София Хоукс спечели титлата във втора дивизия

1384

НАЛБОтборът на София Хоукс спечели титлата във втора дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София за сезон 2016/2017!

Освен златото в дивизията тимът си осигури и директна промоция в първа дивизия, където ще се състезава през предстоящия сезон 2017/2018.

На 28 Юни 2017 година завършиха мачовете от втора дивизия от първенството на НАЛБ в София. След близо 10-месечната надпревара тимът на София Хоукс се наложи над Фитстоун с 2:1 победи във финалната серия, с което напълно заслужено грабна златото.

През настоящия сезон в дивизията бяха изиграни цели 161 двубоя.

„Ястребите“ се превръщат в първия отбор в историята на НАЛБ, който стига до титлата без преди това да е завършил на първо място в редовния сезон.

В редовния сезон София Хоукс завърши на трето място с баланс от 16 победи и 6 загуби. В плейофите тимът приключи с 6 победи и 1 загуба, но му се наложи да обръща развоя във финалната серия от 0:1 в полза на Фитстоун.

ФитстоунДруг интересен факт е, че завършилият на второ място отбор на Фитстоун изигра максимален брой мачове в плейофите – цели 12 след като последователно елиминира Кучетата от Младост Б, Рапидо Куриери и Гуми-Нет с по 2:1 победи, а във финалната серия загуби с 1:2. Това означава, че отборът на Фитстоун само в първенството на НАЛБ през настоящата кампания е изиграл рекорден брой срещи – 34 (22 в редовния сезон и 12 в плейофите).

Разбира се, адмирации за Фитстоун. Отборът, който след петото място в редовния сезон стигна до финала в дивизията и трябва да признаем, че несъмнено показа, че бъдещето е пред него и тепърва можем да очакваме много успехи от Фитстоун.

Гуми-НетВ серията за трето място отборът на Гуми-Нет се наложи над София Ентъртейнмънт с 2:1 победи, като по този начин си извоюва бронзовите медали.

София Хоукс става вторият шампион във втора дивизия в историята на Националната аматьорска лига по баскетбол. През сезон 2015/2016 титлата в дивизията е за Микс, а отборът на София Хоукс губи полуфиналната серия в плейофите именно от Микс с 1:2 победи, след което завършва на трето място, печелейки серията за трето място срещу Фитстоун с 2:0 победи.

Във втора дивизия през настоящия сезон участваха 12 отбора. От 02.10.2016 година до 28.06.2017 година само във втора дивизия от първенството на НАЛБ в София се изиграха цели 161 мача.

НАЛБ, Втора дивизия, София, Сезон 2016/2017Ето го и крайното класиране във втора дивизия от първенството на НАЛБ в София за сезон 2016/2017:

1. София Хоукс
2. Фитстоун
3. Гуми-Нет
4. София Ентъртейнмънт
5. Паляците
6. Рапидо Куриери
7. Джобтайгър Дюдс
8. Монстарс
9. Титаните
10. Кучетата от Младост Б
11. Дървоядите-Рафи
12. БГО Софтуер Булс

Наградата за най-добър реализатор в плейофите отива при Мартин Димов от Гуми-Нет, който завърши с 24.4 точки средно на мач в елиминационната фаза (171 точки за 7 мача).

Най-добър реализатор в плейофите във втора дивизия през сезон 2015/2016 стана Димитър Стоянов от Ентъртейнмънт.

Мартин Механджиев и Марин МеханджиевНай-полезен състезател в плейофите стана Мартин Механджиев от София Хоукс, който за седемте мача на тима си има общ коефициент от 147 – средно по 21.0. При победите на „ястребите“ във финалната серия пък има среден коефициент от 28.0. В решителния трети двубой от серията, спечелен от София Хоукс с 69:67, той завърши с 26 точки (3/6 за 2 точки, 5/8 за 3 точки и 5/8 от линията за наказателни удари), 7 борби, 4 откраднати топки, 1 асистенция и 1 чадър за коефициент от 32.

Най-полезен състезател на плейофите през сезон 2015/2016 стана Евстати Евстатиев от Микс.

Мартин Механджиев пък прибави отборната и индивидуалната награди, които му липсваха до този момент в НАЛБ – титла и приз за MVP на плейофите. По този начин след като 2 години се състезава във втора дивизия, като и в двете попадна в идеалната петица в дивизията, спечели 2 награди за най-полезен състезател на месеца и 6 такива за MVP на кръга, Механджиев достига и до може би най-ценното индивидуално отличие, имайки предвид, че наличието му означава и че отборът му е стигнал до титлата – това за най-полезен състезател на плейофите.

Индивидуалните статистики на всички състезатели са въведени в индивидуалните им профили, като статистиката и от кариерата на всеки един състезател е актуализирана в профила му (изключение за момента правят само участниците в баражите за влизане в първа дивизия и тези за оставане във втора дивизия). Съвсем скоро очаквайте и информация относно индивидуалните призьори в плейофите + топ 5 във всяка категория.

София ХоуксОтборът на София Хоукс е създаден през сезон 2014/2015, когато събира непознати хора от драфта на НАЛБ, водени от Михаил Захариев. Тимът завършва на 25-о място от 30 отбора. През сезон 2015/2016 се състезава във втора дивизия от първенството на НАЛБ в София, като завършва на четвърто място в редовния сезон и на трето място в крайното класиране (след плейофите). В третия си сезон „ястребите“ достигат до титлата, а дългият извървян път, макар и за сравнително кратко време, може да послужи мотивиращо за всеки, който се чуди дали да се впусне в подобно предизвикателство.

Както беше ясно и преди финала, отборът на София Хоукс се класира директно в първа дивизия от първенството на НАЛБ в София за сезон 2017/2018.

Отборите на Гуми-Нет, София Ентъртейнмънт и Монстарс пък ще играят баражи за влизане в първа дивизия.

ТУК можете да откриете повече информация.

Финалната серия беше изпълнена с изключително много качествен баскетбол и невероятни емоции.

ФитстоунОт Фитстоун бяха подготвили специална изненада за третия двубой от финалната серия, като всички състезатели в тима бяха с боядисани в синьо коси. Още преди началото на двубоя от Фитстоун обявиха, че самият факт, че има такъв решаващ мач за титлата, е празник за баскетбола и двата отбора вече са победители. А изненадата с боядисаните в синьо коси определено е нещо, което до този момент не се беше случвало в НАЛБ.

Матю КлапОт София Хоукс пък се превърнаха в първия отбор в Националната аматьорска лига по баскетбол, извадил от употреба номер на свой състезател. Става дума за Матю Клап, който продължава професионалното си развитие извън пределите на България и няма да може да бъде част от тима оттук нататък.

Това беше последен мач за Матю Клап за София Хоукс.

Затова и от София Хоукс извадиха от употреба номер 20 в чест на Матю Клап!

„Once a hawk, forever a hawk!

Number 20 is retired and will no longer be used in Sofia Hawks!“

Изключително трогателен момент, който вероятно ще даде началото на подобни жестове към ключови състезатели във всички отбори в НАЛБ.

Матю Клап става първият състезател в историята на Националната аматьорска лига по баскетбол, чийто номер е изваден от употреба в отбора, за който се е състезавал. В сайта на НАЛБ предстои да бъде обособена секция с номерата, които вече не могат да се използват в даден отбор.

Разбира се, със сигурност за Клап ще остане приятният спомен, че в последния си мач в кариерата си в НАЛБ той достига до титлата. И напълно заслужено от София Хоукс показаха нужното уважение към своя съотборник и приятел.

Матю Клап и Марин МеханджиевЗа състезателя на София Хоукс Матю Клап предстои промяна, която ще го изпрати извън пределите на България за постоянно. Ние от Националната аматьорска лига по баскетбол ценим изключително много хората, които са били с нас през цялото време и са ни помогнали да стигнем дотук. Радваме се, че имахме възможността да се запознаем, да работим и да се забавляваме с нашия добър приятел Мат. Той е от хората, които за няколко години ни накараха да се убедим, че наистина всичко, което правим, си струва.

„С най-топли чувства, уважение и адмирации за Матю Клап!

Благодарности!

Че ни показа, че всичко, което правим се оценява от човек, идващ от държавата с най-добрия баскетбол в света!

За чудесните съвместни дейности, особено за тези свързани със Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ!

За невероятното отношение!

За всичко, което направи за Националната аматьорска лига по баскетбол!

Че стана част от обществото на НАЛБ!

Че се превърна в приятел на НАЛБ!

Добрите приятели остават заедно независимо от разстоянията!

Така че ти винаги ще бъдеш приятел на НАЛБ!

Поздрави,

Екипът на НАЛБ

Юни 2017 година“

През настоящия сезон отново оспорваността в дивизията беше пословична, а се видя ясно и че проектът на Националната аматьорска лига по баскетбол в София, свързан с разделението на дивизии, е напълно успешен.

Изказваме сърдечни благодарности на всички участници във втора дивизия! Надпревара, която продължи почти 10 месеца и за която бяха необходими 161 срещи, за да бъде излъчен шампионът!

Поздравления за всички в София Хоукс и специално за ръководителя на тима Михаил Захариев, чиито усилия бяха неимоверни, но фактът, че всеки труд се отблагодарява въпреки всички трудности, се затвърди напълно!

София ХоуксЕто ги и имената на шампионите, които остават в историята като триумфиралите във втора дивизия от първенството на НАЛБ в София – София Хоукс, сезон 2016/2017Мирослав Иванов, Мартин Механджиев, Илиян Василев, Христо Христов, Атанасиос Моногенис, Йоаннис Моногенис, Михаил Захариев, Борис Недев, Григорий Бояджиев, Деян Бекярски, Матю Клап, Георги Колев, Боян Петров, Илиан Борисов, Станислав Костов, Деян Веселинов, Калин Дичев. Треньор: Михаил Захариев, помощник-треньор: Стефан Ангелов

Пълна информация за дивизиите в първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София през сезон 2017/2018 можете да откриете ТУК.

София ХоуксЧаст от радостта на новите шампиони във втора дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в СофияСофия Хоукс.

Честито на София Хоукс още веднъж! Благодарим отново и на всички участници във втора дивизия! За нас беше чест!