I място – Хелга

938

ХелгаОтборът на Хелга завършва на първо място през сезон 2013/2014 в Националната аматьорска лига по баскетбол.

Хелга започва колебливо сезона. Губи от София Булс и Блейдс, побеждава с 1 точка разлика Пейпър Кор Костенец, губи от Олд Таймърс, побеждава с 1 точка Крейзи Малакес, губи и от Локомотив. И…започва вторият полусезон, в който Хелга не допуска нито една загуба. Завършва с баланс от 18 победи и 4 загуби, а тройната въртележка на върха в класирането праща Хелга на първо място в редовния сезон.

Две, макар и трудни, победи над Пейпър Кор Костенец на четвъртфинал, победа над Паляците в първия полуфинален двубой и първа загуба за Хелга от около половин година. В третата среща от полуфиналната серия обаче Хелга се наложи над Паляците и се класира на финал срещу Олд Таймърс. Макар и отборът на Хелга да е подценяван от доста хора заради проблемите с ключови играчи, шампионът от сезон 2012/2013 показа характер и пречупи много силния отбор на Олд Таймърс в два мача, а с това и спечели титлата за втора поредна година.

Няколко думи за състезателите на Хелга

ХелгаГеорги Брестнички и Антон Миленков. Дуото, което плаши съперниците за втора поредна година. И на двамата не им достига малко да попаднат във втората петица на НАЛБ, като причина за това е малкият брой изиграни мачове и на двамата. Миленков попада в топ 5 по среден коефициент с 25.3, но в едва 10 мача. Той е и четвърти с най-много точки средно на мач в редовния сезон – 20.2. Брестнички пък е втори по асистенции с 4.8 средно на мач за 13 срещи. Антон Миленков става най-полезен състезател на тринадесетия кръг, а Георги Брестнички – на осемнадесетия. И двамата взимат участие и в Мача на звездите в НАЛБ. Миленков не успява да помогне на тима си в плейофите, но за сметка на това Брестнички е на линия – 18.6 точки, 8.0 борби и 5.0 асистенции средно на мач. Като споменахме плейофите, няма как да не споменем и името на Филип Неделчев – най-полезният състезател на финалите. Той се присъедини към отбора на полусезона, но бързо се наложи и в плейофите регистрира по 14.6 точки, 6.3 борби и 2.3 откраднати топки. Време е за човека, който „движи“ отбора на Хелга, а именно Стефан Стоянов, без когото този изключително амбициозен проект нямаше да бъде реалност. Стоянов реализира по 12.5 точки средно на мач в редовния сезон, но беше преследван от контузии, като поредната такава получи във втория финален двубой. Той затвърди и впечатленията, че е отличен стрелец от далечно разстояние, но това, което всъщност е изключителният му принос, е отличната организация в отбора. Разбира се, това нямаше как да се случи и без старши треньора на отбора Евгени Жеков. ХелгаПетър Иванов – най-полезният състезател на дванадесетия кръг. За съжаление Иванов, или както го наричат съотборниците му „Стейси„, не успя да вземе участие в плейофите заради проблеми с контузия. Трябва да споменем и че именно Петър Иванов стана най-полезен състезател в редовния сезон за сезон 2012/2013. Стефан Ангелов и Живко Радевски изиграха най-силния си мач, точно когато трябваше – във втората финална среща срещу Олд Таймърс, когато Брестнички, Миленков, Иванов и вече контузеният Стоянов, не бяха на линия. Силно включване на полусезона направи Георги Дангалаков, който беше много полезен и в плейофите със средно 13.9 борби на мач и 15.0 борби. Доказани бойци като Владимир Петров, Пламен Пенев, Тихомир Широв и Михаил Дянков също имаха своя огромен принос за втората поредна титла на Хелга. Похвали заслужава и Петър Маринов, който беше готов във всеки един момент да помогне на тима си. Сашко Лазов и Дарко Арнаудовски пък не успяха да вземат участие в много от мачовете на Хелга, но оставиха отлични впечатления, когато бяха на терена. Богдан Ставрев, въпреки сериозната си визитка, също не беше от най-активните състезатели през сезона.

ТУК можете да видите всички призьори в редовния сезон, както и подробна информация за всеки състезател в НАЛБ.

ХелгаПожелаваме много успехи на отбора на Хелга и благодарим за невероятния сезон, сериозното отношение и спортсменската игра! Отбор с перфектна организация и амбиции да е винаги на върха. Първият отбор в историята на НАЛБ с две последователни титли.

Надяваме се на още много баскетболни срещи с всеки от състезателите на Хелга!

В страницата на НАЛБ във Фейсбук можете да намерите още много информация, както и интересни снимки – https://www.facebook.com/NALB.BG