НАЛБ организира благотворителен мач в подкрепа на паметник на културата

1376

НАЛБОт Националната аматьорска лига по баскетбол организираме благотворителен мач в подкрепа на паметник на културата.

Става дума за Разбоишкия манастир „Въведение на Св. Богородица“. Манастирът се намира на около 1-2 километра от село Разбоище, в дефилето на река Нишава, на 9 километра югозападно от Годеч и на 79 километра северозападно от София. Разположен е на рида Тупаница.

Разбоишки манастирМожем да кажем, че тук е кипи религиозен живот още през XII-VIV век. Също така по време на исихазма (религиозно течение VII-XIV век) в скалните ниши живеят монаси отшелници. Манастирът многократно е опожаряван и ограбван, а монасите – избивани. В пещерите е правен барут, като оттук е произведено най-много за Априлското въстание. Тук се замонашва Йоан Тотю, който е племенник на Филип Тотю. Твърди се, че винаги под манашеските си дрехи носел два пищова и винаги, когато имало заплаха, той се втурвал да брани манастира и района. Това правел до смъртта си. Вярва се, че е погребан под едно от стъпалата към скалния параклис, каквото било и желанието му. Убежище тук намира и Матей Преображенски-Миткалото, и дори самият Левски. През вековете манастирът е мъжки. Като до 2007 година има и 3 монахини, по времето на които манастирът е в разцвета си. След смъртта на последната има свещеници, но никой не се задържа. В момента няма духовно лице, а местен жител отваря манастира за посетители през уикенда. Всичко се руши, наскоро доброволци обединяват усилия за спасяването на една от сградите, която е била килийно училище, в което монасите от района обучавали децата. Манастирът има нужда от мрежа за скалния параклис, която да огради скалите над него, за да предпазва покрива. Също така от вар, пясък и различни строителни материали, за да се „закърпи“ положението отвън.

Разбоишки манастирКакто сме доказвали многократно, от НАЛБ сме не просто съпричастни към каквито и да е благородни каузи, а се стремим всячески да допринасяме за оптималното им реализиране. Същото ще направим и сега.

На 22 Април 2017 година от 15:00 часа в зала Овергаз Арена ще се проведе демонстративен мач. Участие в него ще могат да вземат представители на всички 40 отбора, които се състезават в първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в София за сезон 2016/2017.

Водещо ще бъде желанието на обществото около НАЛБ да помогне за поредната благородна кауза. В залата и пред нея ще бъдат поставени урни, чрез които ще могат да се съберат средства за манастира. Няма да има входна такса, а ще дадем възможност всеки да отдели според възможностите и желанието си.

Допълнително ще бъдат коментирани и множество странични дейности около благотворителния мач.

ТУК можете да откриете събитието във Фейсбук относно начинанието.

Милена АнгеловаИнициатор на събитието е Милена Ангелова (в средата на снимката), фен на Националната аматьорска лига по баскетбол. Ето какво сподели тя за НАЛБ:

Истината е, че сме богати на история, култура и древност, които се рушат пред очите ни, затова нека покажем, че сме също толкова богати на сърцатост, съпричастност, себеотдаване и жив дух. Чрез благотворителния мач се надяваме повече хора да научат за проблема и да се запознаят с историята на това прекрасно място. Нека всеки да помогне според съвест и сърце.

Изказвам благодарности на НАЛБ в лицето на Мартин Механджиев – затова, че приеха идеята и се съгласиха да организират благотворителен мач! Това, което те правят за развитието на спорта и в частност за баскетбола изисква голяма отдаденост и любов. Хубавото е, че се прави от амбициозни и млади хора, които имат за цел да покажат другата страна на спорта.

Надяваме се, че начинанието ще бъде полезно и чрез него ще постигнем целта си инициативата да достигне до още повече хора, а с това и доброто дело да стане по-голямо и по-лесно за реализиране. Защото многократно сме доказвали, че ЗАЕДНО можем много.

Както вече е ставало ясно и видно хиляди пъти, НАЛБ е много повече от лига. Ще го докажем и сега.

Очаквайте повече информация съвсем скоро.