Надежда Попова с юбилеен концерт

1153

Надежда ПоповаКакто вероятно знаете, хората от екипа на Националната аматьорска лига по баскетбол имат много, различни и разностранни професии, хобита и влечения. Макар и обединени от любовта си към баскетбола и желанието да допринесат за положителна кауза в родината си, всеки от екипа на НАЛБ се справя повече от успешно и в поприщата си извън баскетбола. Както вероятно сте установили, даваме всичко от себе си, за да ви представяме все по-добре членовете на екипа на НАЛБ. Повече информация за всеки от екипа на НАЛБ може да бъде открита ТУК.

Сега пример с начинание извън баскетбола ще дадем с титулярния фотограф на НАЛБ Надежда Попова. Наскоро тя даде първото си интервю като представител на НАЛБ, което можете да откриете ТУК. В интервюто става дума и за факта, че любимката на участници и фенове пее във фолклорна формация. Именно във връзка с участието й в тази формация и предстоящо голямо събитие е свързан и настоящият материал.

Прага, Чехия - 2012 година
Прага, Чехия – 2012 година

Надежда мечтае да пее още от малко момиченце. Но чак в осми клас мечтата й се сбъдва, когато в училището й започва да преподава нова учителка по музика. Надежда веднага се записва в училищния хор, който преподавателката й създава. Следват репетиции, училищни концерти, както и няколко участия във фолклорни фестивали и конкурси. Но само след две години учителката й излиза по майчинство и Надежда, заедно с две други хористки, са пренасочени към хор „Цветница“ към народно читалище „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. Модерно предградие, под ръководството на Валентин Янков. Там пее в продължение на няколко години до завършване на средното си образование през 2005 година. За нейно огромно съжаление съставът се разпада и в продължение на 3 години любовта й към фолклора и българската народна песен остава на заден план. Докато случайността не я среща с фолклорна формация „Стефан Кънев“.

Коледен концерт - 2014 година
Коледен концерт – 2014 година

Фолклорна формация “Стефан Кънев” носи името на известния български композитор, продължител на делото на Филип Кутев – дейност, която е изключителна в областта на обработения фолклор. Съставът е основан през 2002 г. към Народно читалище „Славянска беседа-1880“. В него участват бивши хористки от първия Детско-юношески ансамбъл “Изворче” при Националния дворец на децата. Диригент на състава е ст. н. с. д-р Михаил Букурещлиев – фолклорист и основател на ДЮФА “Изворче”, пръв изследовател на детския фолклор на България.

Дуръс, Албания - 2015 година
Дуръс, Албания – 2015 година

Формацията изпълнява народни песни от различни региони на страната ни, обработени, както от нейния патрон – Стефан Кънев, така и от други композитори – Филип Кутев, Атанас Илиев, Ат. Капитанов, Михаил Букурещлиев, Петя Букурещлиева и други.          

Многобройни са концертите и участията на формацията по различни поводи. Има реализирано предаване в БНТ с водещ Даниел Спасов, посветено на формацията през 2003 г., а през 2015 също гостува на Националната телевизия по повод годишнината от рождението на патрона на състава Стефан Кънев. Както и редица гостувания във фолклорни предавания на други телевизии.

Коледен концерт - 2015 година
Коледен концерт – 2015 година

Формацията е записала 2 компактдиска – първият предимно с обработки на Стефан Кънев, а вторият – с автентичен фолклор. Третият компактдиск е в процес на реализация в студио.

Всяка година със съдействието на читалището фолклорна формация „Стефан Кънев“ предприема турнета в страната и в чужбина. Формацията може да се похвали с гостувания в Унгария, Чехия, Испания, Гърция, Турция, Сърбия, Албания, Румъния и други. От всеки фестивал съставът се завръща с дипломи, награди и грамоти на най-високо ниво.

Участие в "От българско, по-българско" по телевизия СКАТ
Участие в „От българско, по-българско“ по телевизия СКАТ

През 2016 г. хорът става носител на първа награда за хорово изпълнение от Шестия национален фестивал „Фолклорен извор“, с. Царевец, община Свищов. А през същата година на Първия фестивал на хоровото изкуство – „България – една безсмъртна песен“, гр. Панагюрище, завоюва голяма награда и специално изработен плакет.

При всяка своя изява фолклорна формация „Стефан Кънев“ към Читалище „Славянска беседа-1880“ се стреми да популяризира красотата на българската народна песен и печели награди, искрени приятели и почитатели.

Петя Стефанова Букурещлиева и ст. н. с., д-р Михаил Букурещлиев
Ст. н. с. д-р Михаил Букурещлиев и неговата дъщеря Петя Стефанова, диригент и помощник диригент на фолклорна формация „Стефан Кънев“

Самата Надежда се присъединява към формацията през есента на 2008 година, и макар че никога не е била възпитаничка на ДЮФА „Изворче“, упоритостта, постоянството и отговорното й отношение й помагат малко по малко да се впише в колектива, който с днешна дата счита за своето второ семейство. Тя с усмивка споделя, че в началото й е било много трудно да се „спее“ с момичетата, но точно репетициите два пъти в седмицата са й помагали да се чувства пълноценна в трудни моменти от живота й и са й носили удовлетвореност.

Надежда Попова в ихтиманска носия
Надежда Попова в ихтиманска носия

На 14 Май 2017г. (неделя) от 11:00 часа фолклорна формация „Стефан Кънев“ ще отпразнува своя 15-и рожден ден с грандиозен концерт, който ще се проведе в залата на театър „Сълза и смях“. Участници в концерта ще бъдат както момичетата от формацията, така и много други гост изпълнители, като Калинка Згурова, ДЮФА „Изворче“, ПФС „Люлинци“, ансамбъл „Гераци“, Емилиян Тодинов – гайда. Входът е свободен, макар че задължително условие за присъствие е доброто настроение и усмивките на публиката.

Надежда Попова далеч не е единствената представителка на НАЛБ ТИЙМ, която може да се похвали с изключителни певчески възможности. ТУК можете да си припомните изявите на Теодора Славова, а ТУК – част от тези на Манол Герушин.

Афиш концерт 15 години ФФ Стефан Кънев - Надежда ПоповаЗа тези, които не се вълнуват от предстоящия концерт на фолклорна формация „Стефан Кънев“, информацията може да означава, че по време на първите двубои в Неделя, 14.05.2017 година, няма да успеят да се насладят на усмивката и приятелското отношение на Надежда Попова в залата. Затова и предполагаме, че в течение на деня зрителите в залата ще се увеличават прогресивно.

От Националната аматьорска лига по баскетбол сме напълно готови да подкрепим всеки член на екипа на НАЛБ, а и всеки участник в НАЛБ, и с неговите дейности извън любимата ни игра. Готови сме да спомагаме и за всякакви начинания, които по един или друг начин са положителни за обществото. Това е поредното доказателство за това.

До края на сезона очакваме Попова, Славова и Герушин да подготвят песен, която да изпълнят и да дадат началото на запомнящо се вокално трио.