Боян Гагов: НАЛБ ми даде възможност да се запозная с момчета, които истински се борят за развитието на баскета в България

571

НАЛБОтборът на Паляците е първият, който се записва официално за участие, а това се случва буквално минути след като е пуснато записването. Боян Гагов е капитан на отбора, като той остави отлични впечатления с изявите си през последния сезон. Гагов попадна във втората идеална петица на НАЛБ, а беше избран и за най-полезен състезател в четиринадесетия кръг. Потърсихме го, за да обсъдим предстоящия шампион и перспективите пред лигата.

НАЛБ: Здравей, отборът на Паляците беше един от първите подали заявка за сезон 2013/2014. На какво се дължи това и намирате ли време за подготовка?

Боян Гагов: Като цяло бяхме много доволни както от лигата, така и от турнира за купата на НАЛБ през миналия сезон. Мисля, че се получи една доста приятна атмосфера на повечето мачове, запознахме се с доста хора, които също като нас обичат баскета и се получиха доста завързани мачове. Също така – от организационна гледна точка това е може би най-добре организираната аматьорска лига в София. Това беше и причината да пуснем заявка веднага след като забелязахме, че е почнало записването за новия сезон.

Паляците - ЕмблемаНАЛБ: В първенството завършихте на пето място, но в турнира за купата се представихте изключително силно и завършихте втори след тройна въртележка на върха. Какви са целите пред отбора за предстоящия сезон? 

Боян Гагов: Във всеки мач се стараем да даваме най-доброто от себе си и да търсим победата. Мисля, че в рамките на предишния сезон прогресирахме доста като отбор и за нас беше разочарование, че в първенството не се намесихме в битката за медалите. Радослав Конов и Георги Истатков бяха избрани в идеалната петица на лигата, Мартин Милиев и Ицо Блидов показаха постоянство и истинска борбеност, а Виктор Мишев и Калин Златанов се включваха много силно, винаги когато можеха да дойдат за мачовете. В турнира за купата Ицо Владимиров се показа като истински лидер и компенсира липсата на контузения Кирил Вълков. Именно в турнира за купата играхме истински Паляците-баскетбол и сме доста по-доволни от постигнатото.

Смятам, че ако запазим това ядро и успеем да надградим върху играта от миналата година, имаме реални шансове за призовата тройка. Вярвам в момчетата и мисля, че тази година ще сме още по-добри.

НАЛБ: Ти участва и в първия сезон в НАЛБ, а отборът на Паляците се включи от втория. Как намираш нивото в лигата и усеща ли се подобрение?

Боян Гагов: Нивото определено се вдига с всеки един сезон. В лигата играят доста качествени момчета и наистина силни отбори, но това, което особено ми харесва, е израстването на отборите от втората половина на таблицата. Те привлякоха нови класни състезатели, развиваха се като отборен дух и направиха мачовете в лигата значително по-равностойни. Пример за това са изненадите, които отборите на Светкавица и София Булс поднасяха в шампионата, както и тройната въртележка в турнира за купата.

Боян ГаговНАЛБ: Как намираш лигата в организационен план?

Боян Гагов: Аз лично съм много доволен. Всичко около картотеките и мачовете протича гладко и правилата важат еднакво за всички отбори. Основна заслуга за това има Мартин Механджиев, който освен с баскетболни умения, ми направи отлично впечатление с организаторските си качества и всеотдайност. В това отношение действително се радвам, че НАЛБ ми даде възможност да се запозная с подобни момчета, които истински се борят за развитието на баскета в България.

Харесвам също статиите и снимките от всеки кръг, както и индивидуалните награди в различни категории, резултат от партньорството на НАЛБ с Airball.bg и в частност Дидо Калайджиев. От този сайт също така осигуряват награда за най-полезен състезател на всеки кръг. Също смятам за отлична идеята за провеждане на мач на звездите, който представлява допълнителен стимул за играчите през сезона и се превръща в истински празник на баскетбола.

Боян ГаговНАЛБ: А какви перспективи виждаш пред лигата?

Боян Гагов: Надявам се през тази година да се увеличи броят на отборите в лигата и да има още повече завързани мачове. Мисля, че предпоставките са на лице. Нямам търпение да видя и как ще изглеждат нещата с въвеждането на статистика за всеки от мачовете, като по този начин признание ще получат не само реализаторите.

Забелязвам и тенденции за изграждане на общност на хора, интересуващи се от баскет около НАЛБ и смятам, че това е наистина позитивно. Разбрах, че тази година също така ще има отстъпки от цената на карти за фитнес за всички в лигата, а също така и преференциални цени в някои заведения. Надявам се освен за изграждане на приятелства, това също да спомогне и за намирането на спонсор на лигата.

НАЛБ: Благодарим много! Успех на теб и на целия ти отбор през новия сезон!

Боян Гагов: И аз благодаря. Надявам се и през новия сезон да има много интересни мачове, а победителят да не е ясен до самия край. Пожелавам на всички състезатели да няма контузии, а на лигата – да се наложи като най-добрата аматьорска лига в София.

ПаляцитеИскрено благодарим на Боян Гагов за добрите думи. Наясно сме, че е по-лесно да достигнеш до върха, отколкото да се задържиш на него, а едно такова мнение за НАЛБ може само да ни мотивира да не допуснем разочарование у когото и да е.