Драматичен край на втория сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол

793

НАЛБВчера, 02.03.2016 година, завърши вторият сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол.

ТУК можете да откриете всички резултати от първенствата при юношите и девойките, а ТУК можете да откриете и крайните класирания. ТУК пък можете да откриете снимки от почти всички кръгове на Софийската ученическа лига по баскетбол за сезон 2015/2016.

Определено можем да бъдем доволни от завършилия втори сезон на ученическата лига. Вторият сезон със сигурност беше по-успешен от първия, като вярваме, че тази тенденция ще продължава.

Софийска ученическа лига по баскетболКакто споделихме във Фейсбук ден преди финалите:

Знаейки, а и постоянно имайки възможност да си припомняме какво е нивото на ученическия баскетбол в България… Виждайки откровената подигравка, която търпят учениците… Същите ученици, които с нетърпение очакват единия или двата, ако са късметлии, двубоя, на които ще могат да представят училището си. Същите ученици, за които вероятно се предполага, че могат да се запалят по даден спорт, практикувайки го в помещение, което е по-скоро с размерите на кабинет по музика отколкото с тези на физкултурен салон…

За съжаление можем да споделим още много по въпросите както за баскетбола, така и за образованието, но вярваме, че всичко негативно, което оценяваме около себе си, трябва само и единствено да ни мотивира.

Затова през сезон 2014/2015 от НАЛБ направихме малка крачка към промяна на статуквото, когато става дума за ученически баскетбол. Беше създадена Софийската ученическа лига по баскетбол, в която всяко училище има съвсем адекватен календар и достатъчно мачове. Мачове, които се играят в истински зали с цялото необходимо оборудване за един баскетболен мач. И още много. Без каквато и да е външна подкрепа.

Благодарим на всички участници и се радваме, че колкото и да е трудно, заедно развиваме този проект! Вярваме, че той трябва да има много сериозно бъдеще.

През сезон 2015/2016 в лигата участие взеха 5 елитни училища, като трябва да признаем, че не липсваше интерес и от страна на други училища. За съжаление не всички желаещи успяха да се включат поради организационни причини, но се надяваме, че разширението на Софийската ученическа лига по баскетбол тепърва предстои.

Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“При момичетата за втора поредна година спечели отборът на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. Трябва да отбележим, че първенството при девойките определено беше доста интересно. На второто място се нареди отборът на 35 СОУ „Добри Войников“, трети останаха момичетата на Англо-Американското Училище – София, а последни, но с много добри мачове в края на първенството се наредиха възпитаничките на Американския колеж в София.

Националната финансово-стопанска гимназияС изключителна драма завърши първенството при момчетата. Последният мач предстоеше да реши титлата, като отборът на Националната финансово-стопанска гимназия търсеше победа с над 8 точки разлика срещу СМГ, за да може да завърши на първо място. До въпросния мач възпитаниците на математическата гимназия имаха една загуба (от AAS с продължение), а тези на НФСГ – 2 (от Американския колеж в София и от СМГ – с 8 точки разлика от СМГ). При загуба отборът на НФСГ щеше да завърши на трето място, тъй като отборът на ACS завърши с 5 победи и 3 загуби, но имаше по-добри показатели в директните двубои срещу НФСГ (победа с 19 точки разлика и загуба със 17). В крайна сметка след изключително силното начало на СМГ и реализираните 27 точки (5 тройки) в първата част, ръстовото предимство на НФСГ започна да си казва думата. През почти целия мач след края на първата част от НФСГ поддържаха разлика от десетина точки в своя полза. Тактически нарушения и изпълнение на наказателни удари в края допринесоха допълнително за драматичния финал в ученическата лига, а в крайна сметка отборът на НФСГ успя да спечели срещата с 9 точки разлика, с което си гарантира и титлата във второто издание на надпреварата. Миналогодишните шампиони от СМГ завършиха втори, а трети останаха представителите на ACSАнгло-Американското Училище – София се нареди на четвърто място, а на пето остана юношеският отбор на 35 СОУ „Добри Войников“.

Радващ факт е и че нивото на всички участници несъмнено се повиши изключително много в течение на сезона, което отново говори и за това, че този шампионат е бил полезен за подрастващите.

Интерес към Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ не липсваше, като на вашето внимание представяме и материал относно титлата на НФСГ при момчетата, публикувана в insport.bgТУК:

Юношеският отбор на Националната Финансово – Стопанска гимназия (НФСГ) спечели Ученическата баскетболна лига за този сезон.

Шампиони за гимнацията станаха Мартин Тимов, Георги Петров, Александър Аршинков, Александър Марков, Николай Стайков, Слав Георгиев, Ерик Бурчай, Димо Димитров.

На финала те се наложиха над носителя на трофея от първия сезон на лигата СМГ с 86:77. Момчетата на НФСГ са водени от учителката Станимира Златкова.

На трето място завършиха учениците на Американския колеж, а четвърти останаха възпитаниците на Англо-Американското училище. Пети се наредиха момчетата на 35 СОУ „Добри Войников”.

Ученическата баскетболна лига се провежда за втора поредна година. Участниците в надпреварата благодарят за любезното съдействие и организация, и изключителния професионализъм на екипа на НАЛБ!

Благодарности на отборите на СМГНФСГ и 35 СОУ за участието и коректността! Сърдечни благодарности на AAS и ACS за съвместната дейност, гостоприемството и възможността всичко това да стане реалност!

Благодарности на всички замесени още веднъж! За нас беше истинско удоволствие и чест да сме част от подобна инициатива! Убедихме се и че е наистина безценно да виждаш пламъка в очите на децата, благодарение на играта, която е пленила всички ни. Благодарим за подкрепата на всички!

P.S. Очаквайте и интервюта с треньорите на училищата, които взеха участие в сезон 2015/2016 на Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ.