Венислав Наумов: Събрали сме се за удоволствието от любимата ни игра

648

НАЛБ - ЕмблемаПродължават интервютата с представители на шестте отбора в Националната аматьорска лига по баскетбол. Състезател от всеки тим ще сподели какви са вижданията на отбора му за надпреварата до момента. Играчите ще кажат и какво смятат, че може да се подобри в НАЛБ. Трети на въпросите отговаря състезателят на Бяс Венислав Наумов.

НАЛБ: Здравей, кажи няколко думи за себе си и за баскетболната си кариера. Как се запали по този спорт?

Венислав Наумов: Здравейте, казвам се Венислав Михайлов Наумов и скоро ще навърша 22 години. По баскетбола се запалих още в първи клас, когато започнаха да набират деца за баскетболния отбор на „БУБА Баскет“. Динамиката и сложността на играта много бързо се превърнаха в моя страст. За съжаление, кариерата ми в баскетболен клуб приключи след 2-3 години. По-нататъшният ми допир до играта се осъществяваше с игра навън – по дворовете на училищата и многото организирани стрийтбол турнири.

Бяс - ЕмблемаНАЛБ: Как се решихте да участвате в НАЛБ със съотборниците ти? Трудно ли беше да се организирате?

Венислав Наумов: За създаването на лигата разбрах от Мартин Механджиев. Един ден, докато играехме в двора на Втора английска гимназия, подхвърлих идеята на хората, които си се събираме, да се пробваме в тази новооткрита лига. Идеята беше много добре приета и дори стигнахме до момент, в който трябваше да решаваме кои от нас да участват в отбора, защото желаещите бяхме повече от 12 души. По този начин сформирахме отбор от хора, които никога не са играли организиран баскетбол заедно, но бяхме решени да започнем да го правим.

НАЛБ: Какво смяташ за останалите отбори в лигата? На ниво ли е спортсменският дух?

Венислав Наумов: Повечето състезатели от отборите в лигата са с известна спортна кариера и с история. Това са хора, които са играли баскетбол заедно и преди тази лига. Всичко това говори, че тези отбори са на доста добро ниво. Наблюденията ми са, че абсолютно всички драпат със зъби и нокти към първото място, но тази борба се осъществява в една изключително благоприятна и приятелска атмосфера, в която преобладава спортсменството. Всички знаят, че сме се събрали за удоволствието и за приятните емоции, които предоставя любимата ни игра.

Венислав НаумовНАЛБ: На кое място виждаш отбора си в края на сезона? Искаш ли да отличиш някого до момента?

Венислав Наумов: Както споменах по-рано, БЯС е отбор от хора, които никога не са играли баскетбол заедно преди тази лига. В течение на първенството отборът премина през известни кризи, като доста от момчетата загубиха желание и напуснаха отбора. На тяхно място дойдоха нови оптимистично настроени хора с желание за игра. Целта на отбора ни е да се представим възможно най-достойно и със сигурност ще се борим до последно, за да станем от първенците в лигата. С голямо удоволствие искам да отлича моя много добър приятел, най-бесния от състава на БЯС – Христофор Пешлеевски. Това е човекът, който се раздава винаги до краен предел и винаги излиза за победа. Това е човекът, който прави БЯС по-опасен отбор. Адмирации и към всички останали момчета от отбора.

НАЛБ: Какво смяташ за организацията в Националната аматьорска лига по баскетбол? Има ли нещо, което считаш, че трябва да се подобри?

Венислав Наумов: Организацията е на доста добро ниво. Всички изпълняват своите длъжности с любов и старание. Нещата, които според мен трябва да се подобрят, са: да се включи статистика за отборите и играчите; да се привлекат повече отбори (което мисля, че от следващия сезон ще се реализира); НАЛБ да придобие повече публичност; естествено да се подобри материалната база, но всичко това ще се постигне стъпка по стъпка.

НАЛБ: Как виждаш бъдещето на НАЛБ? Смяташ ли, че лигата има потенциал за сериозно развитие?

Венислав Наумов: С интересните, динамични, драматични и завързани двубои между отборите, с желанието, с което участват всички, от състезателите до ръководството, мисля, че лигата ще има светло и преуспяващо бъдеще.

Бяс - ОтборНАЛБ: Ръководството на НАЛБ изказва своите благодарности на теб и на целия отбор за участието и голямото желание за игра! Успех занапред!

Венислав Наумов: Благодарим от все сърце! Успех и на Вас!