Мила Ацева: Поздравявам НАЛБ за грижите, които полага за развитието на ученическия спорт

890

Мила АцеваПрез месец Март 2017 година завърши третият изключително успешен сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол. ТУК можете да прочетете повече по въпроса.

Потърсихме Мила Ацева от 35 СОУ „Добри Войников“ и я помолихме да ни отговори на няколко въпроса.

Девойките и юношите на 35 СОУ, водени от Ацева, за пореден път се представиха отлично в Софийската ученическа лига по баскетбол към НАЛБ.

Интервюта след края на сезон 2016/2017 в Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол до момента:

Станимира Златкова: НАЛБ неуморно доказва как се прави спорт за учащи

На вашето внимание представяме и пълното интервю с Мила Ацева:

Здравей! Наскоро завърши третият сезон на Софийската ученическа лига по баскетбол към Националната аматьорска лига по баскетбол. В него участие отново взeха отборите на 35 СУ „Добри Войников“. Какъв е коментарът ти за изминалия сезон?

Мила Ацева: И в този трети сезон на участниците бяха предоставени най-добрите условия, за които могат да мечтаят учениците – отлична организация, перфектна материална база, професионални съдии и толерантно отношение.

35 СОУКакво смяташ за инициативата на НАЛБ да обръща все повече внимание на ученическия спорт? И претърпя ли идеята развитие спрямо предишните си сезони според теб?

Мила Ацева: Ученическият спорт заслужава най-голямо внимание от страна на всички отговорни институции. Поздравявам НАЛБ за грижите, които полага за развитието на ученическия спорт и в частност на баскетбола.

Какви перспективи виждаш пред Софийската ученическа лига по баскетбол?

Мила Ацева: Може би да се включат повече отбори.

Мила АцеваВсички знаем какво е нивото на ученическия спорт и в частност на ученическия баскетбол в България. Видими ли са разликите между действителността и Софийската ученическа лига по баскетбол според теб? И с какво тя спечели 35 СУ, за да участвате отново в нея?

Мила Ацева: Ще го кажа с едно изречение – няма друго състезание, на което на учениците да са предоставени по-добри условия във всяко едно отношение. Ние от 35 СОУ с удоволствие ще участваме винаги в Софийската ученическа лига по баскетбол.

Смяташ ли, че с тази инициатива и други подобни можем да излезем от тази действителност и да повярваме, че истинската идея за ученическия спорт е постижима и тук?

Мила Ацева: Вярвам! В много училища, включително и в нашето, вече има много млади, знаещи и можещи колеги, които искат и могат да дадат на учениците своите знания, умения и хъс.

Мила АцеваКакво те мотивира да си толкова всеотдайна вече толкова години?

Мила Ацева: Обичта ми към децата. Няма друга причина един човек да бъде учител, освен обичта към децата и готовността да им дадеш цялата си човешка топлинка. Освен това ги виждам в друга светлина и им се радвам.

Какво смяташ за развитието на НАЛБ през годините? Знаем, че го следиш изкъсо.

Мила Ацева: Хубаво е, че към НАЛБ се присъединяват нови отбори и качеството на играта постоянно се подобрява.

Мила АцеваРазличаваш се изключително много от свои колеги. Дори бихме казали, че нямаш допирни точки с тях. Какво те мотивира да се занимаваш толкова всеотдайно с извънкласна дейност, в която инвестираш време и лични средства? Тук е мястото да поздравим и нашия добър приятел и твой колега Огнян Аспарухов, който за твое голямо удоволствие не е от мнозинството, което описахме.

Мила Ацева: Благодаря за оценката! Благодаря и за поздравите за Огнян Аспарухов! Ще предам. Той е човекът, от когото научих тънкостите на баскетболната игра. А за това какво ме мотивира да се занимавам с извънкласна работа – аз съм просто учител! Обичам децата. Искам чрез спорта да възпитам своите ученици на упоритост и достойнство, да не се отказват, да играят честно, да уважават противника. Да бъдат достойни млади хора.

Благодарим много! Пожелаваме на теб и на отборите на 35 СУ много здраве, успехи и все такава всеотдайност! Продължавай да предаваш знанията си на своите възпитаници все така целеустремено. Вярваме, че заедно можем да помогнем за промяна на статуквото в ученическия баскетбол.

Мила Ацева: И аз благодаря – от свое име и от името на своите състезатели! Човек не трябва да престава да вярва. Аз съм убедена, че заедно можем повече. Нашите ученици заслужават промяната. Ученическият баскетбол го заслужава.