Николай Иванов: Младите момчета има къде да се доказват благодарение на невероятната организация и професионализъм в НАЛБ

1014

Николай ИвановПрез месец Март 2017 година се проведе турнирът на Националната аматьорска лига по баскетбол в Южна България за сезон 2016/2017. ТУК можете да прочетете повече по въпроса.

Потърсихме Николай Иванов и го помолихме да ни отговори на няколко въпроса. Иванов се включи в турнира и като състезател, и като треньор. Състезава се за отбора на Джобтайгър Дюдс, в който играе и в първенството на НАЛБ в София. По време на турнира на НАЛБ в Южна България Николай Иванов се беше ангажирал и с воденето на Локомотив София. Отбор, съставен от юноши, на които Иванов е треньор.

Отборът на Джобтайгър Дюдс записа първото си участие в турнир на НАЛБ извън София, представяйки много успешно. Най-запомнящ се остава двубоят срещу бъдещия шампион Хебър (Пазарджик), като на практика именно Джобтайгър Дюдс се противопостави най-успешно на Хебър от всички отбори на турнира. Това, върху което ще акцентираме в интервюто обаче, е участието и представянето на Локомотив София. Отбор, който дебютира в НАЛБ. Разбира се, отново трябва да отдадем заслуженото на Николай Иванов, а както ще стане ясно от материала, на него меко казано не му е приятно, че на практика държавата в лицето на федерацията по баскетбол не дава абсолютно никакви възможности за развитие на подрастващите. За щастие в НАЛБ участват много хора като Ники Иванов – млади, будни и с огромно желание баскетболът ни да тръгне нагоре. За съжаление, въпреки че е повече от ясно, че баскетболът ни трябва да бъде „поверен“ именно в ръцете на такива хора, шансовете порочната система в любимия ни спорт да го позволи не изглеждат никак големи.

Интервюта след края на турнира на Националната аматьорска лига по баскетбол в Южна България за сезон 2016/2017 до момента:

Константин Манов: Турнирът в Южна България беше повече от перфектен в организационен план

Кристиян Наков: Задължително се пробвайте в НАЛБ, супер е!

Тодор Паунков: Останахме силно впечатлени от съдийството в НАЛБ, което е на топ ниво

Владин Иванов: Очаровани сме от професионализма на НАЛБ

На вашето внимание представяме пълното интервю с Николай Иванов, който е дългогодишен приятел на НАЛБ:

Николай ИвановЗдравей, наскоро завърши вторият турнир на Националната аматьорска лига по баскетбол в Южна България. През сезон 2016/2017 той беше повече от успешен, като се включиха цели 12 отбора. Как видя ти турнира на НАЛБ в Южна България за сезон 2016/2017? Като ниво на участниците, в организационен план?

Николай Иванов: Здравейте! Много се радвам, че успях да бъда част от този турнир, не съм играл толкова мачове за толкова кратък период от време поне от десет години. Казвам това с усмивка, тъй като ми върна приятни спомени от юношеските години – пътуване в провинцията с отбора, което е много разпускащо, мачове, нова зала и страхотна атмосфера. Това е аматьорски турнир. За мен аматьорските отбори би трябвало да са за работещите хора, които обичат играта. За съжаление обаче в НАЛБ влизат и ще влизат все повече съвсем млади играчи и то кадърни, които не са намерили реализация в мъжките отбори на „професионалния“ ни баскетбол. За щастие обаче съм сигурен, че НАЛБ ще се превърне в буферната зона между не само старша възраст, но и от кадетска към мъже. Вярвам, че благодарение на невероятната организация и професионализъм от страна на НАЛБ, млади момчета ще могат да се доказват и това да им помага да се реализират като състезатели, дори и извън страната. Това от своя страна несъмнено повишава нивото на баскетбол в НАЛБ. Няма как да не спомена и отбора на Хебър, чудесни момчета, просто беше удоволствие да ги гледам и да играя срещу тях.

Локомотив СофияКаква е равносметката ти за представянето на Локомотив София и като успешен ли можеш да определиш турнира за своя отбор? Постигнахте ли целите си?

Николай Иванов: Радвам се, че взех участие и като треньор, а още повече се радвам за момчета от СКБ Локомотив София. За тях беше страхотен опит, като се има предвид, че най-малкият ни състезател беше роден през 2003 година. Отново трябва да спомена отбора на Хебър (Пазараджик), тъй като там има състезатели, които са минали през национални отбори, такива, които са играли на най-високо ниво в България и точно те се изправиха срещу мен и момчетата ми още в първата среща. Не мога да кажа, че турнирът беше успешен за СКБ Локомотив, тъй като не можахме да спечелим нито една от трите срещи. Загубихме една от срещите с 1 точка. Тази среща бе най-важната за нас, защото при победа ни очакваше по-слаб противник, което от своя страна щеше да доведе до повече самочувствие, увереност, по-добро представяне и повече мачове за нашия тим. Другите цели бяха постигнати, както казах вече опитът, който придобиват там, разнообразието от различни противници, това е безценно. Също така всяко едно пътуване на един отбор несъмнено води със себе си до изключително много плюсове. Времето, което изкарват състезателите заедно, това да живеят заедно, да споделят ежедневието си, самото пътуване, това изгражда и заздравява взаимоотношенията, което веднага се отразява на терена в положителен аспект. Учат се да разчитат един на друг, извън игрището и след това на него.

Локомотив СофияОтборът, с който участвахте, е съставен изцяло от юноши на тима, които все още са в юношеска възраст и се състезават в държавното първенство, нали така? Как се решихте с момчетата, а вероятно и с родителите им, да се впуснете в начинанието?

Николай Иванов: Тук мога само да допълня, че момчетата през този сезон имат 8 официални срещи, а аз като аматьор имам над 20. Няма как да създаваме играчи с 8 мача на година. Оттук става ясно, че аз като техен треньор съм принуден да направя всичко възможно, да дам възможност на тези момчета да се доказват, да се развиват и да играят.

Какви са намеренията и очакванията ви за бъдещето? Част от състезателите на Локомотив София вече се състезават в различни отбори в НАЛБ, други са в драфта на НАЛБ. Може ли да видим и отборът на Локомотив София като участник в първенството догодина?

Николай Иванов: Ако зависи само от мен отборът на СКБ Локомотив София със сигурност ще бъде част от НАЛБ. И това е заради добрата организация на НАЛБ и малкото мачове, които са ни подсигурени от БФБ. Всеки скаут може да провери историята на даден състезател в НАЛБ, освен това има възможност да гледа състезателите онлайн и на запис – ВИНАГИ. Може да звучи като реклама, но за едно талантливо дете на 16-17-18, а защо не и повече, това е шанс, това е възможност. Освен виждането ми за НАЛБ като буферна зона за подрастващи, както вече споменах, лигата е чудесна за хора като мен, които обичат играта и желаят да играят чисто любителски, въпреки че отбори от първа дивизия спокойно могат да се сравняват с отбори от „професионалната“ ни „А“ група.

Николай ИвановКакво те мотивира да се ангажираш организационно с тима и извън дейностите в клуба? Много усилия ли ти коства? Многократно си споменавал, че за съжаление тези момчета имат официални мачове в годината, които се броят на пръсти. За сравнение, треньорът им в твое лице има около 4 пъти повече мачове на сезон в НАЛБ. Стремим се да се абстрахираме от заобикалящата ни баскетболна действителност, тъй като надали ще видим нещо положително там, но изглежда дъното отдавна е ударено. Така ли е?

Николай Иванов: Младите треньори ставаме все повече – не само в СКБ Локомотив София. Всеки, който се е захванал с професията, със сигурност не го прави заради високите треньорски заплати. Вярвам, че всички млади колеги, за да се захванат с професията, са се подложили на лишения не само от финансова гледна точка. Знам, че аз и колегите ми няма да се откажем и работим здраво, всеки от нас има амбиции да се развива и да става все по-добър като треньор, виждам колеги от НСА „Васи Левски“, които вече от няколко години работят, създадоха и клубове. Това създава конкуренция, а и взаимоотношенията между треньорите са важни, трябва да споделяме информация и да си помагаме, ние работим за децата, за българските деца. Смятам, че посоката, в която вървим, е правилна. Аз работя с момчетата от година и половина и съм доволен от развитието, но както съм го казвал и на тях все още сме на светлинни години от баскетбола. Мечтая един ден да има български отбори в Евролигата…

Николай Иванов и Марин МеханджиевТи си един от четиримата състезатели, които са част от първия мач в историята на НАЛБ – на 06.11.2011 година. Състезаваш се (наскоро дори стигна до приза за най-полезен състезател на кръга), треньорстваш, вече си бил и на турнир на НАЛБ извън София. Какво смяташ за организацията в НАЛБ?

Николай Иванов: Както казах вече, организацията на първенството в НАЛБ, както и на турнирите, е безупречна и точно затова е успешна, отборите се увеличават и хората са щастливи, че ви има. Това е съвсем нормално, когато човек работи здраво и го прави както трябва – професионално, успехът е въпрос на време. Винаги, когато имам възможност ще участвам, за мен е удоволствие.

Следиш изкъсо развитието на НАЛБ в цялата страна. Какви перспективи виждаш пред НАЛБ?

Николай Иванов: Ако работите все така пред НАЛБ винаги ще има светло бъдеще. София е достатъчно голяма и любителите на баскетбола ще стават все повече. Виждам, че възможностите на НАЛБ са по-големи от столицата и завладяват все повече региони от страната и това е чудесно. Много се радвам за успехите на лигата.

Николай ИвановПредстоят турнири като този в Южна България и в други части на страната, а сезон 2017/2018 също приближава с бърза скорост. Какво би казал на тези, които се чудят дали да участват в НАЛБ?

Николай Иванов: Ако имате възможност не се колебайте, хубавите емоции в НАЛБ са гарантирани.

Искам да отправя и един призив към състезателите в НАЛБ: уважавайте съдиите, ние правим повече грешки от тях и никой не ни съди, не ги съдете и вие, бъдете над нещата и се отдайте на играта.

Благодарим много! Пожелаваме успех на теб и на двата ти отбора! Благодарим за сериозното отношение и се радваме, че сте част от НАЛБ!

Николай Иванов: Благодарности към целия екип на НАЛБ, желая ви успех и щастие!