12/14 от тройката, Матей Митев

593

Матей МитевСлед като наскоро представихме две уникални постижения на Иван Ненчев от Кучетата от Младост, за които можете да прочетете ТУК и ТУК, сега е ред на ново такова. Дело на Матей Митев от отбора на Тънкаж.

На 4 Юли 2015 година отборът на Тънкаж се изправи срещу София Булс в мач от груповата фаза в турнира за купата на Националната аматьорска лига по баскетбол за сезон 2014/2015. И въпреки че и двата отбора нямаха шанс да продължат напред, срещата несъмнено остава в историята. ТУК можете да гледате пълен запис от двубоя.

А основната причина срещата да се превърне в историческа се казва Матей Митев. Той успя да постигне нещо уникално, реализирайки 12 тройки в мача. Още по-интересното е, че той стори това от едва 14 опита (86% при стрелбата от зоната за три точки). Митев завърши срещата с 50 точки, с което остана и на 7 точки от рекорда на Христо Гатев за най-много точки в един мач.

Предишният рекорд за най-много тройки се държеше от Васил Голов от Олд Таймърс – 11, който издържа повече от година.

Матей Митев подобри рекорда около 3 минути преди края на срещата, мачът беше прекъснат, а той заслужено получи аплодисменти както от своите съотборници и публиката, така и от противниковия отбор.

Направихме всичко възможно, както и след първия куадрипъл-дабъл на Иван Ненчев, да намерим повече информация относно подобни постижения в България. За съжаление това отново се оказа невъзможно.

NBAВ NBA, разбира се, това далеч не представлява проблем. А най-удивителното е, че рекордът в NBA за най-много тройки в един мач също е 12. Постигали са го двама състезатели. Единият е Коби Браянт от Лос Анджелис Лейкърс, на 7 Януари 2003 година, срещу Сиатъл Суперсоникс (от 18 опита). Другият е Дониел Маршал от Торонто Раптърс, който реализира 12 тройки срещу Филаделфия 76ърс на 13 Март 2005 година (от 19 опита). Т.е. вече повече от 10 години в NBA никой не е успявал да реализира 12 тройки в един мач.

И така след 21-годишният Ненчев, сега и ненавършилият 21 Матей Митев също записва името си в историята на НАЛБ.

ТУК можете да чуете интервюто с него след края на мача и уникалния рекорд.

А ето го и обновения списък с вечните рекорди в Националната аматьорска лига по баскетбол:

Най-много точки в един мач от един отбор: Брикс – 145

Най-резултатен мач: Блейдс – Хелга 102:101

Най-висок коефициент в един мач: Стефан Георгиев (Олд Старс 22) – 87

Най-много точки в един мач: Христо Гатев (Олд Таймърс) – 57

Най-много тройки в един мач: Матей Митев (Тънкаж) – 12

Най-много борби в един мач: Стефан Георгиев (Олд Старс 22) – 29

Най-много асистенции в един мач: Леон Лалов (Норт Уест), Светлин Йочев (Спортни Настилки-Зуум Дизайн), Ивайло Константинов (Брикс) – 15

Най-много откраднати топки в един мач: Валери Ассев (София Лайънс) – 14

Най-много чадъри в един мач: Христо Гатев (Олд Таймърс) – 8

Не пропускайте да ни следите и във Фейсбукhttps://www.facebook.com/NALB.BG