Блиц интервю с Боян Гагов, Паляците (София)

618

Боян ГаговОт Националната аматьорска лига по баскетбол продължаваме да ви запознаваме още по-подробно с отборите, които участваха в турнира на НАЛБ в Южна България през сезон 2015/2016.

На въпросите ни сега отговаря Боян Гагов от отбора на Паляците (София). Отборът на Паляците е дългогодишен участник в НАЛБ, но взе решение да участва и на турнира в Перущица, проведен на 21 и 22 Май 2016 година.

„Паляците“ завършиха на трето място в турнира, а вижте какво сподели Боян Гагов:

Здравей, завърши турнирът на НАЛБ в Южна България. Каква е равносметката ти за представянето на Паляците (София) и като успешен ли можеш да го определиш за своя отбор?

Боян Гагов: Таванът ни беше по-висок, но с оглед на обстоятелствата сме доволни от третото място. Във всеки един от четирите ни мача играхме само с 5 човека, но въпреки това не отстъпвахме на никой и демонстрирахме завидна физическа форма и мъжество. Мисля, че спечелихме симпатиите на безпристрастните фенове, получихме възможност да се запознаем с момчета от цялата страна, запалени по любимата игра и да изкараме 2 страхотни дни в Перущица. Определено смятам участието ни за успешно.

Редно е да отворим темата и за разширението на НАЛБ в цялата страна и възможността за първенства в различни региони. Знаеш, че именно сезон 2015/2016 даде началото на тази мисия за разпространяване на идеята и популяризиране на баскетбола в цялата страна. През този сезон за първи път стартирахме с първенство в Централна България. Една от основните идеи на турнира в Южна България беше да бъде презентирана дейността на НАЛБ. Смяташ ли, че участниците останаха удовлетворени от видяното и правилна ли е посоката е според теб?

Боян Гагов: Смятам, че има нужда от аматьорски баскетбол не само в София, но и в цяла България. Всички, които живеят с играта, заслужават да имат място, където да се състезават. Мисля, че отборите в Перущица останаха доволни от видяното, сами демонстрираха приятен баскетбол и спортсменство, а посоката е ясна – повече първенства и подобни турнири.

Искаш ли да отличиш някого от своя отбор? От друг отбор?

Боян Гагов: Всички „Паляци“ заслужават похвала. 4 мача и 160 минути без смяна за по-малко от 48 часа, дали са всичко от себе си и са се върнали с медал – няма как да не ги отлича.

Васил Костов и Мартин Механджиев играха във всички мачове и доминираха, което се вижда и от индивидуалните класации. Илиян Василев демонстрира много класна игра в защита и също изигра 4 мача без смяна.

Бойко Петков, Джордже Даскалович и Христо Владимиров-Професора пък изиграха по 2 пълни мача в рамките на един ден и показаха защо са от класните имена в НАЛБ.

Допаднаха ми също така Лайънс, които играха с огромна тактическа дисциплина и отборен дух. От отборите, с които играхме, индивидуална класа демонстрираха Янко Желев и Атанас Атанасов от Хасково.

ПаляцитеРазкажи ни малко повече за Паляците (София). Как беше създаден, как се запознахте с НАЛБ, какви трудности срещнахте, през какво преминахте, какви са намеренията и очакванията ви за бъдещето? Турнир за купата в София, сезон 2016/2017?

Боян Гагов: Паляците е доказан отбор в НАЛБ и много хора познават стила ни. За съжаление датите на турнира не ни позволиха да сме в пълен състав. Въпреки това имахме огромно желание да играем и затова обединихме сили със състезатели от други отбори. В крайна сметка бяхме 3 момчета от Паляците, двама от Хоукс и по един от Рапидо и Саут Парк. Не бяхме играли заедно в тази конфигурация, но мисля, че се представихме на ниво и резултатът е на лице.

За купата ще играем, но вероятно в оригиналния си състав. За следващия сезон също смятаме да се състезаваме в лигата.

Какво те мотивира да се ангажираш организационно с тима? Много усилия ли ти коства?

Боян Гагов: Всички момчета демонстрираха сериозно отношение и не се наложи да полагам много усилия в организационен план. Когато става въпрос за баскет – допълнителна мотивация не ни е нужна.

Какво смяташ за организацията в НАЛБ?

Боян Гагов: За пореден път от НАЛБ доказаха, че предлагат аматьорски баскетболен продукт без конкуренция в България.

Обратната връзка е много важна за нас. Със сигурност има много работа преди предстоящото първенство на НАЛБ в Южна България. Има ли обаче нещо, което видя на турнира в Перущица, което смяташ, че е добре да се подобри?

Боян Гагов: Залата е отлична и щеше да е приятно да е по-пълна. Сигурен съм, че догодина на подобен турнир ще има и по-голям интерес от страна на феновете.

Въпреки че сезон 2014/2015 беше много силен и сполучлив, със сигурност сезон 2015/2016 е още по-добър за НАЛБ. Може би разделението на дивизии в София допринесе за допълнителен интерес. Именно през настоящия сезон стартирахме и с първенството в Централна България, и с още куп други инициативи. Поставихме основите и в Южна България. Какви перспективи виждаш пред каузата на НАЛБ?

Боян Гагов: Пътят е регионални лиги, в които феновете на баскетбола да могат да играят всяка седмица, както това се случва в София от няколко сезона и както от тази година се случва в Централна България. Турнири като този в Перущица са истински празник, но за да се популяризира баскетболът е важно да има мачове всяка седмица, а не само за един уикенд.

Паляците1Какво би казал на тези, които се чудят дали да участват в НАЛБ?

Боян Гагов: Да не се чудят, а да участват!

Благодарим много! Пожелаваме успех на теб и на целия ти отбор! Благодарим за сериозното отношение и се радваме, че сте част от НАЛБ!