Евгени Вълчев: Бих препоръчал НАЛБ на всеки, който обича баскетбола

81

Един от водещите състезатели на Дъ ЕкспендаБолсЕвгени Вълчев, даде интервю за официалния сайт на НАЛБ. През изминалия сезон неговият отбор триумфира с историческа първа шампионска титла, след като спечели трофея във Втора дивизия. Вълчев беше ключова фигура за успеха на своя тим, като попадна в Идеалната петица на дивизията и имаше основна роля през целия сезон. Той сподели как отборът на Дъ ЕкспендаБолс е израснал през годините, какво смята за спортсменския дух, който съпътства мачовете на тима, както и какво мисли за организацията на НАЛБ. Вижте повече в следващите редове.

– Най-напред поздравления за титлата във втора дивизия от първенството на НАЛБ! Какви са емоциите след като триумфирахте със златните медали и каква е равносметката ти за сезона?

– Благодаря! Всички сме много щастливи от спечелената титла. Още в началото на сезона знаехме, че имаме шанс да се конкурираме с всеки отбор и да се борим за титлата. Много сме удовлетворени, че успяхме да го постигнем.

– Разкажи ни малко повече за това как ти се включи в НАЛБ и с какво организацията те спечели, тъй като завърши седмия си сезон в НАЛБ.

– НАЛБ ме спечели с това, че предоставя изключително лесен начин за любителите на баскетбола да се наслаждават на любимата игра, като същевременно има и състезателен характер, което винаги е плюс. Организацията е на много високо ниво и наистина създава среда, в която можем да продължаваме да играем баскетбол с удоволствие.

– Ти си част от Дъ ЕкспендаБолс от сезон 2017/2018, когато все още тимът носи името Бойз Фром Да Хууд. В първите ти 3 сезона участвате в трета дивизия, като имате едно седмо, едно девето и едно десето място. В първия ви сезон във втора дивизия – сезон 2020/2021 – завършвате с баланс от 3 победи и 19 загуби на предпоследното място. Колко важен обаче беше целият този път, за да съумеете да изградите колектива, който имате в момента?

– Ако трябва да бъдем честни, отборът много се е променил като колектив от периода, когато бяхме Бойз Фром Да Хууд. Обликът сега е доста различен както по отношение на сплотеността на колектива, така и на баскетболните качества. Със сигурност в момента ни помага това, че през последните три сезона сме в почти един и същи състав и успяхме да се напаснем един към друг. Харесва ни да играем заедно. Мисля също, че сме много силен колектив и извън игрището.

– Използваме възможността да поздравим както вашия отбор, така и този на Армада за изключително интригуващите мачове във финалната серия, но в същото време и за страхотния спортсменски дух. Вие сте сред отборите, които са пример за това как един тим може хем да бъде на изключително високо ниво в баскетболен аспект, хем да бъде пример и за подражание на терена. Както знаеш, от НАЛБ много държим именно на спортсменския дух, позитивната среда и взаимното уважение между всички, с които взаимодействаме. Колко важна е тази настройка според теб, за да изпитваме истинско удоволствие от това, което правим?

– Поздравления и от мен за отбора на Армада! Мисля, че първият и третият мач от серията бяха много интригуващи и интересни както за нас – участващите, така и за хората, които ги гледаха. Предвид, че това все пак е аматьорска лига, победата не може да бъде самоцел. Изграждането на спортсменска среда със сигурност е едно от най-важните неща за нас като отбор, за да можем максимално да се наслаждаваме на баскетбола и най-важното – да се опазим здрави, докато го правим.

– Вече споменахме страхотното отношение, което почти винаги съпътства мачовете на Дъ ЕкспендаБолс. Неслучайно и 2 пъти достигате до отборната купа за спортсменство „Веселин Господинов“. Двубоите в плейофите обаче бяха много оспорвани и интригуващи. Смяташ ли, че именно този отборен дух и това приятелство помежду ви беше в основата на това да излезете победители във всяка от плейофните серии, които категорично не бяха леки?

– Мисля, че през годините, в които запазихме почти един и същи състав, успяхме да създадем наистина много добър колектив и приятелства, което определено ни помага и на игрището. Почти няма мач или тренировка, след която да не се събираме за по една бира. Малко е иронично, че откакто сме в този състав единствената година, в която не спечелихме купата за спортсменство, станахме шампиони. Може би има някаква връзка. Дано и догодина не спечелим купата за спортсменство. (смее се)

– През последните сезони нямахте почти никакви промени в състава си, а в същото време натрупахте сериозен опит. Постоянството ли е ключовата съставка, която би посочил за титлата? И до каква степен загубеният финал преди 2 години ви мотивира да не се предавате, за да достигнете до настоящия триумф?

– Както вече споменах, със сигурност фактът, че се запазихме като колектив, много ни помогна за тази титла. Не бих нарекъл постоянството ключовата съставка, а фактът, че се сработихме много добре един с друг. Не знам дали загубеният финал преди две години ни е мотивирал, но със сигурност оттогава се познаваме много по-добре и знаем силните и слабите си страни, което със сигурност ни помогна.

– През сезон 2023/2024 ти изигра повече мачове отколкото за предходните 3 кампании. Сериозността и отдадеността и на останалите хора в отбора са сходни, което може да бъде потвърдено и от идентични факти. Бяхте ли си обещали да бъдете максимално отговорни, за да извлечете максимума този път? Трябва да признаем и че във втората половина на плейофите, включително всички финални срещи, ти игра с контузия, но това не ти попречи да играеш по минимум 36 минути и 56 секунди при двете победи на Дъ ЕкспендаБолс в спора за титлата.

– Фактът, че започнахме сезона много добре и видяхме, че можем да се преборим с всеки друг отбор, ни амбицира значително. Нямаше някакви изрични обещания, но определено всеки от нас беше амбициран да направи всичко възможно, за да спечелим. Не само аз играх с проблеми, други също имаха болежки и трябваше да направят жертви, но наистина всеки даде всичко от себе си.

– Както вече е изяснено, от следващия сезон дивизиите ще са от по 12 отбора и участниците във всяка дивизия ще бъдат съобразени изцяло с постиженията и резултатите им, а не с желанията. Какво би казал на останалите отбори, които ще бъдат част от първа дивизия през следващия сезон? И какво мислиш за това ново предизвикателство за вас?

– Предизвикателствата в първа дивизия със сигурност ще бъдат много сериозни, защото там има изключително добри отбори. Както казах, за нас победата не е самоцел и съм сигурен, че отново ще ни бъде много приятно да играем заедно и предстоят много хубави емоции. На останалите отбори в дивизията мога да кажа само да очакват да им създадем проблеми. (смее се)

– Организационната дейност често се подценява, но нищо от това, което се вижда не би било възможно без нея. Какво би споделил за организацията на НАЛБ и кои елементи би отличил специално? Доволни ли сте и би ли препоръчвал НАЛБ на свои близки и познати, които обичат да играят баскетбол?

Евгени Вълчев, Борислав Гачев и Данаил Генчев
Евгени Вълчев, Борислав Гачев и Данаил Генчев

– Организацията със сигурност е на страхотно ниво и позволява на нас, любителите, да не мислим за нищо друго, освен за това да се наслаждаваме на любимата игра. Това, което най-много ми харесва, е, че се държи на спортсменско поведение и при липса на такова се вземат мерки, какъвто беше случаят този сезон, и подходът според мен беше точно такъв, какъвто трябва да бъде. Бих препоръчал лигата на всеки, който обича баскетбола и има желание да го практикува за удоволствие, но и със състезателен характер.

– Какви са амбициите ти оттук нататък?

– Амбиции в баскетболен аспект със сигурност нямам (смее се). Единственото ми желание е да продължавам да изпитвам същото удоволствие от любимата игра и НАЛБ определено ми помага това да се случва.

– Какво е твоето послание към участниците в НАЛБ?

– Посланието ми към участниците в НАЛБ е да бъдат здрави и да не спират да се забавляват.