Отборите в Централна България стават 6

468

НАЛБИзключително сме щастливи да обявим, че отборите, които участват в първенството на Националната аматьорска лига по баскетбол в Централна България за сезон 2015/2016 ще бъдат 6. Това става факт след включването на Перестройка (Велико Търново). ТУК можете да си припомните и останалите 5 тима. Включването на Перестройка беше възможно, тъй като първият кръг не беше завършил, а всички участници определено приеха радушно възможността шампионатът да стане още по-интересен.

Отборният профил на Перестройка, както и индивидуалните такива на всички състезатели, могат да бъдат намерени в сайта на НАЛБ.

В първенството на НАЛБ в Централна България, организирано съвместно с Българското баскетболно общество, вече изминаха два мача.

Ето и повече информация по въпроса:

  1. Пълно представяне (със снимков материал) на Академик Свищов
  2. Пълно представяне на Велико Търново
  3. Пълно представяне на Ти Ес Ди Сървисиз-Троян
  4. Пълно представяне на Чардафон-Орловец (Габрово)
  5. Снимки от срещата между Чардафон-Орловец (Габрово) и Велико Търново в Габрово
  6. Снимки от срещата между Ти Ес Ди Сървисиз-Троян и Академик Свищов в Троян
  7. Пълен видеозапис от двубоя между Чардафон-Орловец (Габрово) и Велико Търново в Габрово
  8. Пълен видеозапис от двубоя между Ти Ес Ди Сървисиз-Троян и Академик Свищов в Троян
  9. Благодарности за гостоприемството както в Габрово, така и в Троян!

Съвсем скоро очаквайте и обновената програма за целия редовен сезон в първенството на НАЛБ в Централна България. Тя ще бъде налична в секцията Програма.

Както обявихме ТУК, мачове ще има в цели 3 града – Габрово, Троян и Велико Търново.

Използваме възможността да благодарим за изключително положителното отношение от страна на всички участници и домакини на срещите! Благодарим сърдечно и на Българското баскетболно общество за съдействието при реализацията на проекта! Благодарим на всички медии, които отразяват случващото се!

Използваме възможността да представим и статия с интервю, публикувана в електронната медия Троян 21 и дело на Стефан Генков:

Нещо ново и различно – НАЛБ, що е то?

„* Основната идея – да развива и популяризира играта, да доставя удоволствие и да обединява баскетболното общество * В дебюта си нашият „Ти Ес Ди Сървисис” разгроми „Академик” (Свищов) – 103:70

В ДНЕШНИЯ си баскетболен репортаж ще запозная читателя с един иновативен проект, който набира инерция и е в състояние да шамароса плесенясалите баскетболни корифеи. Да им покаже какво е масов спорт, какво е баскетбол за народа, практикуван от любители и самодейци, обичащи тази велика игра, а не за да припечелват покрай нея.

НАЛБ (Националната аматьорска лига по баскетбол) се създава в София, сезон 2011/2012 г., и е инициирана от група ентусиасти начело с Мартин Механджиев; в началото са само шест отбора, съставени от бивши играчи, студенти, квартални играчи и т. н. В момента, сезон 2015/2016 г., само в София има 30 отбора, разделени в две дивизии по 15 отбора и мачовете протичат при голям интерес, дори по-голям от тези в НБЛ. С голяма радост и удовлетворение споделям, че благодарение на Герман Гачевски и ядрото около него, съставено от обичащи тази игра местни троянски момчета, сред тях бивши играчи на „Чавдар” и други, ненамерили място в представителния тим, Троян също се включи в новосъздадената дивизия на НАЛБ с център Габрово; и заедно с отборите на „Академик“(Свищов), два отбора на Велико Търново, „Чардафон – Орловец” (Габрово) и „Политехника” (София) започнахме надпревара по системата „всеки срещу всеки” при разменено гостуване.

В ПЪРВИЯ кръг нашите, играещи под името „Ти Ес Ди Сървисис” (Троян), срещнаха в домакински мач отбора на „Академик” (Свищов), срещата се игра в събота, 30 януари, от 13:00 ч. Какво беше изумлението ми, когато влязох в залата малко преди началния час и видях пълни трибуни, като за мач на „Чавдар”! Сред публиката бе и водачът в световната ранглиста по ски ориентиране и почетен гражданин на Троян Станимир Беломъжев, доайенът на ски ориентирането Венелин Петков, бивши баскетболисти, роднини и приятели на местните любимци. В множеството съзрях и моя приятел американеца Джейсън Сайфрет от Северна Каролина, баскетболист аматьор, преподавател по английски в Езиковата гимназия в Ловеч; той имаше желание да се включи в отбора ни, но поради изчерпана квота на този етап това бе невъзможно.

ОТ ПРЪВ поглед за специалиста бе ясно, че няма да имаме проблеми със „студентчетата”, но пренавиването и голямото желание за лична изява в началото създаде напрежение, „гипсира” нашите и мачът тръгна равностойно, дори гостите на няколко пъти след успешна стрелба от тройката поведоха в резултата. Но постепенно нещата се уталожиха и троянци уверено тръгнаха към победата. С мощната подкрепа на публиката Венци Кукенски, Петър Лалев, Краси Коев, Йордан Църов-Дучо, Илиян Павлов, Павел Игнатовски, Мартин Столаров, Владо Босев и останалите от отбора наложиха пълна доминация на терена и в този исторически дебют в НАЛБ завоюваха убедителна победа с 103:70.

НАЧАЛОТО на този поход в НАЛБ бих охарактеризирал като повече от успешен, не само с победата на троянци, а и с атмосферата, която бе повече от приповдигната, весела, непринудена, приятелска. И подчертаваща основната идея на проекта „Аз обичам тази игра” (I like this game) – да развива и популяризира играта, да доставя удоволствие и да обединява баскетболното общество! Мила картинка бяха въодушевените малчугани от детския отбор на „Чавдар”, когато се снимаха с Джейсън и да го караха да дава автограф върху маратонките им. Вижте одухотворените лица на тези деца на снимката и ги запомнете – може би те са бъдещите ни баскетболни звезди.

Герман Гачевски: Добихме самочувствие от тази първа победа

След мача взех кратко интервю с Герман Гачевски – инициатора за нашето участие, капитан на отбора и собственик на фирма „Ти Ес Ди Сървисис”, накратко Главния
– Страхотно начало, нали?
– Наистина повече от очакваното. Добихме самочувствие от тази първа победа и продължаваме смело в начертаната посока.

– Познавате ли наредбата, противниците в нашата дивизия „Център”, правилата, силата на отборите?
– Разбира се. Основни противници са ни „Политехника” (София) и първият отбор на Велико Търново. Мислим да излезем с чест в двубоите с тях и защо да не ги победим.

– Кой поема разходите ви?
– Таксите и съдийските разноски пое „Ти Ес Ди Сървисис”, всичко останало – пътни, храна и прочее, си го плащат момчетата, наистина по аматьорски.

– А екипите?
– Засега играем със старите екипи на „Чавдар”, надяваме се в близко бъдеще и ние да се „облечем” със свои собствени екипи.

– Успех!“