Леон Лалов: От любов към играта!

849

Леон ЛаловЕдна статия на Леон Лалов.

Здравейте, приятели на баскетбола и от мен!

За себе си мога да кажа, че съм един от най-страстните любители на играта с оранжева топка. Тъжно ми е като гледам реалността в любимия ми спорт в България. Но нека се фокусирам върху това, което ме провокира да напиша този материал. Ще се опитам да не изпадам в излишни редове и да не досаждам с моите размисли. Преди време попитах сърцето и душата на НАЛБ (Националната аматьрска лига по баскетбол) и получих отговор, който показва нагласата и желанието на цялата организация. Много труд, много желание и много хъс, за да имат възможност хората от столицата, а и не само, да гледат баскетбол. А защо стана така, че НАЛБ е единственото място за баскетбол в София? Ами има много причини, но с почти достигналия до банкрут отбор на БК Левски София, не остана къде да гледаме качествен баскетбол. А в уютната зала в столичния квартал Младост, едни обичащи играта и приятелите си хора, много от тях имащи възможност да играят на по-високо ниво, мерят сили и усмивки на аматьорско ниво. От септември до късен юли, почти всяка седмица имаше къде да гледаме баскетбол! Нека само отбележа, че организирането и комуникацията с над 30-те отбора, които взеха участие в различните направления на лигата е нещо, което заслужава само едно БРАВО!

Аз лично мога да кажа голямо БЛАГОДАРЯ, че можах да присъствам, участвам и помагам и аз с каквото мога, за да направим този страхотен сезон! Възможността да срещнеш играчи от ранга на Хрисимир Димитров, Стефан Георгиев, Ивайло Константинов и много други, играли на най-високо ниво, и от друга страна трудолюбивите изгарящи от желание за игра аматьори и не чак толкова аматьори, е нещо страхотно. Нови приятелства, нови хора, които те срещат на улицата и те виждат, че бързаш, предлагат ти да те закарат, това е нещото, което прави баскетбола с хората, обединява ги!

Мач на звездитеНАЛБ ни показа и това, че стандартът трябва да е един за всички, дали си голямо име или просто си решил да се пуснеш през уикенда с приятелите си, за да поиграете, за всички е еднакво. Нещо, което аз лично оценявам много високо. Това, което ми хареса е, че след изиграването на голяма част от мачовете през редовния сезон, се запали интересът към играта и участието на много нови играчи. За Купата на НАЛБ се пуснаха много нови отбори и много нови приятели. Не омаловажавам нито една от дейностите на лигата, но няма да се наемам да коментирам и споменавам всяка една, но те са МНОГО и всички отразени и проведени на най-високо ниво. Не искам да се повтарям, но БРАВО, НАЛБ! Сигурен съм, че всеки един взел участие в мачовете през този изключително интересен сезон е очаквал с огромно нетърпение всеки един мач на отбора си, както и аз. Много е приятно да гледаш едни и същи лица в публиката, които идват да гледат мачовете в свободното си време, вместо да са някъде другаде, благодаря и на тях! Сигурно много хора ще си кажат, че този материал го пиша с някаква цел, но само ще кажа, че това е нещо, което идва отвътре от мен и бих го казал винаги и пред всекиго. Знам, че и много хора може би не са съгласни с моите думи за прекрасния сезон, но всяко действие си има последствия. Май се поотклоних, но искам да се върна няколко реда по-нагоре, а именно на това какво ми казаха преди известно време. „С позитивизъм да разчупим закостенялата система“ – цитирам по памет, но общо взето това ме накара да вдигна и двете си ръце в подкрепа на тази кауза.

А защо? Защото виждам реалността в спорта, не само в баскетбола, а като цяло. Никога не съм имал амбицията, а и качествата да стана професионален играч, но съм си обещал да гледам играта отблизо и от позицията, която ми позволява да изкажа мнение. А аз гледам баскетбол, много баскетбол. Та общо взето това е от мен, някои хора, които ще четат сега, ще кажат „еее най-накрая, откога ме лъже за този материал“, но за мен той си идва точно на мястото. Ще завърша с едно изказано на висок глас и надявам се да не съм бил досаден или да съм звучал пристрастен, но…БРАВО, НАЛБ!

Приканвам всеки, който харесва, обича или милее за баскетбол да дойде, да погледа и да се увери, че тези ми редове идват от реалността. Баскетболът е най-динамичният спорт и когато хората участват с желание и с цел забавление, става и най-красивият.

P.S. Извинявам се, ако не съм споменал някого, когото със сигурност съм оценил или ми е направил впечатление, но толкова мога.

От НАЛБ сме готови да публикуваме всякакви материали, отразяващи мнения за състезател, отбор, мач, история или каквото и да е от вече приключилия сезон в Националната аматьорска лига по баскетбол.