните състезатели в Националната аматьорска лига по баскетбол. През сезон 2014/2015 отново е част от идеалната петица. През същия сезон стига до купата на НАЛБ, а Николов е избран за най-полезен състезател на турнира. 6 пъти MVP на кръга (3 от отличията са от настоящия сезон) и 3 пъти MVP на месеца (2 от отличията са от настоящия сезон). Калоян Николов е с основна заслуга за изключителното представяне на Норт Уест през настоящия сезон – припомняме, че през миналия сезон отборът завърши на девето място в редовния сезон, след което се бори за оставането си в дивизията, а през настоящия сезон завърши на трето място преди плейофите. Неслучайно и капитанът на Норт Уест е с най-висок коефициент от всички състезатели в дивизията.

Позициите на състезателите показват единствено нашето разпределение в една такава петица – надпреварата е еднаква за всички състезатели в НАЛБ и няма разделение по позиции (PG – плеймейкър; SG – атакуващ гард; SF – леко крило; PF – тежко крило; C – център). Трябва да признаем и че бяхме доста затруднени да разпределим позициите, тъй като във всеки друг случай трима от петимата състезатели биха били поставени на позицията „плеймейкър“, а двама – на „тежко крило“.

Скоро очаквайте и всички индивидуални призьори в първа дивизия, както и идеалните петици + индивидуалните призьори във втора и трета дивизия.