Георги Бързаков: Излизаме да се борим на 100% и да дублираме успеха си

218

Лидерът на действащите шампиони в Първа дивизия на НАЛБ ФитСпо БаскетГеорги Бързаков, изрази своето мнение преди началото на финалната серия от първенството през настоящия сезон. “Червено-белите” се изправят срещу отбора на Стрийт Бенгърс-Даро Части в битката за титлата, като първият мач от серията ще се проведе утре от 21:30 часа в “Уинбет Арена”.

Интервюто беше дадено специално за партньорите ни от Sportal.bg и може да бъде открито ТУК.

“Смятам, че присъствието ни на финал е напълно заслужено с оглед представянето ни през сезона”, заяви Бързаков. “Кредит към момчетата от Енигма, които ни дадоха страхотна битка в полуфиналната серия и успяха да се възползват от определено скъсения ни състав заради контузии, но в крайна сметка мисля, че сме заслужили с оглед постоянството ни да бъдем финалисти. Уверени сме, че имаме своите шансове за защита на титлата, но за съжаление ни се натрупаха много сериозни травми в основни играчи и липса на други такива, което ще бъде огромен фактор за нас, но въпреки това излизаме да се борим на 100% и да дублираме успеха си”, добави той.

ФитСпо, който бе единственият отбор без загуба в редовния сезон, постави начало на похода си към финала с убедителни две победи над Фактор на четвъртфиналите. След това обаче тимът срещна сериозно опълчение от страна на Енигма Фойерверк на полуфиналите. “Фойерверките” успяха да предизвикат изиграването на решителен мач №3 след убедителен успех във втория двубой, но в крайна сметка баскетболистите на ФитСпо спряха своя съперник и чрез победа с 80:77 се класираха за втори пореден финал.

От другата страна на схемата пък седмият в редовния сезон Стрийт Бенгърс-Даро Части елиминира втория Балкан Ботевград с 2-1 на четвъртфиналите, а след това изхвърли и третия Роботите с 2-0. По този начин отборът се превърна в най-ниско ранкирания финалист в историята на НАЛБ.

“Стрийт Бенгърс сглобиха много приятен и боеспособен състав, поздравявам ги за което. Имат едно ядро от играчи, които от доста години играят заедно и са в чудесни отношения, което им помага доста и миксът между опит и младост в състава им също е от голямо значение. Очакванията ми са за много здрава серия, която мисля, че ще мине под знака на феърплея, тъй като се познаваме двата отбора и имаме взаимно уважение. Надявам се въпреки проблемите ни, да успеем да покажем най-доброто, на което сме способни, и да надделеем над съперника”, коментира Бързаков относно предстоящата серия за титлата.

За съжаление, кадровите проблеми застигнаха отбора на ФитСпо именно в заключителната фаза от сезона. С контузии са вторият водещ реализатор на тима Георги Кръстев и капитанът Теодор Атанасов. Плеймейкърът Милен Дудев също няма да може да вземе участие във финалната серия. Поради това голяма част от тежестта ще падне върху Бързаков.

“Натрупаха се много неприятни контузии в най-неподходящия момент, наистина. Свикнал съм да трябва да взимам и двата типа отговорност (организационна и реализаторска) и това не ме тревожи, но със сигурност е много по-добре за отбора, когато сме в пълен състав. Има вече и умора във всички, но това е нормално на този етап от годината, лично за мен е някъде 60-и мач за сезона, което е доста дълъг сезон.

Георги Кръстев и Милен Дудев са двама от основните ни реализатори, но взимат и доста от тежестта на играта като плеймейкъри, което ще ни липсва неминуемо. Теодор Атанасов също е изключително опитен и сърцат гард и е един от нашите лидери и неговата липса също ще се усети, но трябва да се примирим, че нещата стоят по този начин, за добро или лошо.

Надявам се да мога да покажа най-доброто от себе си в серията, за да задам тон за победа на отбора и ще направя всичко по силите ми това да е така. Хубавото е, че най-доброто качество на нашия отбор е колективът и отношенията помежду ни. Всеки един играч е много качествен и готов да даде максимума в името на отбора, така че вярвам, че ще излезем пределно мотивирани за победа”, убеден е баскетболистът на шампионите.

Запитан кой е ключът към успеха в предстоящата битка, Бързаков споделя следното: “За мен лично, желанието за победа и мотивацията. Чисто баскетболно, не мисля, че можем да се изненадаме толкова много със Стрийт Бенгърс, но както винаги в битки за титла – защитата ще е основният фактор, който може да зададе тон за серията. Пожелавам да изиграем една хубава серия, която да завърши с достоен шампион, който се надявам отново да сме ние”, завърши водещият реализатор на ФитСпо.