Боян Гагов: Логичният следващ етап от развитието на НАЛБ е намирането на сериозен спонсор

436

Боян ГаговСлед като вече състезатели и треньори от всички отбори дадоха интервюта за Националната аматьорска лига по баскетбол, сега се ориентираме към няколко бонус интервюта. ТУК можете да видите всички интервюта от създаването на НАЛБ до момента.

Най-вероятно това е и последното интервю за сезона. На въпросите отговаря Боян Гагов – капитанът на отбора на Паляците. Гагов играе в НАЛБ за трети пореден сезон, а през последните два попада във втората петица на лигата. Към тези факти веднага прибавяме и сериозната визитка на Боян Гагов – както в спорта, така и извън него. Всичко това предполага интересно четиво:

НАЛБ: Здравей! Разкажи ни малко повече за своята баскетболна история. Как започна всичко и как стигна до НАЛБ?

Боян Гагов: С баскетбола започнах късно, запалих се някъде на 15 години. За всички професионални отбори, на тази възраст и с ръст от 1.87 м., не бях особено атрактивен :). Тренирал съм основно в училищни отбори и на улични площадки, което ми позволи да се запозная с много хора, запалени по играта. Радвам се, че не се отказах и вече 15 години този спорт е моя голяма страст. Играл съм във всякакви турнири и състезания на училищно и университетско ниво. За жалост, след като завърших, в България имаше един период от време, в който нямаше аматьорски лиги и хората, които не се състезават професионално, практически нямаше къде да продължат да играят организирано. Радвам се, че все пак с времето се появиха различни аматьорски лиги, като НАЛБ, които дават възможност на много хора, които не спортуват професионално, да продължат да се състезават. В НАЛБ попаднах случайно, един колега от работа, Павката, ме запали. Останах доволен от лигата и като организация, и като атмосфера. Това е една от причините да се ангажирам и със създаването на Паляците. Като взема под внимание всички фактори, смятам, че в момента НАЛБ е най-добрата лига за аматьорски баскетбол в България.

ПаляцитеНАЛБ: Отборът на Паляците участва за втора поредна година в НАЛБ. След турнира за купата миналата година, тимът се утвърди като един от най-добрите в лигата и продължава да се представя все по-добре. На какво отдаваш видимия напредък?

Боян Гагов: Паляците е един изключително амбициозен проект и смятам, че отборът ни извървя дълъг път през последните 2 години. Миналият сезон беше изпълнен с много приятни моменти, но изпитахме огромно разочарование след отпадането от София Булс в първенството. Те играха отлично и заслужено продължиха. Затова се постарахме да компенсираме с добра игра в турнира за купата. Определено това второ място ни кара да сме по-амбицирани и да се целим в призовите места в първенството през този сезон. Ако успеем, ще сме много доволни, защото в момента конкуренцията на върха в лигата е огромна. Като състав смятам, че се развиваме и се допълваме доста добре. В началото на сезона загубихме няколко много класни състезатели, но на тяхно място дойдоха отлични момчета. Предишната година залагахме повече на младостта, а сега разчитаме повече на опита. Към едно солидно ядро от играчи като Мартин Милиев, Христо Владимиров, Виктор Мишев и Калин Златанов прибавихме доста атлетизъм и разнообразие в атака. Смятам, че новите ни момчета Асен Милушев, Милен Виденов, Бойко Петков и Теодор Велчев не само вдигат класата на Паляците, ами и тази на лигата като цяло.

НАЛБ: Искаш ли да отличиш някого? Съотборник, съперник, отбор?

Боян Гагов: Асен Милушев определено е един от най-нестандартните центрове в лигата и с борбата си под двата коша напомня на Денис Родман в най-силните му години. Също така притежава поглед върху играта и е много солиден в нападение. В послените мачове Мартин Милиев много вдигна нивото си и често е сред най-добрите подавачи. Това, в комбинация с атлетизма на Теодор Велчев, скоростта на Калин Златанов и опита на Милен Виденов, ни дава самочувствие преди плейофите. За разлика от миналата година, благодарение на Христо Владимиров и Бойко Петков, притежаваме и отлични стрелци, а играта ни в защита на моменти може да спре дори най-добрите отбори в лигата. От останалите отбори отлично впечатление прави Джордже Даскалович, който винаги е в основата на всеки успех на Лъвовете. Не мога да не отбележа и отбора на Олд Таймърс, който в дебютния си сезон се представя много добре. Радвам се, че лигата освен това запази и почти всичките си атрактивни играчи като Мартин Механджиев, двамата Георги Георгиев (от Локомотив и София Булс), Антон Миленков и Георги Брестнички от Хелга.

ПаляцитеНАЛБ: За втора поредна година попадаш във втората петица на НАЛБ. Важни ли са тези индивидуални награди за теб?

Боян Гагов: Винаги е приятно да получиш признание за положените усилия, но в случая приемам наградата като постижение на целия тим. „Паляците“ играем отборен баскетбол и печелим мачове, а това е основен фактор за постигането на индивидуални успехи. Както се видя от идеалните петици – само ние и Локомотив имаме трима играчи там, а като класа имаме още няколко момчета, които биха могли да са в такава класация всеки сезон. Да се надяваме, че ще успеем да излъчим и MVP на финалите.

Иначе в индивидуален план, особено с оглед и на играчите, които се състезават в лигата в последните 2 години, смятам, че участие в първата или втората петица на НАЛБ е сериозен успех за всеки състезател. Има много играчи, които се трудят здраво и много се радвам, че благодарение на тази класация, има възможност да бъдат отличени.

НАЛБ: Ти си участвал в лигата и през трите сезона, като в първия се състезава за отбора на Светкавица. Как виждаш развитието на НАЛБ?

Боян Гагов: Лигата върви по възходяща траектория. Увеличават се броят на отборите и качеството им; постоянно има оспорвани мачове, които се решават в последните секунди и има все повече класни изпълнители. Доказателство за това са множеството мачове, решени с по 1-2 точки разлика или след няколко продължения. Съдийството също е на много високо ниво, като лигата направи страхотен „трансфер“ с привличането на Марин Механджиев. Запазват се също и прекрасни традиции като Мача на звездите, наградите за играч на кръга, идеалните петици.

Голяма стъпка напред е добавянето на пълнa статистикa за всеки от мачовете. Това позволява на играчи, които не блестят с реализаторски умения, да получат подобаващо признание за приноса си.

ПаляцитеНАЛБ: Как намираш лигата в организационен план?

Боян Гагов: Организацията е на ниво и това си личи и по увеличения брой участници тази година. Всички отбори, които завършиха миналия сезон, се завърнаха, което винаги е добър атестат. Харесва ми, че има пълна прозрачност в организационен план и че правилата, приети от всички отбори, се прилагат с еднакъв аршин. Големият проблем остава материалната база, но там разчитам, че и от ръководството на Локомотив ще вземат мерки в даден момент, след като оценят потенциала на лигата.

НАЛБ: А какви перспективи виждаш пред нея?

Боян Гагов: Мисля, че се върви по правилен път. Създаде се сайт на лигата, появяват се спонсори, отборите са доволни. Основна причина за това е, че за организаторите приоритет е радостта от баскетбола, а не материалната облага. Очаквам този дух да позволи на лигата да се разраства с всяка изминала година. Ако това стане, предполагам, че ще се обособят различни дивизии. Надявам се с развитието на лигата да се увеличи и интересът на спонсори и медии, което би бил един логичен следващ етап.

Боян ГаговНАЛБ: Последно… Кой ще стане шампион в НАЛБ през този сезон?

Боян Гагов: Много труден въпрос. Конкуренцията за призовите места тази година е наистина свирепа. След няколко контузии на основни състезатели Локомотив загуби някои мачове, но остава един от главните фаворити. Хелга все повече влиза във форма и през втория полусезон е без загуба. В момента изглежда като отбор, решен да защити титлата си. Олд Таймърс притежава много ярки индивидуалности. Ако успеят да играят отборно в плейофите, ще се борят поне за място на финала. Блейдс също има амбиции за по-предно класиране от третото си място през миналата година. Те успяха да запазят ядрото си, а добавиха и повечко ръст в подкошието. Мисля, че са изключително симпатичен отбор. Естествено ние, Паляците, имаме своите амбиции и знаем, че когато играем на върха на възможностите си, можем да победим всеки. Доказахме го срещу Олд Таймърс и Блейдс. Това ни дава увереност, че можем да го направим и в плейофите.

НАЛБ: Благодарим много! Успех на теб и на целия ти отбор!

Боян Гагов: Успех на лигата и най-вече здраве на всички, свързани с НАЛБ!

Благодарим на Боян Гагов за добрите думи и за отличната оценка, която поставя за работата ни! Логичният следващ етап от развитието на НАЛБ наистина е намирането на сериозен спонсор. Това със сигурност би издигнало организацията ни още по-високо, а нещо такова със сигурност би спомогнало и за отстраняването на единствения проблем около НАЛБ, както казва Гагов – именно настоящите, до известна степен неприветливи, условия в залата на стадион „Локомотив„. Надяваме се, че нещата и в тази насока ще се развият по правилен начин. Пожелаваме успех както на Боян Гагов, така и на всички негови съотборници, а и на отбора на Паляците като цяло!