Идеалната петица в III дивизия, сезон 2017/2018

560

Продължаваме с обявяването на индивидуалните награди от редовния сезон в трета дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2017/2018.

Припомнете си какво обявихме до този момент:

Трета петица в III дивизия

Втора петица в III дивизия

Какъв е регламентът за идеалните петици?

Общият коефициент на всеки състезател, постигнат в редовния сезон, се умножава по коефициента на отбора.

По този начин всеки състезател има шанс да попадне в идеалните петици, но отборите, които са се класирали на по-предно място логично имат предимство.

Ползва се общият коефициент на състезателите от всичките им мачове, а не средният такъв, с идеята да се стимулира постоянството и в петиците да не попадат играчи, които са изиграли малък брой мачове през сезона (или най-малкото това да е по-трудно). Освен това, умножаването с коефициентите на отборите, в случай че се ползват средни коефициенти на състезателите, се превръща до голяма степен в безпредметно.

Ето ги и коефициентите на отборите от редовния сезон:

1. Фаворит-Кърджали – 1.00
2. Балкан Ботевград – 0.97
3. Ремонт Експерт – 0.94
4. Мечките – 0.91
5. Стрийт Бенгърс – 0.88
6. Скравена – 0.85
7. Джедай Мастърс – 0.82
8. Фантомс – 0.79
9. Бойз Фром Да Хууд – 0.76
10. Любимец – 0.73
11. Ботев 2012 Б – 0.70
12. София Уориърс – 0.67
13. Пистолет – 0.64
14. Ръш Баскетбол – 0.61
15. Скай Уокърс – 0.58

В символичната трета петица попаднаха Цветомир Бенчев (Балкан Ботевград), Тома Дончев (Фаворит-Кърджали), Димитър Георгиев (Фаворит-Кърджали), Иво Георгиев (Мечките), Емил Емилов (Любимец).

Във втората петица пък място намериха Йосиф Чернашки (Джедай Мастърс), Ангел Братанов (Ремонт Експерт), Атанас Атанасов (Стрийт Бенгърс), Петър Иванов (Ботев 2012 Б), Николай Стайков (Мечките).

А ето я и идеалната петица в трета дивизия от първенството на НАЛБ, сезон 2017/2018 (състезателите ще получат наградите си преди следващите мачове на своите отбори, а постиженията вече фигурират в индивидуалните им профили):

PG: Петър Данчев (Ремонт Експерт) – 313 (общ коефициент) * 0.94 (коефициент на отбора) = 294.22 точки. Показатели в редовния сезон: 16.0 точки, 10.8 борби, 8.4 асистенции, 1.5 откраднати топки, 1.1 чадъра за 16 мача. Петър Данчев продължава с блестящото си представяне. След като изкарва първите два сезона от кариерата си в Националната аматьорска лига по баскетбол в Спортни Настилки-Зуум Дизайн, през сезон 2016/2017 Данчев вече е част от Топ Тен. С тима той постига невероятни резултати, а очевидно това се случва и с наследника на Топ Тен Ремонт Експерт. Данчев е еднолично на второ място във вечната класация за най-много трипъл-дабъли в НАЛБ със 7 трипъл-дабъла и 1 куадрипъл-дабъл. 3 от трипъл-дабълите си той постига през настоящия сезон. През настоящия сезон роденият в Плевен състезател записа и своето второ участие в Мача на звездите на НАЛБ в трета дивизия. За втора поредна година той попада и в идеалната петица в дивизията. През настоящия сезон обаче тимът на Ремонт Експерт се представя още по-добре, завършвайки на трето място в редовния сезон, а разбира се – Петър Данчев има основна заслуга за това. Напълно заслужено той прибавя нова индивидуална награда към богатата си колекция от последните 2 сезона в кариерата си в НАЛБ.

SG: Костадин Методиев (Балкан Ботевград) – 297 * 0.97 = 288.09 точки. Показатели в редовния сезон: 20.3 точки, 6.9 борби, 1.9 асистенции, 3.6 откраднати топки, 0.4 чадъра за 14 мача. Отборът на Балкан Ботевград изигра мечтан първи редовен сезон в историята си, завършвайки на второ място в трета дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2017/2018. Въпреки че тимът бързо се утвърди като изключително сплотен, поставяйки колектива на пиедестал, то няма как да не отчетем отличното представяне на Костадин Методиев. 29-годишният ботевградчанин успя да спечели награда за най-полезен състезател на кръга и такава за MVP на месеца, а сега напълно заслужено попада и в идеалната петица в трета дивизия. Освен с безупречната си стрелба от далечно разстояние, Методиев демонстрира в течение на целия сезон и изключителната си борбеност, а и невероятното себераздаване в защита, като неслучайно има почти по 4 откраднати топки средно на мач.

SF: Денис Христов (Джедай Мастърс) – 384 * 0.82 = 314.88 точки. Показатели в редовния сезон: 17.9 точки, 12.5 борби, 2.5 асистенции, 1.4 откраднати топки, 0.2 чадъра за 15 мача. Отборът на Джедай Мастърс завърши на седмо място в редовния сезон в трета дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2017/2018, а самото присъствие на състезател от седмия отбор в идеалната петица говори недвусмислено за невероятното му представяне през настоящия сезон. Всички останали състезатели в идеалната петица са от първия, втория или третия отбор в класирането. Денис Христов обаче се представи впечатляващо в редовния сезон и това, че отборът му не е в топ 3 в подреждането очевидно не му попречи да попадне сред най-добрите 5 в дивизията. След като през миналия сезон Христов попадна в символичната трета петица в трета дивизия от първенството на НАЛБ, през настоящия сезон украинецът записа първото си участие в Мача на звездите на НАЛБ за трета дивизия, два пъти достигна до наградата за най-полезен състезател на кръга и 1 път до тази за MVP на месеца. Напълно заслужено сега той прибавя ново отличие от сезон 2017/2018 в НАЛБ.

PF: Димитър Търпанов (Фаворит-Кърджали) – 406 * 1.00 = 406.00 точки. Показатели в редовния сезон: 21.4 точки, 10.0 борби, 3.0 асистенции, 0.8 откраднати топки, 0.9 чадъра за 16 мача. Отборът на Фаворит-Кърджали спечели редовния сезон в трета дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2017/2018 с баланс от 15 победи и 3 загуби. Ако погледнем към трите загуби ще ни стане ясно защо Димитър Търпанов е незаменим за тима от Кърджали. В единия мач не играе, във втория се включва в края на третата част, когато тимът му губи вече със солидна разлика, а в третия играе от самото начало, но двубоят е втори пореден за тима му в същия ден и очевидно умората си казва думата. Определено Фаворит-Кърджали е един от основните фаворити за титлата в трета дивизия. И ако спечелването на титлата от страна на Фаворит-Кърджали няма как да бъде сигурно, то едва ли някой има съмнение, че ако тимът запише подобен успех, то главният виновник ще е 31-годишният Димитър Търпанов. Освен, че изведе тима си до първото място в редовния сезон, през настоящата кампания Търпанов стана два пъти най-полезен състезател на месеца, един път на кръга, а напълно логично и повече от заслужено сега попада и в идеалната петица в трета дивизия от първенството на НАЛБ.

C: Александър Анастасов (Ремонт Експерт) – 321 * 0.94 = 301.74 точки. Показатели в редовния сезон: 7.4 точки, 14.1 борби, 1.9 асистенции, 1.1 откраднати топки, 3.1 чадъра за 16 мача. Александър Анастасов направи важна крачка в кариерата си в Националната аматьорска лига по баскетбол, но надали има причина да съжалява. Въпреки че от ръководител на един от най-добрите отбори в НАЛБ Дефект-Вип Рипеър Анастасов се премести в трета дивизия и по-конкретно в отбора на Ремонт Експерт, то определено тази промяна се оказа повече от положителна за 34-годишния състезател. За 70 мача преди настоящия сезон той има средни показатели от 4.6 точки, 6.3 борби, 0.9 асистенции, 0.7 откраднати топки и 1.4 чадъра. Всеки лесно може да види огромната разлика в статистиката на Анастасов през сезон 2017/2018. Освен, че продължава да бъде сред най-добрите блокировачи в историята на НАЛБ, а с подобно представяне най-вероятно ще се изкачи във вечната класация на НАЛБ, през настоящия сезон плевенчанинът грабна и първото си индивидуално отличие – за най-полезен състезател на месеца. Присъствието му в подкошието на Ремонт Експерт се оказа от ключово значение и за третото място на тима в редовния сезон. Напълно заслужено Александър Анастасов може да се похвали и че е част от идеалната петица в дивизията.

Позициите на състезателите показват единствено нашето разпределение в една такава петица – надпреварата е еднаква за всички състезатели в НАЛБ и няма разделение по позиции (PG – плеймейкър; SG – атакуващ гард; SF – леко крило; PF – тежко крило; C – център).

Скоро очаквайте и всички индивидуални призьори в трета дивизия.