Правилници, протоколи и формули

1232

ПравилникКакто знаете в долното меню на сайта на НАЛБ можете да намерите актуалните Официални баскетболни правила на ФИБА. Можете да ги намерите и ТУК, а Официалните тълкувания към правилата – отново в долното меню на сайта или ТУК.

Радваме се, че и при превода на новите правила, и при издаването на книжка, за пореден път доказахме, че идеята е над всичко за всички нас. И въпреки огромния труд, екипът на НАЛБ продължава да работи в името на баскетбола и по никакъв начин не пести усилия или средства, за да могат нещата да се случват нормално. Излишно е да казваме и че сме единствени в България с подобна дейност относно правилата (а и не само), които всъщност са най-важното нещо в играта.

От скоро всеки има възможност да се сдобие с актуалния баскетболен правилник под формата на книжка. За целта е необходимо единствено да се свържете с НАЛБ. ТУК можете да намерите пълния текст към снимката в страницата на НАЛБ във Фейсбук.

В тази статия искаме да представим и всички формули, по които ще се определят най-полезните състезатели на всеки кръг, всеки месец, както и участниците в Мача на звездите.

В Мача на звездите ще участват 24 състезатели (ще бъдат разпределени по 12 в отбор) – по един от всеки от първите 12 отбора във всяка от двете групи. Ще бъде поканен състезателят с най-висок среден коефициент в дадения тим и при взето участие в поне 50% от мачовете на тима до момента. По този начин максимално много хора и отбори ще имат възможността да се включат в демонстративния двубой.

Важно е да се отбележи, че за всеки от конкурсите по време на Мача на звездите може да се включи всеки един състезател в НАЛБ. Конкурсите са 3 конкурс по забивки, конкурс за стрелба от линията за наказателни удари, както и конкурс за стрелба от зоната за три точки.

Най-полезният състезател на кръга се определя по следната формула: коефициент на състезателя – разликата, с която отборът му бие. MVP на кръга винаги ще става състезател, чийто отбор побеждава. Важна е и разликата в двубоя, защото по-полезен би бил състезател с коефициент от 35, ако отборът му бие с 1 точка, отколкото състезател с коефициент от 40, ако отборът му бие с 40 точки. При първия пример състезателят би имал 34 точки за класацията, а при втория – 0. В случай, че по формулата има състезатели с равен брой точки, тогава водеща е по-малката разлика при победата на един от тях. Ако и тя е равна, тогава отбелязаните точки от състезателя играят определяща роля.

Най-полезният състезател на месеца ще се определя още по-лесно: сбор от коефициентите на състезателя във всички двубои на отбора през месеца/броя на мачовете, в които състезателят е участвал (но не по-малко от два мача за мъжете). Тук задължителното условие е състезателят да е участвал в поне 67% от мачовете на тима си през дадения месец.

В случай, че даден състезател е спечелил някоя от наградите, но според формулите трябва да спечели отново, наградата ще отиде при следващия в класацията, който не е печелил наградата. Това е така, защото политиката на НАЛБ и на нашите сътрудници, които осигуряват наградите, е тези награди да достигнат до максимално много хора. Все пак, реверансът към заслужилите повече от веднъж да печелят награди, е че името им остава в историята на НАЛБ и срещу него, както и срещу името на състезателя, при когото е отишла наградата, стои съответното признание.

Останалите награди в НАЛБ ще се определят въз основа на индивидуалните показатели, като единствено при най-полезния състезател на редовния сезон важна роля играе и класирането на отбора – всеки отбор има коефициент, по който се умножава коефициентът на дадения състезател. Това е така, защото само коефициентът не е достатъчен елемент, който да определи най-полезния играч за цял сезон.

Наградата за спортсменство ще бъде определена след гласуване сред всички отбори, а при равенство – и след гласуване от ръководството на НАЛБ.

Даваме всички тези обяснения, тъй като винаги сме искали абсолютно всичко в НАЛБ да е максимално прозрачно.

ПротоколВероятно от страницата ни във Фейсбук сте видели, че освен правилници, вече НАЛБ има и свои протоколи. Обърнато е сериозно внимание на всеки един детайл. Това, което прави впечатление на пръв поглед, е че всеки протокол има 3 копия, а всички ние сме свикнали да виждаме протоколи с по 2 копия. Всъщност малко хора в България знаят, че ФИБА изисква наличието на 3 копия (на снимката можете да видите подробности). Те са за наша употреба, но ако някой има нужда, няма проблем отново да се свързва с НАЛБ. ТУК можете да прочетете пълния текст към снимката във Фейсбук.

ТУК пък можете да намерите всички артикули на НАЛБ, които сме правили до момента. При желание да се сдобиете с някой от тях, отново можете да пишете до НАЛБ. За повече информация можете да посетите и страницата на НАЛБ във Фейсбукhttps://www.facebook.com/NALB.BG