Стефан Стоянов: Перспективите пред НАЛБ са големи благодарение на перфектната организация

529

НАЛБОтборът на Хелга е един от първите, които заявяват желание да участват в НАЛБ и през сезон 2013/2014. През последния сезон Хелга печели и титлата, и купата в лигата. В първия сезон пък тимът завършва трети в първенството и отново печели турнира за купата. По този начин Хелга се превръща в един от емблематичните отбори в НАЛБ. Капитан на отбора е Стефан Стоянов, който изигра два много силни сезона, а индивидуалните му отличия през последния говорят за това: най-полезен състезател в турнира за купата, част от втората идеална петица в НАЛБ, най-полезен състезател във втория кръг и други. Потърсихме Стоянов, за да обсъдим бъдещето на НАЛБ, а и амбициите пред Хелга.

НАЛБ: Здравей, отборът на Хелга спечели и шампионата, и турнира за купата на НАЛБ в последния сезон. Намирате ли време за подготовка, за да се задържите на върха?

Стефан Стоянов: Здравейте! Да, миналата година спечелихме и двата турнира. Лятото е почти невъзможно да се събираме, тъй като всички пътуват и почиват усилено. Все пак се опитваме да играем навън, когато можем. От Октомври ще подновим събиранията си, за да сме на ниво и тази година.

Хелга - ЕмблемаНАЛБ: Ти си капитан на отбора на Хелга, а в турнира за купата на НАЛБ беше избран и за най-полезен състезател. Както споменахме, отборът ти записа блестящ сезон. Какво беше чувството?

Стефан Стоянов: Това беше най-добрият ни сезон откакто играем с тези момчета заедно в аматьорския баскетбол. Чувството е повече от прекрасно. Винаги си казваме, че играем за удоволствие и искаме да се наслаждаваме на играта. Истината е обаче, че когато излезеш на терена, освен тези чувства, се появява и спортният хъс и желанието за победа, които едва ли се различават с тези в професионалния баскетбол. Настроението сред момчетата, когато си постигнал победа, е незаменимо и точно това ни прави деня по-различен. Надявам се и през новия сезон да продължим с победите и наградите.

Стефан СтояновНАЛБ: С Хелга участвате в НАЛБ от самото създаване на лигата. Как намираш нивото й и усеща ли се напредък?

Стефан Стоянов: Броят на отборите в лигата всяка година се увеличава, както и нивото на играчите. Мачовете през втората година бяха много равностойни и интригата се задържа до самия край. Срещите бяха интересни и много оспорвани. Като гледам интереса през тази година очаквам първенството да е още по-силно и мачовете да са повече от оспорвани.

НАЛБ: Този сезон ще преследвате дублиране на титлата и трета поредна купа. Ще се справите ли?

Стефан Стоянов: Ако мислех, че няма да се справим въобще не бих записал отбора за каквото и да е състезание. Момчетата имат страхотен дух и качества и аз вярвам в тях. С годините натрупахме и самочувствие. Вярвам и съм сигурен, че ще се борим отново за титлите.

Стефан СтояновНАЛБ: Какви перспективи виждаш пред лигата и как я намираш в организационен план?

Стефан Стоянов: Перспективите пред лигата са огромни. Ако в София има 2-3 отбора, които играят професионален баскетбол, то аматьорските със сигурност са поне 30-40. От друга страна, вече има и много отбори от други градове, които се присъединяват към вторите. Основно лигата трябва да се стреми към разрастване и популяризиране на баскетбола сред аматьорите. Като организация всичко е перфектно и винаги е било така. Това е още едно предимство на лигата, което й носи перспектива за развитие.

НАЛБ: Благодарим много! Успех на теб и на целия ти отбор през новия сезон!

Стефан Стоянов: И ние като отбор и като индивидуалности Ви благодарим, затова че и през новия сезон ни предоставяте възможността да се забавляваме и състезаваме едновременно. Желаем на лигата само успехи и хубави мачове през новия сезон.

Специални благодарности на организацията в лицето на Мартин Механджиев и всички, които помагат за развитието на НАЛБ.

ХелгаБлагодарности на Стефан Стоянов! Отборът на Хелга има опит в различни аматьорски лиги, а едно такова мнение за НАЛБ ни показва, че работим в правилна посока.