Радослав Чемширов: НАЛБ ни дава възможност да се забавляваме докато играем баскетбол

554

Радослав ЧемшировПродължава серията от интервюта със състезатели от различните отбори в Националната аматьорска лига по баскетбол през сезон 2013/2014. Всеки ще разкаже как е започнал с баскетбола и как е стигнал до НАЛБ, както и как намира лигата, а и какви перспективи вижда пред нея.

Четвърти на въпросите отговаря Радослав Чемширов – капитанът на отбора на Олд Таймърс. Олд Таймърс е една от много приятните изненади през сезона и в момента е на второ място във временното класиране. Чемширов пък, освен с качества на терена, е основна движеща сила за отбора и в организационен план. Нека видим какво ще ни каже той:

НАЛБ: Здравей! Разкажи ни малко повече за своята баскетболна история. Как започна всичко и как стигна до НАЛБ?

Радослав Чемширов: Моята баскетболна история е скромна на фона на историите на доста от момчетата в НАЛБ и въобще в организирания аматьорски баскетбол, сред които има бивши професионалисти и играчи с много състезания в юношеските им и младежки години. За мен баскетболът винаги е бил любимият спорт и дори да съм му „изневерявал“ с други физически активности, винаги съм се връщал към него. Преди 5-6 години, след подобно прекъсване, започнах отново да играя в различни зали в София, където се събираха мои познати. Постепенно назря идеята да направим отбор и през сезон 2011/2012, с още няколко човека (част, от които вече имаха опит на подобно ниво) се присъединихме към една от аматьорските лиги. Първата ни баскетболна година беше по-слаба откъм представяне на терена, но пък създадохме нелош колектив и през сезон 2012-2013 започнахме постепенно да взимаме нови момчета, които да вдигнат нивото на отбора. През лятото на 2013, когато считахме, че вече имаме един конкурентноспособен състав, взехме решение да сменим аматьорската лига и така се озовахме в НАЛБ. Аз лично съм доволен от този избор, а предполагам, че и моите съотборници са на това мнение.

Олд ТаймърсНАЛБ: Отборът на Олд Таймърс се представя чудесно в НАЛБ и играе все по-добре и по-добре. Какво е чувството да си капитан на един от водещите отбори в лигата?

Радослав Чемширов: Отборът ни действително се представя добре, като показаното до този момент ме убеждава, че направихме много добър избор и с новите попълнения на полусезона. Вярвам също така, че ние имаме голям резерв по отношение на отборната игра и в течение на предстоящите мачове и особено за плейофите ще повишим още повече нивото си.

Чувството да си част от отбор, който се представя по този начин, е много приятно, защото получавам удовлетворение за усилията, които хвърлям в организационен план. Радвам се, че успяхме да създадем един добър колектив, който калихме в загубите през първите два сезона и сега още по-заслужено се наслаждаваме на победите.

НАЛБ: Искаш ли да отличиш някого? Съотборник, съперник, отбор?

Радослав Чемширов: Предвид, че и участието, и организацията около НАЛБ се правят на доброволни начала, аз мога да отлича всички, които се отнасят сериозно, като се започне с моите съотборници, мине се през съперниците ни и на последно място, но не по важност, се завърши с организаторите на НАЛБ. Вариантите да практикуваш баскетбола като хоби са два: 1. да посещаваш някоя от многото зали или игрища в града и да играеш с други хора, които са там по същото време и 2. да си част от отбор в аматьорска лига. Вторият вариант, освен удоволствието от играта, създава и повече задължения за този, който го е избрал. Момчетата вече имат отговорност пред съотборниците си, стараят се да се явяват за мачовете и в същото време се примиряват с намаляването на игровото им време, за благото на отбора. Мачовете през този сезон са всяка неделя и затова аз бих похвалил всички момчета, от нашия и от другите състави, които трябва малко или много да пренебрегват работата, семейството, другите удоволствия и не на последно място естественото състояние на мързел в неделя следобед, за да са на линия за срещите.

На този фон съм изключително доволен от съотборниците си, тъй като за всички важни мачове досега успяхме да сме в оптимален състав, никой не отсъства без основателна причина и на това до голяма степен се дължи второто ни място във временното класиране. Все по-голяма част от съотборниците ми вземат Олд Таймърс присърце и за тях това е повече от едни 40 минути баскетбол на седмица. Поименно от моя отбор ще отлича Александър Александров, който влага най-много енергия още от 2011, да съберем и обединим този състав и той да има лицето, което ни радва през настоящия сезон, а и се грижи за развлекателната програма след мачовете.

Всичко казано досега, за отговорностите и ангажиментите в аматьорския баскетбол важи в още по-голяма степен за организаторите на НАЛБ, тъй като техните усилия са ежедневни. Тук със сигурност всеки един заслужава похвала, но поименно ще посоча Мартин Механджиев, който е основна движеща сила на лигата.

В чисто баскетболно отношение много състезатели могат да бъдат отличени, особено от първите няколко водещи отбора. Отборът на Локомотив успя да изпъкне до този момент от сезона, защото за разлика от Хелга, са винаги в пълен състав, а за разлика от Олд Таймърс играят по-дълго време заедно и вследствие на това заслужено са на първо място и непобедени. Тези три отбора, заедно с Блейдс и Паляците ще са сериозните претенденти в плейофите, според мен.

Олд ТаймърсНАЛБ: Участваш в НАЛБ за първа година, но имаш сериозен опит в баскетбола, както и в други лиги. Как намираш цялостното ниво на НАЛБ?

Радослав Чемширов: Считам, че нивото на НАЛБ е високо и видимо се повишава с всеки един „прозорец“ за картотекиране на нови отбори и играчи. Сред основните състезатели, дори и на по-слабо представящите се отбори, няма случайно попаднали хора, за всеки един от тях баскетболът е бил основен спорт през годините. Аз бих ги разделил на добри играчи – такива, които цял живот са играли тази игра и много добри играчи – които са били професионалисти или на които причини извън техните качества са им попречили да си изкарват хляба с баскетбол. Мачовете от лигата определено са приятни за гледане, както за мен, така и за един неутрален фен на баскетбола.

НАЛБ: Как намираш лигата в организационен план?

Радослав Чемширов: В организационен план лигата се справя доста добре и целта всички да се забавляваме, докато играем организирано баскетбол, определено се получава. Това, което прави много положително впечатление, е, че с всяка нова седмица се появяват нови неща от страна на организаторите, които правят НАЛБ все по-атрактивна.

Като се изключат проблемите с материалната база (които съпътстват българския спорт като цяло), всичко останало в организационен план в НАЛБ е отлично.

НАЛБ: А какви перспективи виждаш пред нея?

Радослав Чемширов: Както споменах, едно от най-положителните неща, свързани с лигата, е ежеседмичното й развитие и подобрение, така че перспективите пред нея се ограничават само от обективни фактори и от неизбежните финансови трудности. Убеден съм, че ако продължава да се работи със същата страст и енергия, НАЛБ ще бъде пример за аматьорския спорт, а защо не и за професионалния.

Радослав ЧемшировНАЛБ: Последно… Кой ще стане шампион в НАЛБ през този сезон?

Радослав Чемширов: Тъй като апетитът идва с яденето, а ние доста „хапнахме“ от началото на сезона, на този въпрос ще отговоря с – Олд Таймърс :). Погледнато реалистично, независимо от класирането в края на редовния сезон, Локомотив и Хелга ще влязат в плейофите от позицията на фаворити за титлата, но ние също така имаме реални шансове да спечелим.

НАЛБ: Благодарим много! Успех на теб и на целия ти отбор!

Радослав Чемширов: И аз благодаря! Успехи на НАЛБ!

Благодарим на Радослав Чемширов за добрите думи и изчерпателните отговори! Именно любовта към баскетбола ни е събрала и се надяваме удоволствието, което носи НАЛБ на всички, да не спира никога. Пожелаваме успех на Радослав Чемширов, на съотборниците му и на Олд Таймърс като цяло!