Дани Мицев: НАЛБ промени много неща в живота ми

211

Лидерът на АК-47-ърс Дани Мицев даде интервю за официалния сайт на НАЛБ. За поредна година гардът влезе в ролята на двигател на отбора си, а усилията му се отплатиха, след като поведе АК-47-ърс към сребърните медали в Трета дивизия. На индивидуално ниво Мицев спечели наградите за най-добър подавач и за най-добър „крадец“ в дивизията, като също така затвърди доминацията си и с място в Идеалната петица. Той демонстрира невероятен прогрес през последните години, като лично сподели какво го мотивира, как организацията на НАЛБ го е спечелила и с какво е съумял да подобри живота си благодарение на НАЛБ. Вижте повече в следващите редове.

– Най-напред поздравления за поредния много силен сезон в индивидуален план! Този път обаче той беше такъв и за целия отбор на АК-47-ърс. Успяхте да достигнете до исторически финал в трета дивизия от първенството на НАЛБ. Каква е равносметката ти за сезона?

– Равносметката от сезона ми е такава, че тепърва този отбор има какво да покаже. Направихме най-добрия си сезон засега, но смятам че следващият ще бъде още по-добър.

– Разкажи ни малко повече за това как ти се включи в НАЛБ и с какво организацията те спечели.

– Още от малък имах желанието да играя баскетбол там, където има други добри играчи, добра организация и най-вече да се състезавам и да се боря за постижения. Организацията на НАЛБ ме спечели с това, че всичко е изпипано добре и хората, които работят в тази организация, са професионалисти от гледна точка на работата си. Хората от екипа на НАЛБ са приятели на абсолютно всички в лигата.

– Ти завърши своя шести сезон в НАЛБ, като не си играл за друг отбор освен АК-47-ърс. През сезон 2018/2019 завършвате с 2 победи и 20 загуби на последното място в дивизията. През сезон 2019/2020 приключвате редовния сезон отново на 12-ата позиция със същия баланс. През сезон 2020/2021 балансът ви е 4 победи и 18 загуби, но отново сте извън плейофите. През сезон 2022/2023 завършвате с 6 победи и 20 загуби, като отново не се класирате за плейофите. Колко важен обаче беше целият този път, за да постигнете тези успехи сега? И какво ви мотивира през цялото това време да не се отказвате? Какво би споделил на всички, които имат по-труден старт и са склонни да се предадат пред препятствията?

– Започнах да играя в този отбор още от първата ми година в университета и съм в него до ден-днешен. Причината за присъединяването ми към отбора на АК-47-ърс и оставането в него до този момент е една – съотборниците ми. С някои от тях играя заедно от дете, с други се запознах впоследствие и ме научиха на толкова много неща, за които съм им благодарен. През изминалите години, в които губехме, независимо че отделяхме цялото си време за тренировки, подготовка и т.н. ни помогнаха да не се отказваме, а точно обратното – да даваме още повече от себе си, за да постигнем това, за което мечтаем. Мотивацията я имахме, защото знаехме на какво сме способни и знаехме, че когато полагаш толкова много труд в дадено нещо, накрая той се отплаща. Дали ще бъде след година или десет, идва този момент, в който всяка капка пот показва крайния резултат. За трудния старт бих споделил, че не е важно как започваш, важно е как завършваш. Когато си обсебен от нещо и работиш усилено, то това винаги побеждава таланта.

– От седмата позиция в редовния сезон достигнахте до финала в дивизията. Нивото в трета дивизия обаче беше толкова изравнено, че се създаде усещане, че почти няма значение дали си първи или осми в редовния сезон. Какво би споделил за конкуренцията?

– Конкуренцията в трета дивизия винаги е била сериозна. Отборите са много добри, играчите са на много добро ниво. Тук ще добавя пак, че няколко години бяхме на последните места, но въпреки това сега станахме втори в крайното класиране.

– Вие сте единственият отбор в хода на кампанията, който успя да победи Флай-Бай, когато на терена за тях са и Борис Матраков, и Петър Загоров, и Георги Тунев. Какво не ви достигна на финала?

– Победата срещу Флай-Бай беше много трудно извоювана, но успяхме, след като се борихме до края. Най-голямо впечатление ми направи, че след като победихме във въпросния мач, всеки състезател от техния отбор ни поздрави, а с някои от играчите им даже си говорихме след мача. След това, на финала, загубихме поради причината, че не играхме така, както трябваше. В последния мач всички се представиха добре на терена, но мисля, че се виждаше много ясно как аз и Кристиян Копев изиграхме един от най-слабите си мачове. Смятам, че точно такива моменти те изграждат като характер и започваш да искаш това нещо, което си си поставил като цел още повече.

– Доминацията ти в индивидуален план е изключително силно изразена от сезон 2022/2023 насам. Неизменна част си от идеалната петица на дивизията, като преди това имаш една селекция във втората и една в третата. През последните 4 сезона печелиш приза за състезател с най-много откраднати топки в редовния сезон, като през тази кампания достигна и до отличието за най-добър подавач. От миналия сезон насам се превърна и в машина за трипъл-дабъли. Как поддържаш формата си и всъщност би ли споделил как успя да надградиш през годините по такъв невъобразим начин?

– Относно постиженията и формата ми – откакто съм спортист не съм спирал да тренирам. Всеки ден ми е ден, в който, ако не надграждам себе си, го считам като загубен ден. Когато съм на терена и играя, давам 110% от себе си. Тук идва важният момент, че независимо от това дали ще бием или ще загубим, аз никога не съм доволен от себе си. Това ми помага да се развивам в абсолютно всички аспекти от баскетбола. Всеки сезон целта ми е да надградя и да постигна нещо, което не съм. Също искам да добавя, че когато играя, дали ще бъде на тренировка или на игрището в квартала, играя така, както играя на мачове – това също много ми помага. Любовта ми към спорта е неописуема.

– Както знаеш, от НАЛБ много държим на спортсменския дух, позитивната среда и взаимното уважение между всички, с които взаимодействаме. Колко важна е тази настройка според теб, за да изпитваме истинско удоволствие от това, което правим?

– Уважението и позитивната среда са много важни за спорта. Това са неща, без които няма как той да съществува. Винаги я има тази спортна злоба, но тя е там, за да може да излезе наяве пълният потенциал на състезателите. Феърплеят също е важна част, като той трябва да се демонстрира във всяка една игра.

– През следващия сезон вече ще се състезавате във втора дивизия. Откакто е създаден отборът винаги е бил част само от трета. Какво мислиш за новото предизвикателство и какво би казал на останалите отбори, които ще бъдат част от втора дивизия през следващия сезон?

– Предизвикателство е голямо, а мотивацията ми – още по-голяма. Преминаването ни във втора дивизия показва как отборът ни е дал много от себе си и как всеки индивидуално е допринесъл за промоцията ни. За останалите отбори бих казал, че следващият сезон ще бъде на първо място забавен и на второ място – оспорван. Пожелавам им успех и най-вече да сме живи и здрави!

– Организационната дейност често се подценява, но нищо от това, което се вижда не би било възможно без нея. Какво би споделил за организацията на НАЛБ и кои елементи би отличил специално? Доволни ли сте и би ли препоръчвал НАЛБ на свои близки и познати, които обичат да играят баскетбол?

– Организацията на НАЛБ е на световно ниво! Не бих добавил нищо, защото с всеки сезон се прибавя нещо различно с цел подобряване на лигата. Няма как да не съм доволен от НАЛБ, защото тази организация промени много неща в живота ми и съм ѝ благодарен супер много. За всички познати, приятели и т.н. – да заповядат, да видят и сами ще преценят, че това е изумително изживяване.

– Какви са амбициите ти оттук нататък?

– Амбициите са моят отбор да играе още по-добре от миналия сезон и да покажем това, което все още не сме, защото потенциалът на всеки един играч в отбора ни е голям. Смятам, че ще направим един много добър сезон и ще се получат много изненади.

– Какво е твоето послание към участниците в НАЛБ?

– Посланието ми към участниците в НАЛБ е да не спират да спортуват, защото всички, които сме спортисти, знаем фразата „здрав дух, здраво тяло“. Нека не спират да правят това, което обичат, и най-вече да се забавляват и да помнят радостните моменти. Успех на всички участници!