Михаил Иванов: НАЛБ е перфектна, просто трябва да се поддържа нивото

728

Михаил ИвановПрез месец Май 2017 година отпаднаха още отбори в плейофната фаза на първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София сезон 2016/2017. ТУК можете да откриете повече информация по въпроса.

Потърсихме Михаил Иванов от отбора на Ботев 2012 и го помолихме да ни отговори на няколко въпроса.

Отборът на Ботев 2012 завърши на десето място в редовния сезон в първа дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София, но направи истински фурор в плейофите, отстранявайки драматично след 3 мача седмите в редовния сезон – ФитСпо Баскет. По този начин тимът от Враца си гарантира мястото в елита на НАЛБ и през следващия сезон. В четвъртфиналната серия Ботев 2012 отстъпи с 0:2 на Олд Таймърс, но тимът отново впечатли с чудесната си организация, като не е за пренебрегване и фактът, че за всеки свой мач отборът на Ботев 2012 пътува до София от Враца. Организационно с тима е ангажиран Михаил Иванов, който очевидно се справя повече от успешно, а несъмнено и амбициите му за бъдещето са оправдано високи. Трябва да споменем и че преди няколко дни за поредна година Ботев 2012 спечели турнира за купата на Враца, на който от НАЛБ бяхме поканени за съорганизатори.

Всички интервюта след края на сезон 2016/2017 в първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София (а и не само) могат да бъдат открити ТУК.

На вашето внимание представяме пълното интервю с Михаил Иванов, който е част и от Комисията по прием на заявки към НАЛБ:

Ботев 2012Здравей, наскоро завърши участието на Ботев 2012 в първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София за сезон 2016/2017. През този сезон отборите в София наброяват 40 и са разделени в 3 дивизии. Как видя ти сезона – и като участник, и като наблюдател?

Михаил Иванов: Този сезон е вторият  в новия формат с 22 мача, което както и да го погледнем са брой срещи като за професионален отбор. Поради тази причина за нас беше доста трудно да се събираме в оптимален състав, тъй като нашите състезатели са разпръснати в няколко града в страната, а имаме и хора в чужбина. Това доведе и до завършване на по-задна позиция, но при факта, че в нито една среща не са излизали осемте най-добри състезатели в отбора, това е напълно нормално.

Михаил ИвановОтборът на Ботев 2012 е играл в 5 от 6-те сезона на НАЛБ до момента. След като през миналия сезон запазихте мястото си в елита на НАЛБ по безапелационен начин, въпреки трудностите и през този сезон, отново се справихте блестящо и от десетата позиция в редовния сезон успяхте да елиминирате ФитСпо Баскет, който заемаше седмото място в редовния сезон. Последва трудна серия с Олд Таймърс, в която отсъстваха изключително много ключови състезатели във вашия отбор. Какво не ви достигна, за да влезете и в топ 4?

Михаил Иванов: Първоначалният ни замисъл бе в сезона да играят всички хора в отбора, а в елиминациите да се включат най-добрите, като това се осъществи донякъде. Включването на звездата на врачанския баскетбол и бивш национален състезател Георги Давидов доведе до елиминирането в осминафиналната фаза на отбора на ФитСпо Баскет /доста стойностен състав, който ако не ни беше срещнал на този ранен етап според мен щеше да влезе в полуфиналите/. За съжаление Давидов се контузи и не можа да участва в четвъртфинала, което предопредели изхода от серията срещу Олд Таймърс. Иначе очакванията ни бяха да играем финал с Брикс.

През настоящия сезон дадохте началото и на втори отбор, който участва в НАЛБ – Ботев 2012 Б. Как се решихте на тази крачка и удовлетворени ли сте от разширяването на проекта си и увеличаването на възможностите пред всички желаещи във Враца да играят баскетбол?

Михаил Иванов: Идеята за създаването на втория отбор бе да се даде възможност на юношите и кадетите от баскетболния клуб да играят повече мачове през настоящия сезон, като паралелно с тях играеха и състезателите от отбора на ветераните над 35 години – за да се получи една добра сплав между опит и младост. За съжаление двамата най-добри състезатели не успяха да вземат участие в нито един мач поради контузии, което доведе и до по-задното класиране на отбора.

Михаил ИвановТи си ангажиран организационно с отбора на Ботев 2012 и си един от най-активните деятели за баскетбола във Враца. Трябва да споменем за тези, които не знаят, че Враца се намира на около 110 километра от София. Факт, който означава, че за всеки един двубой вие преминавате и доста километри в желанието си да участвате в НАЛБ. Какви усилия ви коства създаването на тима и през какви трудности трябваше да преминете при организацията му?

Михаил Иванов: Усилията са доста сериозни и отнемат голяма част от свободното време, но все пак любовта към баскетбола е водеща и другото минава на заден план.

Кой е твоят фаворит за титлата в първа дивизия през този сезон? А в другите дивизии?

Михаил Иванов: За първа дивизия очаквам финала да е между Брикс и Норт Уест с поредна титла за Брикс. За втора дивизия мисля, че шампион ще бъде Гуми-Нет, а за трета – Волтрон.

Михаил ИвановВече сте заявили участие в първенството на НАЛБ и през сезон 2017/2018. Какви са плановете ви? Какви са новите амбиции?

Михаил Иванов: През новия сезон ще участваме с два отбора в първенството на НАЛБ, като и двата ще бъдат подсилени с нови състезатели. Първият отбор ще се бори за титлата, а вторият – за влизане в осмицата на трета дивизия.

Както споменахме отборът на Ботев 2012 е взел участие в 5 от сезоните на НАЛБ до момента. Абсолютно същото важи и за теб. Какво смяташ за организацията в НАЛБ от първо лице и за развитието й през годините?

Михаил Иванов: Перфектна е думата, която може да я определи. Според мен в организационен план, без значение дали в аматьорския или професионалния спорт, това е най-добрата лига в България, съперник на която би могла да бъде само А група във футбола.

Като препоръка мога да дам следните две неща – отпадане на осминафиналния кръг в първа и втора дивизия, и евентуално включване на съдии от чужбина /Сърбия/ само за мачовете от плейофите /за първа дивизия/.

Михаил ИвановНапоследък хвърляме все повече усилия за богатата база от данни – подробна визитка на всеки един състезател, всеки един отбор, пълна и ясна информация в сайта, все по-качествени снимкови и видео материали. Какви перспективи виждаш пред НАЛБ?

Михаил Иванов: Лигата е перфектна в почти всяко едно отношение, просто трябва да се поддържа нивото, което е в момента.

Може би тук е моментът да споменем и че почти всички отбори, които участват в НАЛБ през сезон 2016/2017 вече официално са заявили желанието и намерението си да участват в НАЛБ и през следващия сезон. Какво означава това според теб? Какво би казал на тези, които се чудят дали да участват в НАЛБ?

Михаил Иванов: Бих ги призовал да се записват и да се впуснат в приключението.

Михаил ИвановЩе видим ли Ботев 2012 в турнира за купата на НАЛБ за сезон 2016/2017 или да ви очакваме директно през сезон 2017/2018?

Михаил Иванов: Ще участваме за купата с един отбор, като целта е влизане във финала.

Благодарим много! Пожелаваме успех на теб и на целия ти отбор! Поздравяваме ви за характера, който демонстрирахте по време на целия сезон! Благодарим и за желанието ви да работим заедно и поканите за всяко едно баскетболно мероприятие във Враца! Поздравяваме ви за това, което съумявате да правите за баскетбола в града! Благодарим за сериозното отношение и се радваме, че сте част от НАЛБ!

Михаил Иванов: Поздрави и от нас и само напред и нагоре!