Петър Славков: Удоволствието и комфортът, които предлага НАЛБ, са невероятни

746

За нас е истинско удоволствие да дадем думата на Петър Славков. Той става част от Националната аматьорска лига по баскетбол още през сезон 2014/2015. Постепенно разкрива все повече огромния си потенциал, а през сезон 2016/2017 е с ключов принос за второто място на тима си в редовния сезон в трета дивизия. От сезон 2017/2018 е неизменна част от Джобтайгър Дюдс, с който постига и най-големите си успехи. През сезон 2018/2019 роденият в Костинброд 195-сантиметров състезател извежда тима си до бронзоните медали в турнира за купата на НАЛБ. Славков завършва надпреварата на четвърто място сред най-добрите борци и на второ сред най-добрите изпълнители на наказателни удари. Във втора дивизия от първенството на НАЛБ за сезон 2018/2019 също демонстрира класата си. Участва в Мача на звездите на НАЛБ, като става най-резултатен в срещата, а също така печели и приза за най-полезен състезател в двубоя. Завършва редовния сезон на четвърто място сред най-добрите реализатори и достига до отличие за най-полезен състезател на кръга. Срещата за бронзовите медали в турнира за купата на НАЛБ за сезон 2018/2019 обаче се оказва последна за Петър Славков на този етап в НАЛБ, тъй като заедно със семейството си заминава да живее в Швеция. Вижте как сърцатият състезател отговори на нашите въпроси, какво го е мотивирало да бъде част от НАЛБ толкова години и с какви чувства преустановява участието си на този етап.

ТУК може да откриете повече информация относно първенството на НАЛБ през сезон 2019/2020.

Ето какво сподели Петър Славков:

Здравей! Най-напред бихме искали да поздравим теб и целия отбор на Джобтайгър Дюдс за отличното представяне в турнира за купата на НАЛБ за сезон 2018/2019! Използваме възможността да благодарим и за спортсменския дух, който, демонстрирахте по време на участието си в НАЛБ! За нас е чест, че сте част от НАЛБ!

Представихте се на високо ниво и във втора дивизия от първенството на НАЛБ за сезон 2018/2019, но големият ви успех е в турнира за купата на НАЛБ за сезон 2018/2019, когато завоювахте бронзовите медали и демонстрирахте невероятен характер. Каква е равносметката ви за сезона?

Здравейте и благодаря! Наистина сме доволни от постигнатото в турнира за купата на НАЛБ. Преди да започне турнирът си казахме, че трябва преди всичко да се забавляваме, но и също така искахме да постигнем нещо значимо, момчетата искаха да ме зарадват с медал преди да замина, за което им благодаря! Относно първенството – не сме много доволни, защото знаем, че можеше да се представим по-добре и съответно да сме на по-предни позиции в класирането.

На този етап обаче мачът за трето място в турнира за купата на НАЛБ за сезон 2018/2019 беше последният ти двубой в НАЛБ. Продължаваш професионалния си път в Швеция, където отиваш със своето семейство. Какви чувства изпитваше след края на срещата за трето място – радост от невероятния успех или тъга, че вече няма да бъдеш физически по същия начин до отбора, а с това и в НАЛБ?

Изпитах силна емоция, тъй като това е последният ми мач и бях изключително щастлив, че завършвам по този начин – с медал. Но също така и тъга, защото с момчетата от отбора изградихме един страхотен колектив, който много ще ми липсва.

Имаш 71 мача в НАЛБ + бронзов медал в турнира за купата, второ място в редовния сезон в трета дивизия, приз за най-полезен състезател в Мача на звездите на НАЛБ (когато ставаш и най-резултатен в срещата), отличие за MVP на кръга, четвърто място сред топ реализаторите в редовния сезон, четвърто място сред най-добрите борци в турнира за купата на НАЛБ и второ място сред най-добрите изпълнители на наказателни удари. През сезон 2018/2019 разгърна огромния си потенциал. Кой успех ти е най-скъп и има ли нещо, което съжаляваш, че не си успял да постигнеш в НАЛБ след тези 71 двубоя, в които записа 990 точки и 684 борби?

Всеки един приз и всяка една награда са ценни за мен, защото са спечелени с много труд и желание. Не мога да отлича някоя награда конкретно. Съжалявам, че през този сезон не успяхме да стигнем до финала в турнира за купата. Много го искахме, но нещо малко не ни достигна.

Включваш се в НАЛБ през сезон 2014/2015, като си бил част от 3 отбора. Какво те мотивира да си част от организацията вече толкова години? Как се промени НАЛБ в твоите очи за цялото това време?

Най-вече ме мотивира любовта към баскетбола и добрата организация в лигата, а не на последно място и подкрепата на моето семейство, което страшно много обичам! Според мен НАЛБ се променя всяка година, и то в изцяло положителен аспект. Удоволствието и комфортът, които предлага НАЛБ, са невероятни! Нивото е много високо, а класата на отборите е страхотна.

Как оценявате нивото на конкуренцията в НАЛБ и конкретно във втора дивизия? А в турнира за купата?

Както казах, класата на отборите е доста сериозна. Има отбори, които са доста добре тренирани и показват постоянство. За купата е ясно – там всеки иска да постигне нещо и дава максимума от себе си.

Какво би казал на тези, които се чудят дали да участват в НАЛБ?

Бих казал, че и секунда не трябва да се колебаят, а на момента да станат част от организацията. Адреналинът, страхотните емоции и приятелствата, които се създават, са нещата, които си заслужава да изживееш като станеш част от НАЛБ.

Благодарим ти за дългите години в НАЛБ! Благодарим ти за демонстрираните страхотни качества, но най-вече за показаните чисто човешки такива и спортсменството! Пожелаваме ти успех! Въпреки разстоянието оставаш приятел на НАЛБ и ние ще се радваме, когато имаш възможност заедно със семейството ти да идвате отново в залата. За финал искаш ли да споделиш още нещо от тези 5 години в НАЛБ и какво ще пожелаеш на отборите, които продължават участието си в НАЛБ и през сезон 2019/2020?

Аз също благодаря – на Мартин Механджиев и на НАЛБ като цяло, че бях част от тази невероятна организация! Винаги, когато имаме възможност с моето семейство ще посещаваме залата. За 5 години успях да направя много приятелства и да изживея хубави емоции, което е най-важното за мен. На всички отбори пожелавам да са най-вече здрави, да се пазят от контузии, много късмет и хубави моменти на паркета! А на моя отбор – Джобтайгър Дюдс – пожелавам догодина първо място в първенството и спечелен финал за купата!