Извадени от употреба номера

Извадени от употреба номераИзваждането от употреба на даден номер е инициатива на дадения отбор, но за да се стигне до вписване в този списък, е необходимо официалното изваждане на дадения номер да бъде одобрено и от НАЛБ.

Изваждането от употреба на даден номер в даден отбор означава, че този номер няма да бъде ползван във въпросния отбор повече в знак на уважение към даден състезател, който се е състезавал с въпросния номер.

На вашето внимание представяме извадените от употреба номера в различните отбори, които са част от Националната аматьорска лига по баскетбол (списъкът ще бъде обновяван при всеки подобен случай):

Матю КлапМАТЮ КЛАП, СОФИЯ ХОУКС – НОМЕР 20

Матю Арън Клап е роден на 22.05.1984 година в Ню Йорк, САЩ. Висок 186 сантиметра и тежащ 92 килограма. Играе на позициите атакуващ гард и леко крило.

Номерът е официално изваден от употреба в София Хоукс на 28.06.2017 година – веднага след края на финалната серия във втора дивизия от първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София за сезон 2016/2017, спечелена от София Хоукс с 2:1 победи.

Матю Клап се включва в София Хоукс през сезон 2014/2015 благодарение на драфта на НАЛБ. Играе първия си мач на 10.01.2015 година, като още в него реализира 23 точки. Играе в 62 мача в Националната аматьорска лига по баскетбол, за които реализира 1195 точки или средно по 19.3 на мач.

Част от успехите на Матю Клап: шампион със София Хоукс, два пъти бронзов медалист със София Хоукс, един път трети с отбора в редовния сезон. Един път част от втората идеална петица, един път – от третата. 3 пъти най-полезен състезател на кръга, един път участник в мача на звездите.

Пълна информация за успехите и статистиката му може да бъде открита в индивидуалния му профил.

Причина за раздялата със София Хоукс и НАЛБ от страна на родения в Ню Йорк американец е, че той продължава професионалния си път извън пределите на България.

Матю Клап

ВЕСЕЛИН ГОСПОДИНОВ, БРИКС – НОМЕР 4

Веселин Тенчев Господинов е роден на 05.06.1975 година в Хасково, България. Висок 208 сантиметра и тежащ 120 килограма. Играе на позицията център.

Номерът е официално изваден от употреба в Брикс на 10.09.2017 година – веднага след края на финалната среща на турнира “Веселин Господинов”, организиран от Националната аматьорска лига по баскетбол в памет на Веселин Господинов.

Веселин Господинов се включва в НАЛБ заедно с Брикс през сезон 2014/2015. Играе първия си мач на 17.11.2014 година срещу София Хоукс, като в него се отчита с 15 точки и 10 борби за коефициент от 24. Играе 44 мача в Националната аматьорска лига по баскетбол, за които реализира 401 точки и овладява 293 борби – 9.1 точки и 6.7 борби средно на мач. Неизменно помага на тима си и с огромния си опит.

Част от успехите на Веселин Господинов: трикратен шампион с Брикс, двукратен носител на суперкупата с тима, 3 пъти победител в редовния сезон и 2 пъти финалист за купата. Посмъртно е обявен и за най-полезен състезател в плейофите на първа дивизия от първенството на НАЛБ в София през сезон 2016/2017. Финалната серия не се доиграва заради внезапната смърт на Веселин Господинов по време на втория двубой от серията, а двата финалиста са обявени за шампиони.

Пълна информация за успехите и статистиката му може да бъде открита в индивидуалния му профил.