Идеалната петица в НАЛБ – Станиславов, Георгиев, Механджиев, Конов и Истатков

697

НАЛБ - ЕмблемаВ тази статия представяме идеалните петици за сезон 2012/2013 в НАЛБ.

Трудно можем да наречем аматьори състезателите, които намериха своето място в тези идеални петици, но поради една или друга причина (контузии, липса на връзки и/или желание) те не се състезават професионално.

Двете петици бяха определени след гласуване на отборите. Състезателите от всеки отбор гласуваха за тези от останалите отбори, за да определят и подредят топ 3 на състезателите от противниците (първият взима 10 точки, вторият – 9, третият – 8). Значение има и класирането на всеки отбор, защото то носи коефициент, по който се умножават точките на всеки състезател (по този начин се дава предимство на отборите, които са се класирали на по-предни позиции, защото се предполага, че те са по-балансирани и разполагат с повече състезатели, които могат да получат гласове). Все пак, състезателите от всички отбори имат шансове, в случай че получат достатъчно точки. Разликите в коефициентите не са толкова фрапантни (първи – 1.00, втори – 0.95, трети – 0.90, четвърти – 0.85, пети – 0.80, шести – 0.75, седми – 0.70).

Най-полезният състезател беше решено да е от първия отбор, независимо дали влиза в някоя от двете петици – това е състезателят с най-много точки от победителите (в случая това е отборът на Хелга).

Гласуването се проведе на два етапа (всички отбори гласуваха два пъти) – след първия полусезон и след края на редовния сезон. Идеята беше да се избегне възможността в идеална петица да попадне състезател, който е изиграл 1 или 2 мача за сметка на друг, който е бил постоянен през целия сезон.

ТУК можете да видите гласовете на всички отбори. Точките на всеки състезател се умножават по коефициента на отбора му. За първия полусезон – според класирането за първия полусезон, а за редовния сезон – според крайното класиране за редовния сезон (не според класирането за втория полусезон!). След това се събират точките от първия полусезон и от целия редовен сезон и се образуват крайните точки на състезателите. Ако все пак, нещо не е станало ясно, можете да пишете коментар под статията.

Представяме идеалната (първа) петица в НАЛБ:

Георги Латинов Георгиев (Локомотив)
Димитър Красимиров Станиславов (Локомотив)
Мартин Маринов Механджиев (Блейдс)
Радослав Емилов Конов (Паляците)
Георги Лъчезаров Истатков (Паляците)

Всеки от тези петима състезатели получи гласове от абсолютно всички отбори по два пъти, което означава, че всеки от тези състезатели е получил 11 номинации (отборът на Своге гласува само за първия полусезон).

Най-много точки събра Георги Георгиев (95.00), а след него остана съотборникът му Димитър Станиславов (93.10). Мартин Механджиев получи 10 първи места и едно второ, като преди умножаването с отборния коефициент, той имаше най-много точки (109 от 110 възможни – 50 от 50 за целия сезон), но по-слабото класиране на отбора му му отреди трето място в класацията (92.65). Радослав Конов (87.90) и Георги Истатков (84.50) бяха извън топ 5 за първия полусезон (за разлика от първите трима), но успяха да съберат много точки за цялата кампания и по този начин попаднаха в идеалната петица.

Топ 5

Първа петица (Истатков, Механджиев, Станиславов, Георгиев, Конов)

Плеймекър в идеалната петица е Георги Истатковатакуващ гард – Мартин Механджиевлеко крило – Димитър Станиславовтежко крило – Георги Георгиевцентър – Радослав Конов.

Представяме втората петица на НАЛБ:

Александър Пламенов Войнов (Локомотив)
Боян Светлозаров Гагов (Паляците)
Петър Иванов Иванов (Хелга)
Стефан Стоянов Стоянов (Хелга)
Светослав Пламенов Петров (Светкавица)

Александър Войнов събра най-много точки (78.85) от попадналите във втората петица, като той беше на второ място след гласовете от първия полусезон, но по-слабият втори такъв го лиши от мястото му сред топ 5. Боян Гагов (78.70) е един от шестимата (заедно с всички от идеалната петица), които получиха максимален брой номинации. Петър Иванов (73.00) и Стефан Стоянов (71.00) също намериха място сред най-добрите 10. Последното място остана за Светослав Петров (63.40) след силен втори полусезон.

Топ 10

Втора петица (Петров, Войнов, Стоянов, Гагов, Иванов)

Плеймекър на втората петица е Светослав Петроватакуващ гард – Александър Войновлеко крило – Стефан Стояновтежко крило – Боян Гаговцентър – Петър Иванов.

Малко не достигна на Димитър Христов (Блейдс), Георги Георгиев (София Булс), Георги Вачев (Блейдс), Пламен Пенев (Хелга) и Живко Радевски (Хелга).

За най-полезен състезател на редовния сезон беше избран Петър Иванов Иванов от отбора на Хелга. Той, както и всички попаднали в идеалните петици, ще получи своята награда в края на плейофите. Тогава ще бъде награден и най-добрият реализатор на редовния сезон –Георги Латинов Георгиев от отбора на Локомотив.

Интересни факти, показващи и прецизността при гласовете, са:

1. Всички 10 състезатели от идеалните петици са получавали награди за най-полезен състезател на кръга. Останалите 4 с подобни отличия са Теодор Янчев (Къртачите), Емил Горанов (Своге), Веселин Величков (Светкавица) и Йосиф Чернашки (София Булс).

2. В идеалните петици попаднаха 9 от топ 10 на най-добрите реализатори за сезона, като единственият от реализаторите, който отсъства в идеалните петици, е Георги Вачев (Блейдс).

3. Състезателите, които са ставали топ реализатори на кръга, но не са в идеалните петици, са само трима – Александър Добрев (Къртачите), Георги Брестнички (Хелга) и Антон Миленков (Хелга).

С това индивидуалните награди и отличия за сезона почти приключват. Пред отборите остава единствената цел да гонят титлата в Националната аматьорска лига по баскетбол. Награди за финалите ще има само за най-добър реализатор на финалите и за най-полезен състезател на финалите.

ТУК можете да откриете най-добрите реализатори в НАЛБ, както и подробна индивидуална статистика.

За повече информация и много интересни снимки, можете да посетите страницата на НАЛБ във Фейсбук – http://www.facebook.com/NALB.BG.