Важни промени в баскетболните правила

3618

Сезон 2017/2018 в НАЛБ започва, а в баскетбола на световно ниво има сериозни промени, свързани с някои основополагащи правила, приети от Международната федерация по баскетбол (ФИБА). Тъй като срещите в НАЛБ се играят по тези правила, се чувстваме длъжни да запознаем участниците в НАЛБ, а и цялата баскетболна общественост с най-важните промени, засягащи всички, които по някакъв начин са свързани с любимата игра.

Ще споменем общо четири правила, като за първите две няма да даваме визуални примери, защото лесно могат да бъдат обяснени и разбрани, а и не са особено често срещани.

Първо: Състезател, извършил едно техническо и едно неспортсменско нарушение, автоматично се дисквалифицира. Досега това се правеше при извършени две технически или две неспортсменски нарушения, а сега се добавя и гореспоменатата ситуация.

Второ: При отсъдено директно дисквалифициращо нарушение, независимо дали става въпрос за състезател, треньор или друг член на отбора, наказанието винаги е 2 наказателни удара и притежание на топката. Досега имаше случаи, в които наказанието е различно в зависимост от статута на дисквалифицираното лице, а вече санкцията е уеднаквена за всички участници в срещата.

Другите две промени обаче са свързани със ситуации, които се случват много често по време на всеки мач и затова ще ги обясним, включително с нагледни примери.

Първата ключова промяна е свързана с правилата за крачки. Те до голяма степен са уеднаквени с правилата в НБА. Нека наблегнем на няколко нови момента:

1. Когато състезател в движение хване топката или завърши дрибъла си, докато се намира с един крак на пода, той има право да направи две крачки, за да спре, да подаде топката или да стреля в коша. Като пивотиращ крак се определя кракът, който докосне пода на първата крачка (кракът, докосващ пода в момента на овладяването на топката, не се брои като крачка).

2. Когато състезател в движение хване топката, докато се намира с един крак на пода, за да започне дрибъл, той трябва да пусне топката преди втората си крачка (кракът, докосващ пода в момента на овладяването на топката, не се брои като крачка).

3. Важно е да се уточни, че при тези промени става дума за състезател в движение. За състезател, стоящ с двата крака на пода, правилата не са променени, като той например няма право да вдигне пивотиращия си крак, преди да пусне топката за дрибъл.

4. Важно е и да се уточни, че промените важат за състезател в движение, който се намира с един крак на пода. Ако състезателят овладее топката, докато и двата му крака са във въздуха, той отново има право на две крачки, но кракът, който първи докосне пода след овладяването, се брои за първата крачка.

5. Забранява се движението „куц крак“, при което състезател, намиращ се с един крак на пода, хваща топката, отскача и пада на същия крак.

Втората основна промяна е свързана с критерия за отсъждане на неспортсменско нарушение. Досега много често състезатели правеха „тактически“ нарушения, като извършваха откровено нарушение без абсолютно никакъв опит за игра с топката с цел да спрат бърза атака или да предотвратят бързото придвижване на противниковия отбор в прехода от защита към нападение. Въвежда се нов текст в правилото за неспортсменско нарушение, съгласно който такова се отсъжда при всяко ненужно съприкосновение, причинено от защитник без директен опит за игра с топката в опит да спре бърза атака или да предотврати придвижването на противниковия отбор в прехода от защита към нападение, преди да е започнало движението за стрелба. Тези нарушения сериозно намаляваха динамиката и зрелищността на играта и целта на новото правило е този проблем да бъде разрешен. Разбира се, ако съдията прецени, че съприкосновението е пренебрежимо и може да се пусне „авантаж“, той е в пълното си право да го направи, за да не се накъсва излишно играта.

Във видеоклипа, който можете да видите по-долу, са представени ситуации, свързани с правилата за крачки и неспортсменско нарушение, като така се надяваме да онагледим и подобрим разбирането на новите правила.

След окончателното публикуване на Официалните баскетболни правила и Официалните тълкувания към тях от ФИБА, ние от екипа на НАЛБ ще се погрижим да получите пълен достъп до тях на български език, както винаги.

Успешен сезон на всички!