Александър Войнов: Играем интересни мачове, но основната ни цел е да се забавляваме

842

НАЛБ - ЕмблемаОт днес в продължение на 6 седмици представител на всеки от шестте отбора в Националната аматьорска лига по баскетбол ще сподели какви са вижданията на отбора му за надпреварата до момента. Състезателите ще кажат и какво смятат, че може да се подобри в НАЛБ. Интервютата с отборите ще бъдат вземани в реда на записване, а първи на въпросите отговаря състезателят на Локомотив Александър Войнов.

НАЛБ: Здравей, кажи няколко думи за себе си и за баскетболната си кариера. Как се запали по този спорт?

Александър Войнов: Запалих се по баскетбола, когато бях ученик в седми клас. Тогава играех в отбора на училището си. В клуб винаги съм бил в Локомотив, докато бях подрастващ, а това бяха и най-готините ми години. Последната година, когато бях старша възраст обаче, на републиканското първенство във Варна, скъсах бедрения си мускул, следваха две операции и според думите на лекарите, никога повече нямаше да играя баскет. След година и половина обаче се върнах на терена. Играх в Германия 4 месеца, след което се върнах в България и за кратко останах без отбор. После ходих на проби в отбора на Видин, като там играх 2 години. Там обаче скъсах ахилес и спрях с баскета… Поне докато не разбрах, че се организира нова аматоьрска лига, и то в залата, в която съм израснал. Зарадвах се много, защото отново предстоеше да правя това, което обичам, за което Ви благодаря.

Локомотив - ЕмблемаНАЛБ: Как се решихте да участвате в НАЛБ със съотборниците ти? Трудно ли беше да се организирате?

Александър Войнов: Когато чух, че се организира нова аматьорска лига в залата, в която съм израснал, веднага звъннах на бившите си съотборници. Те реагираха мигновено и се съгласиха да направим отбор и да участваме.

НАЛБ: Какво смяташ за останалите отбори в лигата? На ниво ли е спортсменският дух?

Александър Войнов: Мисля, че отборите в лигата са добри. Отборът на Своге, например, до миналата година играеше в А Група. В Орландо също има доста бивши играчи. През втория полусезон, след картотеката на някои нови състезатели, мачовете станаха още по-интересни и завързани. Относно спортсменския дух – определено го има, защото всички отбори са дошли с ясната идея и цел да играят баскетбол и да се забавляват на терена.

Александър ВойновНАЛБ: На кое място виждаш отбора си в края на сезона? Искаш ли да отличиш някого до момента?

Александър Войнов: Виждам отбора си на първо място в края на сезона, естествено. Няма да е лесно, защото Своге са стабилен отбор и мисля, че с тях ще е основната ни борба за златото.

НАЛБ: Какво смяташ за организацията в Националната аматьорска лига по баскетбол? Има ли нещо, което считаш, че трябва да се подобри?

Александър Войнов: Организацията е на ниво. Всичко се прави както трябва, благодарение на организаторите, които вършат работата си чудесно. Харесва ми, че лигата не е направена с меркантилна цел, а за да може да се играе баскетбол. Хубаво ще е лигата да има и свой официален сайт, а и да започне да се води статистика от мачовете, като тя, заедно със снимките и статиите, да бъдат на едно място. Вярвам, че всичко това ще стане скоро. Все пак, лигата е създадена едва преди няколко месеца.

НАЛБ: Как виждаш бъдещето на НАЛБ? Смяташ ли, че лигата има потенциал за сериозно развитие?

Александър Войнов: Мисля, че лигата има потенциал за развитие и още следващия сезон отборите ще са доста повече, защото много момчета обичат играта, а няма къде да играят. Тук е точното място. Ако се намери спонсор на лигата, ще стане още по-добре откъм финансова гледна точка и мисля, че в тази насока са заложени най-сериозните перспективи за лигата.

Локомотив - ОтборНАЛБ: Ръководството на НАЛБ изказва своите благодарности на теб и на целия отбор за участието и голямото желание за игра! Успех занапред!

Александър Войнов: Желая успех на ръководството на лигата и Ви благодаря от името на целия ми отбор, че я създадохте!