Константин Търновски: Не съм участвал в състезание с по-добра организация от тази в НАЛБ

637

Константин ТърновскиПрез месец Май 2017 година отпаднаха още отбори в плейофната фаза на първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София сезон 2016/2017. ТУК можете да откриете повече информация по въпроса.

Потърсихме Константин Търновски от отбора на Бойз Фром Да Хууд и го помолихме да ни отговори на няколко въпроса.

Отборът на Бойз Фром Да Хууд завърши на десето място в редовния сезон в трета дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София с баланс от 6 победи и 9 загуби, но след това направи истински фурор, отстранявайки един от основните фаворити за промоция във втора дивизия отбор на Джедай Мастърс (седми в редовния сезон с баланс от 10 победи и 5 загуби). Тимът на Бойз Фром Да Хууд се наложи изключително драматично с 2:1 в осминафиналната серия, а след това затрудни максимално и втория в редовния сезон Фантомс, но в крайна сметка отстъпи с 0:2 в четвъртфиналната фаза. Имайки предвид обаче, че това беше едва първият сезон за Бойз Фром Да Хууд в НАЛБ и тимът премина през нормалните за нов отбор трудности, то несъмнено можем смело да заявим, че най-доброто за Бойз Фром Да Хууд тепърва предстои. Константин Търновски пък се утвърди като един от лидерите на тима както на терена, така и извън него.

Всички интервюта след края на сезон 2016/2017 в първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София (а и не само) могат да бъдат открити ТУК.

На вашето внимание представяме пълното интервю с Константин Търновски:

Бойз Фром Да ХуудЗдравей, наскоро завърши участието на Бойз Фром Да Хууд в първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София за сезон 2016/2017. През този сезон отборите в София наброяват 40 и са разделени в 3 дивизии. Как видя ти сезона – и като участник, и като наблюдател?

Константин Търновски: Здравейте! Смея да твърдя, че останах много доволен от сезона. Големият брой отбори означаваше и голям брой срещи, а това е нещо, на което аз лично поне се радвам. Специално в трета дивизия играхме срещу 15 различни отбора и имахме доста оспорвани и интересни мачове. Като наблюдател също станах свидетел на много завързани мачове и в трите дивизии. Излъчването на мачовете онлайн помогна доста в този аспект.

Константин ТърновскиОтборът на Бойз Фром Да Хууд изигра първия си сезон в НАЛБ, но много бързо се утвърди като един от най-неудобните съперници. Неслучайно и от десето място в редовния сезон успяхте да отстраните седмите, а след това се представихте изключително достойно и на четвъртфиналната фаза срещу един от основните фаворити за промоция във втора дивизия – Фантомс. Определено положихте много солидни основи, които вече официално афиширахте и че искате да надграждате през следващия сезон. Удовлетворен ли си от началото на Бойз Фром Да Хууд?

Константин Търновски: Със сигурност съм доволен от началото за Бойз Фром Да Хууд. Наистина фактът, че сме нов отбор си оказа влияние и ни отне известно време да свикнем един с друг, а и с начина си на игра. Редовният сезон ни даде възможност да направим именно това и макар да завършихме на десето място много малко не ни достигаше в почти всяка загубена среща за победата. Това, което ни направи наистина „неудобен противник“ беше именно силното желание на „Момчетата“ за победа и мъжката игра в ключовите моменти. Вярвам, че точно това показахме в плейофите и така успяхме да победим отбора на Джедай Мастърс в 3 много оспорвани мача и да направим много силни игри и срещу претендентите за промоция във втора дивизия – Фантомс.

Константин ТърновскиОсвен с незаменимото си присъствие на терена, ти си ангажиран и организационно с тима. Трябва да признаем и че отборът демонстрира невероятна сплотеност в течение на целия сезон. Какви усилия ти коства организацията на тима и през какви трудности преминахте през настоящия сезон?

Константин Търновски: Не намирам проблеми с организацията, достатъчно мотивиран съм да се занимавам с тази дейност, а и всички от отбора помагат в това отношение при нужда. Сплотеността идва донякъде именно и от факта, че всички решения, които взимаме са отборни и всички имаме една обща цел. Една от основните трудности, която още е пред нас, е липсата на зала, в която да тренираме и да разчитаме, че ще можем да тренираме там редовно. Повечето зали са заети през седмицата, а през уикенда не е удобно за всички да се събираме, а и тогава са по-голяма част от мачовете в НАЛБ.

Кой е твоят фаворит за титлата в трета дивизия през този сезон? А в другите дивизии?

Константин Търновски: Фаворитът ми да спечели титлата в трета дивизия е Волтрон, но определено не смятам, че ще стигне лесно до първото място. В първа дивизия смятам, че ще спечели Брикс, а във втора ще заложа на София Хоукс, но и тук ни очакват много оспорвани мачове.

Константин ТърновскиВече сте заявили участие в първенството на НАЛБ и през сезон 2017/2018. Какви са плановете ви? Какви са новите амбиции?

Константин Търновски: Целите ни за следващия сезон са развитие на играта ни като отбор и евентуално да си намерим спонсор, който би желал, поне частично, да поема разходите ни около участието ни в НАЛБ. Амбицията ни за предстоящия сезон е една – първо място в трета дивизия и съответно промоция във втора дивизия.

Както споменахме отборът на Бойз Фром Да Хууд изигра първия си сезон в НАЛБ. Абсолютно същото важи и за теб. След като имаш цял сезон зад гърба си в НАЛБ, бихме искали да попитаме и какво мислиш за организацията? За развитието й в течение на сезона?

Константин Търновски: Организацията от страна на НАЛБ беше на много високо ниво през този сезон. Напълно обективно смея да кажа, че не съм участвал в турнир или баскетболно мероприятие с по-добра организация. Моите наблюдения през сезона са, че се отделя внимание на всеки малък детайл и желанието е не просто лигата да работи, а да се развива. Много ми хареса фактът, че имахме цялата програма за редовния сезон достъпна малко след началото му.

Константин ТърновскиНапоследък хвърляме все повече усилия за богатата база от данни – подробна визитка на всеки един състезател, всеки един отбор, пълна и ясна информация в сайта, все по-качествени снимкови и видео материали. Какви перспективи виждаш пред НАЛБ?

Константин Търновски: Наистина смятам, че НАЛБ има голям потенциал да се развива и да достигне до максимално много хора. По-високото качество на снимковите и видео материалите определено може да привлече по-голям брой хора да гледат и следят мачовете в НАЛБ. Смятам, че насоката на лигата в момента трябва да е в опити да се популяризира. Хареса ми идеята за мач на седмицата, както и за топ изпълнение на сезона. Според мен, ако има “highlights” на някои мачове, подобно на NBA, това ще спомогне за популяризирането на НАЛБ.

Може би тук е моментът да споменем и че почти всички отбори, които участват в НАЛБ през сезон 2016/2017 вече официално са заявили желанието и намерението си да участват в НАЛБ и през следващия сезон. Какво означава това според теб? Какво би казал на тези, които се чудят дали да участват в НАЛБ?

Константин Търновски: Много се радвам, че многото отбори, които участваха тази година в НАЛБ ще се запази, а може би дори увеличи. Това значи по-високо ниво на съревнование и по-интересни мачове. На тези, които се чудят бих им казал да участват, а ако не могат да създадат свой собствен отбор предлагам да се запишат за драфта на НАЛБ. Разбрах, че хора от драфта са се събрали и са направили изцяло нови отбори, за да участват в НАЛБ. В крайна сметка целта е да се играе баскетбол, ако това е и вашата цел ви съветвам да участвате в НАЛБ!

Константин ТърновскиЩе видим ли Бойз Фром Да Хууд в турнира за купата на НАЛБ за сезон 2016/2017 или да ви очакваме директно през сезон 2017/2018?

Константин Търновски: Да, ще участваме в турнира за купата на НАЛБ за сезон 2016/2017. Има доста силни опоненти в нашата група, но разбира се същото важи и за другите групи. Отново ще дадем най-доброто от себе си и се надяваме да постигнем добри резултати.

Благодарим много! Пожелаваме успех на теб и на целия ти отбор! Поздравяваме ви за характера, който демонстрирахте по време на целия сезон! Благодарим за сериозното отношение и се радваме, че сте част от НАЛБ!

Константин Търновски: Благодарим и ние за коректното отношение, добрата организация и възможността да играем играта, която всички ние обичаме!