Вижте резултатите от обратната връзка на участниците в НАЛБ относно дейността на НАЛБ

1019

АнкетаОт Националната аматьорска лига по баскетбол постоянно търсим начини да развиваме каузата на НАЛБ все повече. Един от доказано най-успешните начини е чрез обратната връзка на тези, които под една или друга форма са част от тази кауза.

Не са случайни и въпросите в интервютата с представителите на всички отбори, каквито правим всеки сезон. Хубавото е, че над 90% от препоръките, дадени в подобни интервюта от отговорници на отборите, в първите 3 сезона, в четвъртия, настоящия, вече са станали факт.

При над 500 души, които участват активно в мероприятията на НАЛБ само в град София обаче, решихме, че е време да потърсим още по-мащабна обратна връзка. Разбира се, това се случва постоянно и в много разговори, но за да минем едно ниво нагоре и в това отношение, проведохме анкета сред всички участници в Националната аматьорска лига по баскетбол.

Най-напред анкетата беше предоставена на отговорниците на отборите, а постепенно достигна и до почти всички състезатели. В нея се включиха почти 200 души, като най-искрено благодарим на всички, които отделиха по 5 минути, за да допринесат допълнително за развитието на НАЛБ!

Анкетата беше изготвена съвместно с маркетингова агенция, като това си личеше и от начина, по който беше направена. Всеки респондент оцени удовлетвореността си от следните характеристики в НАЛБ (по десетобалната система): цялостна организация, възможност за участие в организиран баскетбол, компетентно съдийство, материална база, схема на състезанията, представяне на индивидуална статистика, дивизии, продължителност, ниво на отборите, размер на таксата за участие, наличие на снимки и видео материали от мачовете, спомени под формата на предмети и артикули, отразяване на НАЛБ в медиите. За всяка от тези характеристики всеки отговорил на анкетата отрази и колко важен за него е даденият критерий като участник в аматьорска лига.

Разбира се, дадохме възможност и на всеки да напише недостатъците на НАЛБ в свободен текст, както и силните страни на организацията. Зададохме въпрос и относно цялостната удовлетвореност от участието в Националната аматьорска лига по баскетбол.

АнкетаЛогично, най-важното нещо за участниците в аматьорска лига по баскетбол е цялостната организация. Най-радващото е, че именно това е характеристиката на НАЛБ с най-висок резултат!!! Участниците в НАЛБ оценяват цялостната организация с оценка от над 9.80! Над 95% от отговорилите поставят оценки 9 или 10 за цялостна организация в НАЛБ. Сред отговорниците на отборите оценката е почти същата. Разбира се, една от най-важните характеристики за участниците е и материалната база. Оценката за материалната база, в която се провеждат мероприятията на НАЛБ, е над 9.50. Сърдечни благодарности на Овергаз Арена!

Възможността за организиран баскетбол също е от важните характеристики за участниците, като и тук оценката на НАЛБ е над 9.30. Друга важна характеристика за участниците е компетентното съдийство, като тук прави впечатление фактът, че оценката за съдийството в НАЛБ сред отговорниците на отборите е над 8.65. Относно съдийството бяха срещнати и доста коментари, като впечатление прави фактът, че състезателите, които са играли професионално и/или са участвали в други аматьорски лиги поставят средна оценка от над 9.50 за съдийството в НАЛБ, като от тези участници се срещнаха и много положителни мнения относно нивото на реферите в НАЛБ. Най-ниската оценка, която получи НАЛБ е за отразяване на НАЛБ в медиите, което по-скоро е препоръка към спортните и баскетболни медии. Оценката тук за НАЛБ е 7.51, но трябва да отбележим и че това е най-маловажният компонент за участниците като част от аматьорска лига – 5.87.

Снимките, видео материалите и спомените под формата на предмети и артикули в НАЛБ са оценени средно с над 9.00. Малко по-висока е оценката за схема на състезанията, както и за продължителността на първенството и турнирите на НАЛБ. Представянето на състезателите с индивидуална статистика е оценено със средна оценка от над 9.40 за НАЛБ, като това също се оказва от важните компоненти сред участниците.

АнкетаОптималната такса за участие според попълнилите анкетата е точно между 100 и 120 лева, т.е. НАЛБ е в „златната среда“.

Средната удовлетвореност на участниците в НАЛБ е оценка от 9.61! 90% от отговорилите са дали оценки от 9 и 10, а 7% са отговорили с 8.

Сред свободните коментари се срещат доста интересни идеи. Като най-често срещан недостатък на НАЛБ участниците определят желанието на НАЛБ да се съобразява на 100% с всички. Друг често срещан недостатък е относно топките, като още за турнира за купата на НАЛБ ще имаме изненада по въпроса. В много свободни коментари е написано и че даденият състезател не може да открие никакви недостатъци към момента.

Сред плюсовете на НАЛБ участниците и в свободни коментари на първо място определят отличната организация. „Цялостно отношение“, „атмосфера“, „материална база“, „желание за развитие“, „ясни правила“ и други също са сред най-често срещаните плюсове, които виждат респондентите в НАЛБ.

След края на проучването, което беше на свободен достъп за всички участници и беше предоставено в организационната група на НАЛБ, в която членуват малко под 500 души, от маркетинговата агенция, без чието съдействие това проучване нямаше да бъде възможно на такова ниво, ни поздравиха за изключителните резултати и ни увериха, че вероятно организациите, които биха постигнали подобен резултат в която и да е сфера в България, не са никак много.

Искаме за пореден път да подчертаем и че положителното мнение за дейността ни и високите оценки, които получихме, ни радват изключително много, но в никакъв случай няма да ни „главозамаят“. Напротив, тези резултати ни мотивират да продължаваме с все повече сили и да бъдем все по-мотивирани да развиваме НАЛБ, а с това и баскетбола в страната. Разбира се, благодарим и за всички отрицателни мнения, като те ще ни послужат като градивна критика и определено ще вземем предвид!

Далече сме от идеята, че сме постигнали всичко или че всичко е перфектно. Напротив, смятаме, че има още страшно много идеи, които трябва да бъдат реализирани. За някои е въпрос на време, за други – на финанси, за трети – и на двете. Вярваме обаче, че рано или късно всички тези идеи трябва да бъдат и ще бъдат реализирани.

Благодарности!Радваме се, че в проучването се включиха толкова много хора. Смятаме, че търсенето на обратна връзка от „потребителите“ е една от сериозните стъпки, която трябва всяка една, уважаваща себе си организация да предприеме. Сърдечни благодарности както на маркетинговата агенция, която ни подкрепи, така и на всеки един отделил няколко минути, за да отговори на въпросите в анкетата!

P.S. Честит празник и честит имен ден на всички празнуващи!