Важна информация за плейофите в трите дивизии и за формата в трета дивизия

424

От Националната аматьорска лига по баскетбол бихме искали да припомним два факта, които са ясни преди старта на настоящия сезон, но чиято реализация наближава.

На 21 януари 2018 година приключва първата част от редовния сезон в трета дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол през сезон 2017/2018. 15-те отбора ще са играли по един път по системата „всеки срещу всеки“ и съгласно предложената система, приета с гласуване от участващите отбори, предстои втората част от редовния сезон. В периода 22 януари – 25 февруари отборите се разделят на три групи от по 5 отбора според класирането до момента – първа петица (отбори от 1 до 5), втора петица (отбори от 6 до 10) и трета петица (отбори от 11 до 15). В тези групи отборите отново играят по системата „всеки срещу всеки“ по един път, като резултатите от всички мачове, играни до момента, се зачитат. След изиграването на срещите в тези „петици“ се оформя окончателното класиране от редовния сезон, а независимо от резултатите в „петиците“ отбор няма как да слезе по-ниско от последното място в съответната петица (или да се качи по-високо от първото място в съответната петица). Например, ако отбор завърши на 7-о място от 15-те отбора, независимо от резултатите в „петиците“ отборът ще завърши между 6-о и 10-о място в крайното класиране от редовния сезон. След оформяне на това окончателно класиране предстоят плейофи (в 2 от 3 мача), като всички отбори от трета дивизия участват в осминафиналната фаза (първият почива, вторият играе срещу 15-ия, 3-ият срещу 14-ия и т.н.).

Отборите от първа и втора дивизия играят по различна система (по два пъти „всеки срещу всеки“). След редовния сезон първите 8 отбора играят плейофи, а последните 4 отбора играят в група за оставане в съответната дивизия. След края на първенството предстоят и баражи за оставане/качване в дивизиите.

Важно е да припомним и че от този сезон влезе в сила ново правило, съгласно което само състезателите, играли в поне 3 мача от редовния сезон, ще имат право да участват в плейофите, групите за оставане и баражите. Всички отбори са получили писма по електронната поща, за да бъдат уведомени кои от картотекираните състезатели все още не са изиграли по 3 мача. Правилото е в сила и за новокартотекираните на полусезона състезатели, които трябва да изиграят поне 3 мача за отбора си до края на редовния сезон в съответната дивизия (отново уточняваме и че „петиците“ в трета дивизия са част от редовния сезон).