Христо Гатев – MVP на десетия кръг в I дивизия

570

Христо ГатевХристо Гатев от отбора на Олд Таймърс е най-полезният състезател на десетия кръг в първа дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София за сезон 2016/2017. Гатев ще получи наградата си в Неделя, на 11.12.2016 година, когато неговият тим се изправя срещу Олд Старс 22 от 16:30 часа в зала Овергаз АренаТУК можете да откриете и пълната програма. ТУК пък можете да си припомните критериите за определяне на най-полезен състезател на кръга.

Отборът на Олд Таймърс продължава да се представя чудесно от началото на сезон 2016/2017 в Националната аматьорска лига по баскетбол. „Старовремците“ заемат второто място във временното класиране с баланс от 8 победи и 2 загуби. Последната победа на тима дойде трудно след оспорван мач срещу Рейнджърс, като в края Олд Таймърс се наложи с 6 точки разлика. Христо Гатев бе на познатото си високо ниво и въпреки че сполучи едва при 1 от 7 опита от зоната за три точки, той завърши с 23 точки, 14 борби и 5 асистенции, като срещу него бяха извършени и цели 8 нарушения. Всичко това донесе на Гатев коефициент от 32. Преди началото на сезона от Олд Таймърс привлякоха цели 7 нови състезатели, като бързо тимът започна да бъде спряган и като основен фаворит за титлата и с възможности да детронира Брикс. Въпреки че според мнозина „на хартия“ Олд Таймърс в момента разполага с най-силния и дълбок състав, несъмнено тимът има да извърви още дълъг път преди да се сработи на необходимото ниво. А дотогава в голяма част от случаите и индивидуалните качества на отделните състезатели вероятно ще бъдат достатъчни, за да продължава тимът победния си ход. Въпреки невероятната конкуренция в отбора Христо Гатев отново е негов лидер и се представя блестящо. Преди началото на сезон 2016/2017 за 62 мача в кариерата си в НАЛБ Гатев записва средни показатели от 26.2 точки, 9.9 борби, 4.2 асистенции, 1.5 откраднати топки и 0.9 чадъра. През настоящия сезон за 10 мача има 19.7 точки, 9.0 борби, 4.9 асистенции, 0.8 откраднати топки и 1.7 чадъра средно на мач. За кариерата на Христо Гатев в Националната аматьорска лига по баскетбол може да се пише много. Два пъти вицешампион с Олд Таймърс, най-полезен състезател на месеца 3 пъти, най-добър реализатор в редовния сезон през сезон 2015/2016, топ реализатор в плейофите 2 пъти, 10 пъти MVP на кръга, един от 17-те състезатели с трипъл-дабъли в историята на НАЛБ и състезателят с най-много точки в своя трипъл-дабъл – 41 точки, 16 борби и 10 асистенции. Рекордьор за най-много точки в един мач – 57, постигнат през сезон 2013/2014. Христо Гатев е втори най-добър реализатор в историята на НАЛБ, като до момента има 1823 точки. По всяка вероятност втори ще достигне и до „milestone“-а за точки – 2000, а по всяка вероятност ще стане и първият състезател, който първо достига до „milestone“ не за мачове, както можете да прочетете ТУК. Гатев стартира насотящата кампания и като номер 5 във вечната класация за най-много асистенции в НАЛБ, номер 12 в класацията за най-много борби и номер 16 при най-добрите блокировачи. И така след 72 мача в кариерата си в Националната аматьорска лига по баскетбол напълно заслужено Христо Гатев за пореден път записва името си в историята. Интересен факт е, че след обявяването на първите 10 награди за най-полезен състезател на кръга в първа дивизия от първенството на НАЛБ за сезон 2016/2017 печелившите са представители на 10 различни отбора – факт, който говори достатъчно красноречиво за оспорваността на шампионата.

Христо ГатевНай-много точки за класацията за най-полезен състезател на кръга събра Христо Гатев от Олд Таймърс. Той постигна коефициент от 32, а тимът му се наложи с 6 точки разлика над Рейнджърс. Така Гатев събра 26 точки за класацията. След него е Владмир Петров от Дефект-Вип Рипеър с 24 точки за класацията (коефициент от 25 и победа на тима му с 1 точка разлика над Ботев 2012). Трето място заема Ясен Кръстев от Дефект-Вип Рипеър с 22 точки за класацията (коефициент от 23). Георги Гулабчев от Олд Таймърс е с коефициент от 26 и 20 точки за класацията. Топ 5 допълва Васил Костов от София Лайънс с 16 точки за класацията (коефициент от 21 и победа на тима му над Микс с 5 точки разлика).

Иван ИлчевНай-висок коефициент в кръга (на база на статистиките, а не на класацията за най-полезен състезател) постигна Иван Илчев от АктивТрейдс – 35. Христо Гатев от Олд Таймърс, Красимир Кирилов от Рейнджърс и Цветан Георгиев от Ботев 2012 завършиха с по 32. След тях се нарежда Владимир Миленков от Норт Уест с коефициент от 30.

Красимир КириловНай-много точки в кръга вкара Красимир Кирилов от Рейнджърс – 30. Втори е Тони Прокопиев от Олд Старс 22 с 29 точки. Александър Христов от Кучетата от Младост завърши с 25, а с по 24 се отчетоха Орлин Атанасов от Политехника и Любомир Рачев от Кучетата от Младост.

Най-много борби в кръга овладяха Иван Илчев от АктивТрейдс и Горан Кошанин от Олд Таймърс – по 16. Топ 3 допълва Калоян Николов от Норт Уест с 15 борби, а с по 14 овладени топки под двата коша приключиха Георги Вачев от АктивТрейдс, Христо Гатев от Олд Таймърс и Красимир Кирилов от Рейнджърс.

С най-много асистенции в кръга приключиха Радослав Райчев от Политехника и Гълъбин Казълджиев от Рейнджърс с по 8. Трети е Цветан Георгиев от Ботев 2012 със 7, а Хрисимир Димитров от Брикс, Владислав Шуранов от Дефект-Вип Рипеър и Теодор Атанасов от АктивТрейдс се отчетоха с по 6 точни завършващи подавания.

Леон ЛаловНай-добър “крадец” на кръга е Леон Лалов от Норт Уест с 5 откраднати топки. След него с по 4 са съотборниците Матей Митев и Константин Маринов от Микс, Тони Прокопиев от Олд Старс 22, Гълъбин Казълджиев от Рейнджърс, Васил Голов от Олд Таймърс, Александър Христов от Кучетата от Младост и Мариян Калчев от Норт Уест.

Топ блокировачите в кръга са Иван Илчев от АктивТрейдс и Димитър Мещерски от Кучетата от Младост с по 3 чадъра. След тях с по 2 се нареждат Христо Гатев от Олд Таймърс, Мирослав Стефанов от Олд Старс 22, Димитър Гатев от Микс и Васил Костов от София Лайънс.

За историята:

Най-полезен състезател на първия кръг в първа дивизия: Марио Александров (Кучетата от Младост)
Най-полезен състезател на втория кръг в първа дивизия: Димитър Гатев (Микс)
Най-полезен състезател на третия кръг в първа дивизия: Нестор Несторов (Олд Старс 22)
Най-полезен състезател на четвъртия кръг в първа дивизия: Ивайло Константинов (Брикс)
Най-полезен състезател на петия кръг в първа дивизия: Калоян Николов (Норт Уест)
Най-полезен състезател на шестия кръг в първа дивизия: Цветан Георгиев (Ботев 2012)
Най-полезен състезател на седмия кръг в първа дивизия: Владислав Шуранов (Дефект-Вип Рипеър)
Най-полезен състезател на осмия кръг в първа дивизия: Валери Ассев (София Лайънс)
Най-полезен състезател на деветия кръг в първа дивизия: Теодор Атанасов (АктивТрейдс)
Най-полезен състезател на десетия кръг в първа дивизия: Христо Гатев (Олд Таймърс)

Борис Данаилов и Теодор АтанасовНай-полезният състезател на деветия кръг в първа дивизия за сезон 2016/2017 Теодор Атанасов от АктивТрейдс получи наградата си. Връчи му я младото лице Борис Данаилов, който е съосновател на Националната аматьорска лига по баскетбол и част от екипа на НАЛБ още от сезон 2011/2012. В миналото Данаилов е секретар на Съдийската колегия по баскетбол в София, както и секретар на Съдийската комисия. В момента е част от управителния съвет на НАЛБ и негов секретар. Председател на Дисциплинарната комисия към НАЛБ, част е и от Комисията по обучение и назначения към НАЛБ. Изключителен професионалист, сочен за най-добрия теоретик в баскетболна България, известен и с прозвището си „Живия правилник“.

Не пропускайте да ни следите във Фейсбук, където сме изключително активни: https://www.facebook.com/NALB.BG