Хелга – Ботев 2012 е финалът в турнира за купата

744

НАЛБОтборите на Хелга и Ботев 2012 се пребориха с конкуренцията и успяха да достигнат до финала в турнира за купата на НАЛБ. За бронза в турнира пък ще спорят София Лайънс и Лъвовете.

Турнир, в който до момента не е отсъдено нито едно техническо нарушение. Нещо, което говори доста красноречиво за коректността в отношенията между участници, длъжностни лица, ръководство на лигата. Турнир, който е към края си и в който участваха и нови за лигата отбори. Турнир, който ни предложи изключително много баскетболни достойнства, но и много чисто човешки такива.

Използваме сайта на НАЛБ, за да покажем и статията, с която отборът на Ботев 2012 уведоми своите фенове чрез официалния си сайт, че се класира за финала в турнира за купата на НАЛБ. Статията можете да видите ТУК. Искаме да обърнем по-специално внимание на последните три абзаца от статията:

„Трябва да отбележим отново отличната организация от ръководството на НАЛБ, както и доброто съдийство.

Поздравления заслужава и отбора на Лъвовете, които оказаха сериозна съпротива и бяха достоен съперник.

Така БОТЕВ 2012 се класира за финала на турнира, който ще се играе на 12.07 от 16.00 часа. Съперник на врачани ще бъде изключително силния отбор на Хелга, които спечелиха другия полуфинал срещу София Лайънс.“

Колко ли „професионални“ отбори подхождат по подобен начин?! Ето това до голяма степен описва и желанията ни – подобни отношения между хората в НАЛБ и в баскетбола ни като цяло.

Благодарим на отбора на Ботев 2012 за добрите думи, както и за всички положителни оценки, които чухме за НАЛБ, не само от отбора от Враца, ами от всички участници. Ако „От любов към играта“ е в дъното на Ваша идея, можете да сте сигурни, че от НАЛБ ще съдействаме с каквото можем.

На финала желаем успех както на Ботев 2012, така и на отбора на Хелга!

След тези встъпителни думи се насочваме към краткия обзор на третия кръг, както и на полуфиналите в турнира за купата.

Лъвовете – София Спартанс 70:75 (31:15; 17:27; 7:15; 15:18) – натиснете върху двубоя, за да видите пълната статистика от него

Лъвовете - София СпартансОтборът на София Спартанс трябваше да гони задължителна победа, за да има шанс за класиране. Победа с поне 7 точки пък щеше да гарантира класиране на тима на полуфиналите. 2 секунди преди края на двубоя „Спартанците“ водеха със 7 точки, но тогава кош на Георги Димитров от Лъвовете намали разликата на 5. По-късно се оказа, че именно този кош класира Лъвовете за сметка на София Спартанс. Очакваше се най-добрият втори отбор да е именно от тази група C, но „София Лайънс“ бяха на друго мнение. Затова и от тази група се класира само отборът на Лъвовете.

Феноменален мач за София Спартанс направи Деян Бекярски, който завърши с 26 точки при успеваемост от 80% (12 от 15) за 2 точки и 21 борби за коефициент от 47. С 24 точки, сред които 6 тройки и 11 борби пък приключи Иван Гьошев. Димитър Димитров реализира 8 точки. Борислав Георгиев вкара 19 точки за Лъвовете. Със 17 (4/7 от тройката) му партнира Христо Христов, който овладя и 7 борби. Георги Димитров вкара 11 точки, а Илиян Василев – 10.

София Булс – София Лайънс 50:94 (13:21; 13:26; 19:21; 5:26) – натиснете върху двубоя, за да видите пълната статистика от него

София Булс - София ЛайънсПри така създалата се ситуация и въртележка в група C, на отбора на София Лайънс му трябваше победа с поне 32 точки. И макар че изглеждаше трудно постижимо, изключителната мотивация на София Лайънс в комбинация с непълния състав на София Булс, победа с 44 точки разлика в полза на София Лайънс стана реалност, като именно тази победа почти сигурно означаваше, че София Лайънс ще завърши като най-добър втори отбор в групите. Единствено победа с над 60 точки на Дървоядите или Съмар Джам можеше да измести „Лайънс„.

Много силен мач за София Лайънс изигра Валери Ассев, който вкара 32 точки (5 тройки), овладя 8 борби, направи 7 асистенции и открадна 6 топки за коефициент от 44. Брат му Мартин Ассев вкара 19 точки и открадна 5 топки, а Иван Василев завърши с 18 точки. Михаил Нацкин се отчете с 6 точки и 8 борби, а 11 борби овладя Никола Ангелов. С дабъл-дабъл от 14 точки и 11 борби се отчете Красимир Димитров от София Булс. 11 точки реализира Ярослав Тотев, а 10 – Илиян Илиев. 6 точки и 9 борби пък са показателите на Иван Стайков.

Съмар Джам – Дървоядите 62:74 (5:19; 12:17; 16:21; 29:17) – натиснете върху двубоя, за да видите пълната статистика от него

Съмар Джам - ДървоядитеБеше ясно, че трудно някой от двата отбора ще успее да надделее над другия с над 60 точки разлика, за да се класира за полуфиналите като най-добрия втори, но това не попречи и на двата тима да дадат най-доброто от себе си. „Дървоядите“ започнаха по-силно, но постепенно младият отбор на Съмар Джам се разигра и двубоят стана оспорван, а в същото време и двата тима играха много бързо. В крайна сметка четвъртите в първенството за сезона успяха да надделеят и с това завършиха втори в група A.

Много силен мач за Георги Спасов от Дървоядите, който реализира 24 точки (4/7 от зоната за три точки) и овладя 9 борби. Радослав Донев вкара 17 точки (5/10 от тройката), а с 14 се отчете Светослав Петров. Кристиан Щика реализира 8 точки и овладя 10 борби, а по 10 борби хванаха Георги Романов и Леонид Христов. Алберт Черногоров пък приключи двубоя с 6 точки и 9 борби. За Съмар Джам с 28 точки и цели 8 тройки завърши Йосиф Чернашки, който се доближи до рекорда за най-много точни стрелби от зоната за три точки. Внушителен дабъл-дабъл от 18 точки и 18 борби записа Пламен Караколев, а по 8 точки вкараха Георги Тотев (16 борби) и Камен Петков (7 борби).

ТУК можете да видите крайните класирания от предварителните групи.

И така, според жребия, изтеглен още на техническата конференция преди началото на турнира, победителят от група A срещна победителя от група CБотев 2012 срещу Лъвовете, докато първият в група B се изправи с най-добрия вториХелга срещу София Лайънс (двата отбора се оказаха от една и съща група).

София Лайънс – Хелга 58:89 (13:21; 12:37; 16:16; 17:15) – натиснете върху двубоя, за да видите пълната статистика от него

София Лайънс - ХелгаМного силен отбор на Хелга и много сърцат такъв на София Лайънс. „Лайънс“ бяха твърдо решени да си върнат за загубата от Хелга в групата и показаха сериозна мотивация за срещата. Шампионите от Хелга обаче бяха подготвени и успяха да дръпнат в резултата още в началото на срещата. И така на полувремето преднината на Хелга беше цели 33 точки. През второто полувреме тимът на София Лайънс игра още по-мотивирано и силно, като отборът дори спечели второто полувреме, но това не стигна за повече от достойна загуба.

Коефициент от 45 и рекорд за Георги Дангалаков от Хелга, който вкара 18 точки, овладя 18 борби и направи 6 чадъра. Именно при чадърите Дангалаков счупи рекорда, като до момента той се държеше от Иван Коларов от Блейдс и Петко Гатев от Зелените с по 5 блокирани стрелби на противникови състезатели. Близо до трипъл-дабъл беше Борис Матраков – 25 точки, 9 борби и 8 асистенции. Георги Георгиев вкара 18 точки, а Стефан Ангелов – 11. С 10 се отчете Калоян Николов. Много силен мач за София Лайънс направи Иван Василев, който вкара 18 точки, овладя 8 борби и направи 7 асистенции. Валери Ассев приключи срещата с 12 точки, а Любомир Ангелов – с 11. Внушителните 16 борби пък овладя братът на Любомир Ангелов, а именно Никола Ангелов.

Лъвовете – Ботев 2012 73:96 (21:17; 16:27; 17:30; 19:22) – натиснете върху двубоя, за да видите пълната статистика от него

Лъвовете - Ботев 2012Лъвовете“ започнаха срещата по чудесен начин и в началото контролираха събитията на терена, като за това говори и фактът, че след първата част Ботев 2012 имаше пасив от 4 точки. Статуквото до полувремето обаче се промени и тогава тимът от Враца вече водеше със 7 точки. До края на срещата и двата отбора предложиха много интересни отигравания. „Лъвовете“ опитаха да обърнат развоя на мача, но Ботев 2012 не позволи това да се случи и се класира на финал в турнира за купата на НАЛБ.

Цветан Георгиев от Ботев 2012 приключи с 20 точки и 6 асистенции. По 19 точки вкараха Христо Цеков (8 борби) и Филип Каменов (13 борби). Христо Цветков се отчете с 9 точки и 7 борби, а по 8 точки реализираха Албертин Йорданов, Саша Стаменов (6 борби) и Михаил Иванов (8 борби). Силен мач за Лъвовете направи Христо Владимиров, който вкара 22 точки. Георги Димитров реализира 18 (4/7 от тройката), а Борислав Георгиев – 14. С по 8 точки останаха Христо Христов и Борислав Лашев (8 борби). 9 борби пък овладя Никола Михайлов.

И така на финал ще се срещнат много силните отбори на Хелга и Ботев 2012, а за бронзовите медали ще спорят талантливите и сърцати тимове на София Лайънс и Лъвовете.

Мачът за трето място е на 12.07.2014 година от 13:00 часа. След него ще се проведат 3 конкурсаконкурс за стрелба от линията за наказателни удари, конкурс за стрелба от зоната за три точки и конкурс по забивки. Интересен факт е, че в журито за конкурса по забивки ще са популярни баскетболни личности. На 12.07.2014 година от 16:00 часа е финалът в турнира за купата на НАЛБ. След него ще се проведе и награждаването.

ИгриОчаквайте много и интересни игри с публиката.

Каним всички приятели на баскетбола в зала Овергаз Арена!

Съжаляваме за причиненото неудобство относно моментния изглед на сайта. Работи се по въпроса и се надяваме, че съвсем скоро всичко ще бъде наред.

Какво предстои?

Очаквайте съвсем скоро да бъде създадено събитие във Фейсбук относно финалите в турнира за купата, като се надяваме 12.07.2014 година да се превърне не само в празник за НАЛБ, а и за баскетбола въобще. Очаквайте и статия с информация за турнир 3X3. Очаквайте и нов артикул на НАЛБ. Съвсем скоро очаквайте и информация за предстоящия сезон 2014/2015.

Благодарим за огромния интерес! Надяваме се, че не оставате разочаровани. Още веднъж благодарим и на всички участници в турнира за купата на НАЛБ и се надяваме, че ни предстоят още много баскетболни срещи.

За повече информация и много интересни снимки, както и клипове, можете да посетите и страницата на НАЛБ във Фейсбук – https://www.facebook.com/NALB.BG