Велико Минков: Проблемът с баскетбола в България в две минути

533

Велико МинковНашият добър приятел и съмишленик Велико Минков, който през последните няколко месеца живее и работи в САЩ, направи специално обръщение към баскетболната общественост в България.

На 7 Ноември 2016 година Голдън Стейт Уориърс се изправи срещу Ню Орлеанс Пеликанс в Оракъл Арена. Минков присъства на живо на срещата, която се оказва историческа и тъй като именно тогава най-полезният състезател в редовния сезон на NBA през последните 2 години Стеф Къри чупи рекорда за най-много тройки в един мач, реализирайки цели 13 (напомняме, че в НАЛБ заимстваме много от най-добрата баскетболна организация в световен мащаб и също обръщаме внимание на всякакви подобни детайли, както можете да се убедите и в случая за най-много реализирани тройки в един двубой от един състезател).

Велико МинковПо време на въпросната среща Велико Минков записва видео, в което говори за една от съществените разлики в баскетбола в България и в САЩ. Проблематиката очевидно не касае само любимата ни игра, но и за нея вероятно имаме достатъчни факти, подкрепящи изказаната теза. Докато в България е насадено мнението и усещането, че баскетболът принадлежи на тези, които го управляват и държавата се грижи достатъчно добре за съществуването на техния монопол, то в САЩ пазарът отсява това, което си струва. Съвсем логично, нормалната конкуренция води до по-добри резултати във всяко едно отношение, включително и от икономическа гледна точка за държавата.

Минков задава и красноречив въпрос във Фейсбук, където публикува въпросното видео: „Каква е логиката управляващите да ни взимат парите насила с данъците и да казват, че монополната им организация, държала на работа през годините бивши агенти на Държавна сигурност и други храненици, няма алтернатива?“.

„Каква е мотивацията на която и да е организация да прави най-доброто, ако има осигурен монопол?

Няма ли вече десетки компании, които инвестират пари в отборите в НАЛБ и така да се създава устойчиво и пазарно развитие на родния баскетбол?

В България всичко е заложник на уменията и възможностите на едни хора, които получават държавна субсидия.“

Велико Минков завършва с: „Не е популизъм да се твърди, че ако държавата не се намесва в икономиката тя ще се развива супер добре. Популизъм е да се твърди, че след 27 години като продължава да се субсидира още някаква организация от държавата, тя ще се оправи.“

За финал Минков призовава всеки, който споделя мнението му, да сподели и видеото, за да може най-сетне да има равен старт в конкуренцията в баскетбола и така най-добрата организация да се докаже и да направи най-доброто за баскетбола – пазарът ще подкрепи това начинание.

Знаете, че се дистанцираме от всички атаки на каквито и да е организации, които очевидно нямат за цел да развиват любимата ни игра. Всеки сам може да прецени какви са подбудите им. Ние имаме желание да правим изцяло нещо градивно, което се харесва на баскетболните фенове, затова и в случая няма да изразяваме своята позиция по отношение на статуквото в баскетбола в България.

Използваме възможността да благодарим на Велико Минков, че популяризира артикулите на НАЛБ и сред най-добрата баскетболна организация в световен мащаб! Благодарим му и че има „будни“ хора като него, които искат и правят всичко по силите си, за да може родината ни да се развива в по-добра посока! Благодарим и за демонстрираната подкрепа към Националната аматьорска лига по баскетбол!

А сега на вашето внимание представяме видео обръщението, публикувано в YouTube канала на Минков: