Филип Сребров: В НАЛБ определено се чувстваме много добре

695

Филип СребровОт Националната аматьорска лига по баскетбол потърсихме Филип Сребров от отбора на Брикс, за да ни разкаже впечатленията си от изминалия сезон в първенството на НАЛБ в София, както и за това, което стои пред тима.

Два пъти шампион, носител на суперкупата и двукратен сребърен медалист в турнира за купата на НАЛБ с Брикс. Сребров е един от основните точконосители на тима, като несъмнено впеатление прави изключителната му стрелба от далечно разстояние. Имайки предвид, че утре е двубоят, който ще бъде повторение на финала от турнира за купата през последния сезон между Брикс и Спортни Настилки-Зуум Дизайн, попитахме Филип Сребров и какви са очакванията му за срещата.

А сега вижте какво сподели Сребров, който вече има 59 двубоя зад гърба си в кариерата си в НАЛБ:

БриксЗдравей, най-напред бихме искали да поздравим отбора на Брикс за поредния изключително силен сезон! Титла, финал в турнира за купата и възможност за реванш в мача за суперкупата. Повторихте постиженията от сезон 2014/2015. Каква е равносметката ти за изминалия сезон?

Филип Сребров: Наистина сезонът беше много успешен за нас, започнахме много силно, но за съжаление още в самото начало един от основните ни центрове Александър Иванов получи контузия, а пък друг важен играч – Иван Николов замина в чужбина. Липсата им в отбора доведе до необходимостта на почивката между двата полусезона да потърсим ново попълнение – а именно Хриси Димитров, който се включи чудесно и помогна много да постигнем основната си цел – спечелването на титлата. Естестено, искахме да станем и носители на купата, тъй като миналата година трофеят ни се изплъзна на финала, но и тази година като че ли умората след дългия сезон се беше понатрупала и така отново на финала загубихме.

Със сигурност голямата цел през сезон 2015/2016 беше да спечелите и турнира за купата на НАЛБ. Как трофеят ви се изпълзна за втора поредна година и на какво отдаваш загубата на финала от Спортни Настилки-Зуум Дизайн?

Филип Сребров: Основната ни цел беше титлата. Не казвам, че не сме се старали и не сме желали толкова купата, но все пак след финала на сезона и спечелването на титлата, напълно нормално е в разгара на лятото отборът да „оредее“ и съответно играта ни да не е на толкова високо ниво, а в допълнение, както вече отбелязах и натрупаната умора си каза думата. Разбира се, това важи за всички отбори и по никакъв начин не искам да неглижирам победата на Спортни Настилки-Зуум Дизайн. Конкретно в мача си ни надиграха и заслужиха купата, за което ги поздравявам!

Филип СребровНесъмнено всички отбори се засилват изключително много и конкуренцията става все по-ожесточена. Да очакваме ли нови попълнения и при вас за предстоящия сезон?

Филип Сребров: Това, че нивото на отборите се вдига може само да ни радва, защото силната конкуренция те кара самият ти също да вървиш нагоре и да се усъвършенстваш, моблизацията се покачва и в крайна сметка самите играчи изпитват по-голямо удовлетворение от играта, която пък става и по-интересна за гледане и вероятността залата да се напълни се увеличава. Не трябва и да забравяме, че целта на лигата е участниците в нея да се разтоварват по време на мачовете си, излишна е някаква свръхамбиция да победиш на всяка цена. По-важна според мен е чистата игра и спортсменството, защото ако трябва да говорим за някаква конкуренция, тя си остава само на терена. По отношение на селекцията на отбора по-скоро може да имаме нови стари попълнения.

Какви са очакванията ти за мача за суперкупата, а и за целия сезон 2016/2017 в НАЛБ? Какви са амбициите пред Брикс?

Филип Сребров: На мача за суперкупата очаквам и се надявам да победим. Във всеки мач ние излизаме за победа. Съвсем естествено е и двата отбора да не бъдем в оптимална форма предвид лятната почивка, но все пак нека по-добрият да победи. За предстоящия сезон като цяло амбициите ни са да спечелим отново титлата, но както отбелязахме конкуренцията между отборите става все по-сериозна, така че няма да е никак лесно.

Симеон Найденов, Петър Захов и Филип СребровВсички, които са гледали мачове на Брикс, говорят за убийствената ти стрелба от далечно разстояние. А често това поразяваш целта на бърза атака, което те прави още по-труден за опазване. Каква е тайната рецепта за толкова високата успеваемост, благодарение на която са решени не един и два мача?

Филип Сребров: Първо искам да благодаря за хубавите думи, но честно казано не си оценявам стрелбата чак като убийствена. По-скоро винаги искам да е по-добра отколкото е и може би точно това не ми позволява да се отпускам, а да се стремя към по-високи успехи.

Разгледа ли нововъведенията в сайта на НАЛБ? Вечни класации, зала на славата? Какво е мнението ти?

Филип Сребров: Да, погледнах ги. Поздравления за положения труд! Мисля, че за всеки участник е интересно да види къде се намира и така също да се мотивира да си подобри играта, за да се изкачи по-нагоре в класацията.

И въпреки че много пъти си отговарял на този въпрос – какво смяташ за организацията на НАЛБ и докъде може да достигне идеята?

Филип Сребров: Организацията е перфектна. Специално нашият отбор е участвал и в други лиги, Брикс съществува като отбор от повече от 10 години, но  тук определено се чувстваме много добре. Колкото до идеята, според мен, основната й цел трябва да е да достигне до децата и да ги накара да заобичат играта.

Какво би казал на тези, които се чудят дали да участват в НАЛБ?

Филип Сребров: Бих им казал да не се чудят, а да се записват колкото се може по-скоро, защото няма да съжаляват.

Благодарим много! Пожелаваме ти много лични и професионални успехи, като същото важи с пълна сила и за всички твои съотборници и съперници на терена!

Филип Сребров: Благодаря за пожеланията! Успехи и на целия ви екип и продължавайте да бъдете такъв приятен домакин на всички мачове и през новия сезон!