Янко Минков – MVP на четвъртия кръг в III дивизия

707

Янко Минков от отбора на Фаворит-Кърджали е най-полезният състезател на четвъртия кръг в трета дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2017/2018Минков ще получи наградата си в Събота, на 28.10.2017 година, когато неговият тим се изправя срещу Ръш Баскетбол от 13:00 часа в зала Овергаз АренаТУК можете да откриете и пълната програма. ТУК пък можете да си припомните критериите за определяне на най-полезен състезател на кръга.

Отборът на Фаворит-Кърджали се представя на много високо ниво от началото на сезон 2017/2018 в трета дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол. Тимът е наследник на Спорт и здраве (Кърджали), който се включва в НАЛБ през сезон 2016/2017, когато участва в турнирите на НАЛБ в Южна България, в Източна България, както и в турнира за купата на НАЛБ. Малко не достигна на отбора от Кърджали да се пребори и за бронзовите медали в турнира на НАЛБ в Източна България. През сезон 2017/2018 тимът, макар и с новото си име Фаворит-Кърджали, се включва в първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол. Факт, който несъмнено заслужава уважение, тъй като тимът от Кърджали изминава сериозното разстояние от Кърджали до София и обратно за своите двубои. И факт, който категорично потвърждава отношението към баскетбола и любовта към играта на всички замесени. Именно безспорното желание на Фаворит-Кърджали да участва в Националната аматьорска лига по баскетбол нямаше как да остави когото и да е безразличен. Затова и програмата в трета дивизия беше съобразена допълнително с тима от Кърджали, който играе поне по 2 двубоя по време на редовния сезон при всяка своя визита в София. Трябва да споменем и че Фаворит-Кърджали има солидна подкрепа и в лицето на фирма АКАДО, която подпомага дейността и на София Хоукс – дългогодишен участник в НАЛБ. Трябва да отдадем заслуженото и на изключително добрата организация във Фаворит-Кърджали, спомагаща баскетболните мечти на състезателите в Кърджали, свързани с НАЛБ, да станат реалност. Освен всичко това, трябва да отчетем още веднъж и изключително доброто начало на Фаворит-Кърджали през сезон 2017/2018. В третия кръг за мнозина изненадващо тимът загуби от Ботев 2012 Б, но пък в четвъртия даде всичко от себе си, налагайки се с 2 точки разлика над един от сочените за фаворити в трета дивизия през настоящия сезон отбор на Мечките. Срещу Мечките много силен мач изигра Янко Минков от Фаворит-Кърджали. Той завърши с 20 точки (5/5 за 2 точки, 3/7 за 3 точки и 1/2 от линията за изпълнение на наказателни удари), 6 борби и 2 асистенции за коефициент от 22. Минков се състезава в Националната аматьорска лига по баскетбол от сезон 2014/2015, когато е част от Мешетата. През сезон 2016/2017 се състезава за Рейнджърс, а по време на турнирите на НАЛБ в Източна България и за купата на НАЛБ е част от Спорт и здраве (Кърджали). За 36 мача преди старта на сезон 2017/2018 роденият в Кърджали 34-годишен състезател има средни показатели от 6.5 точки, 4.0 борби и 1.1 асистенции. За 4 мача през настоящия сезон Минков има 7.2 точки, 4.3 борби и 1.3 асистенции. Имайки предвид важната победа на Фаворит-Кърджали и ключовото представяне на 186-сантиметровия състезател, можем съвсем обективно да отчетем, че напълно заслужено Янко Минков достига до първото си отличие в кариерата си в Националната аматьорска лига по баскетбол точно в 40-ия си мач в НАЛБ.

Най-много точки за класацията за най-полезен състезател на кръга събра Янко Минков от Фаворит-Кърджали. Минков постигна коефициент от 22, а тимът му се наложи с 2 точки разлика над Мечките. Така Минков събра 20 точки за класацията. Втори е Денис Христов от Джедай Мастърс с 19 точки (коефициент от 45 и победа на тима му над Любимец с 26 точки разлика). На трето място е Димитър Георгиев от Фаворит-Кърджали с 12 точки (коефициент от 14). Атанас Атанасов от Стрийт Бенгърс е с 11 точки за класацията (коефициент от 33 и победа на тима му с 22 точки разлика над Скравена). Топ 5 допълва Тома Дончев от Фаворит-Кърджали с 6 точки (коефициент от 8).

Най-висок коефициент в кръга (на база на статистиките, а не на класацията за най-полезен състезател) постигна Денис Христов от Джедай Мастърс – 45. Атанас Атанасов от Стрийт Бенгърс и Александър Анастасов от Ремонт Експерт са с по 33. Кайс Назари от Фантомс е четвърти с коефициент от 30. С по 27 са Йосиф Чернашки от Джедай Мастърс и Ангел Братанов от Ремонт Експерт.

Най-много точки в кръга вкара Йосиф Чернашки от Джедай Мастърс – 31. След него с по 28 са Атанас Атанасов от Стрийт Бенгърс и Денис Христов от Джедай Мастърс. Четвърти е Станислав Воденичарски от Балкан Ботевград с 26. На пето място е Ивайло Иванов от Фантомс с 24 точки.

Най-много борби в кръга овладя Денис Христов от Деждай Мастърс – 22. На второ място е Александър Анастасов от Ремонт Експерт с 18. Топ 3 допълва Емил Емилов от Любимец със 17. На четвърто място се нарежда Калеб Акенс от Фантомс с 16. Станислав Станев от Ръш Баскетбол, Ави Митрани от Стрийт Бенгърс и Антоний Тошев от Ботев 2012 Б са с по 13 овладени топки под двата коша.

С най-много асистенции в кръга е Петър Данчев от Ремонт Експерт – 8. Съотборниците Ивайло Иванов и Кайс Назари от Фантомс, както и Драгомир Цанов от Ремонт Експерт са с по 6. С по 5 откраднати топки завършиха съотборниците Иван Иванов, Цветомир Бенчев и Марин Иванов от Балкан Ботевград, Димитър Георгиев от Фаворит-Кърджали и Николай Георгиев от Фантомс.

Най-добър “крадец” на кръга е Кайс Назари от Фантомс със 7 откраднати топки. Втори е съотборникът му Калеб Акенс с 6. Борислав Георгиев от Скравена, Ангел Братанов от Ремонт Експерт и Йосиф Чернашки от Джедай Мастърс останаха с по 5 откраднати топки.

Топ блокировачът в кръга е Александър Анастасов от Ремонт Експерт с 6 чадъра. След него с 4 е Димитър Георгиев от Фаворит-Кърджали. Трети е Калеб Акенс от Фантомс с 3. Мирослав Михайлов от Ръш Баскетбол, Васил Василев от Балкан Ботевград, Ави Митрани от Стрий Бенгърс, Никола Николов от Ботев 2012 Б, Мартин Киров от Ремонт Експерт и Йордан Иванов от Бойз Фром Да Хууд завършиха мачовете на своите тимове с по 2 блокирани стрелби на противникови състезатели.

За историята:

Най-полезен състезател на първия кръг в трета дивизия: Ави Митрани (Стрийт Бенгърс)
Най-полезен състезател на втория кръг в трета дивизия: Станислав Воденичарски (Балкан Ботевград), Месут Мюмюн (Фаворит-Кърджали)
Най-полезен състезател на третия кръг в трета дивизия: Атанас Атанасов (Стрийт Бенгърс)
Най-полезен състезател на четвъртия кръг в трета дивизия: Янко Минков (Фаворит-Кърджали)

Не пропускайте да ни следите във Фейсбук, където сме изключително активни: https://www.facebook.com/NALB.BG